ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λιμενικός σε περιπολία
Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Επιχειρήσεις του Λιμενικού: 36 αλλοδαποί στη Λέρο και 80 διασώσεις στα Χανιά

Το Λιμενικό εντόπισε 36 αλλοδαπούς στη Λέρο μετά από καταδίωξη ταχύπλοου, ενώ 80 άνθρωποι διασώθηκαν νότια της Παλαιόχωρας. Τραυματίας μεταφέρθηκε από δεξαμενόπλοιο στη Χίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν 36 αλλοδαποί στη Λέρο, ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση σχετικά με τη διάσωση 80 ατόμων νότια της Παλαιόχωρας και την αποβίβαση τραυματία από δεξαμενόπλοιο στη Χίο.

Ειδικότερα, τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, η Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, αξιοποιώντας πληροφορίες και μετά από πολύμηνη έρευνα, ενημέρωσε τη Λιμενική Αρχή Λέρου για παράνομη μεταφορά μεταναστών με ταχύπλοο σκάφος.

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Λέρο. Κατά την καταδίωξη, ο χειριστής του σκάφους δεν ανταποκρίθηκε στα σήματα και προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς.

Το σκάφος προσάραξε τελικά σε βραχώδη περιοχή ανατολικά της Λέρου, όπου οι επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν στη στεριά. Σε χερσαίες έρευνες που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν συνολικά 36 αλλοδαποί (15 άνδρες, 13 γυναίκες και 8 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή.

Το Λιμεναρχείο Λέρου κατέσχεσε το σκάφος, το οποίο θεωρείται ύποπτο για εμπλοκή σε προηγούμενες παράνομες μεταφορές μεταναστών. Οι αρχές διερευνούν την πιθανότητα περαιτέρω εμπλοκής του σκάφους σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, το απόγευμα της Τετάρτης εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 80 αλλοδαποί στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας. Συνελήφθη ένας 18χρονος υπήκοος Νότιου Σουδάν, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους διασωθέντες ως ο διακινητής που τους μετέφερε από τη Λιβύη στην Ελλάδα με χρηματικό αντάλλαγμα.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

Το πρωί της Πέμπτης, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χίου για την αποβίβαση 46χρονου αλλοδαπού, μέλους πληρώματος δεξαμενόπλοιου με σημαία Μάλτας. Το πλοίο προσέγγισε το αγκυροβόλιο της Χίου, όπου ο τραυματίας μεταφέρθηκε με λάντζα στο λιμάνι και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για παροχή πρώτων βοηθειών.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου διενεργεί την προανάκριση για το περιστατικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν απαντά σε ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών για το ναυάγιο Χίου

Ο Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ τονίζει ότι η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα είναι ηθικό και νομικό καθήκον των κρατών, ενώ καλεί σε σεβασμό της μη επαναπροώθησης και ταχύ, νόμιμο συντονισμό στις διασώσεις, αναφερόμενος στο ναυάγιο στη Χίο.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χίος: Σύλληψη οικιακής βοηθού για σωματική βλάβη σε ευάλωτο άτομο

Στη Χίο συνελήφθη Ρουμάνα οικιακή βοηθός για σωματική βλάβη σε ηλικιωμένο, τον οποίο φρόντιζε. Η κατηγορία τεκμηριώθηκε με υλικό από κάμερα που είχε τοποθετήσει η κόρη του θύματος στο σπίτι.
Γιάννης Βουτσινάς πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτσινάς: Άμεση έναρξη της γραμμής Βόλος-Σκιάθος-Λέσβος-Χίος

Άμεση έναρξη της γραμμής Βόλος-Σκιάθος-Λέσβος-Χίος έως το 2026 και ένταξη στο μόνιμο δίκτυο ζητούν ΚΕΕΕ και ΕΟΑΕΝ, τονίζοντας τη σημασία της νησιωτικότητας και ζητώντας ποιοτικά κριτήρια στις επιδοτήσεις.
Βολισσός Χίος πανοραμική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Προώθηση της Χίου στη ρουμανική αγορά τουρισμού

Δημοσιογράφοι από ρουμανικά ΜΜΕ επισκέφθηκαν τη Χίο σε ταξίδι εξοικείωσης, γνωρίζοντας το πολιτιστικό, γαστρονομικό και φυσικό πλούτο του νησιού, με στόχο την προβολή της Χίου ως αυθεντικού και πολυθεματικού προορισμού.
Μεγάλο δέντρο με φύλλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Άδεια έρευνας για καταγραφή ασπόνδυλων σε νησιά, Πελοπόννησο, Δαδιά

Άδεια για συλλογή και καταγραφή ασπόνδυλων σε Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Πελοπόννησο και Δαδιά δόθηκε από το υπ. Περιβάλλοντος. Η έρευνα θα γίνει από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Ante Vujic έως τον Δεκέμβριο 2026.