ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο 200 χρήστες πειρατικών συνδέσεων, καλούνται στον ανακριτή

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση πειρατείας στην Άρτα καθώς 200 χρήστες καλούνται για εξηγήσεις, ενώ καφετέριες και μπαρ μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών. Πρόστιμα έως 3.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης για παραβάτες.

Καταιγιστικές εξελίξεις έρχονται στην πολύκροτη υπόθεση συνδρομητικής πειρατείας στην Άρτα, καθώς ο πρώην διαιτητής της Α’ Εθνικής, που φέρεται να είχε στήσει δίκτυο παράνομων συνδέσεων, δεν είναι πλέον ο μόνος στο στόχαστρο. 

Με εντολή εισαγγελέα, μέσα στο Αύγουστο, οι περίπου 200 από τους πελάτες, τελικούς χρήστες του καλούνται για εξηγήσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Αρχές στρέφουν μαζικά  το βλέμμα και στους τελικούς χρήστες, στέλνοντας το μήνυμα ότι «κανείς δεν θα μένει πλέον στο απυρόβλητο». 

Αυτό έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πελατολόγιο και οι διώξεις θα επεκταθούν σε εκατοντάδες ακόμα τελικούς χρήστες, εν αναμονή και των επιπλέον ψηφιακών πελατολογίων και άλλων σημαντικών ευρημάτων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Μπλόκα σε καφετέριες και μπαρ

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που προβάλλουν αθλητικά γεγονότα χωρίς νόμιμες εμπορικές άδειες. 

Καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια μπαίνουν στο μικροσκόπιο, με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα και σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

«Δεν είναι δίκαιο κάποιοι να πληρώνουν κανονικά και άλλοι να κάνουν παιχνίδι με παράνομες συνδέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, τονίζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί η πειρατεία.

Κυνηγητό και στα torrent

Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα παράνομα torrent sites. Οι Αρχές χρησιμοποιούν πλέον εξειδικευμένα τεχνολογικά εργαλεία για να εντοπίζουν και να κατεβάζουν σε χρόνο-ρεκόρ τις πειρατικές πλατφόρμες. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εντοπίζονται και οι ίδιοι οι χρήστες: όχι μόνο όσοι κατεβάζουν πειρατικό περιεχόμενο, αλλά και όσοι το διαμοιράζουν σε άλλους. 

«Ο καθένας που νομίζει ότι με το “κατέβασμα” δεν εκτίθεται, κάνει λάθος. Η τεχνολογία μάς δείχνει και τους λήπτες και τους διαμοιραστές», αποκαλύπτει ανώτερη αστυνομική πηγή.

Τα πρόστιμα-φωτιά και οι ποινικές κυρώσεις

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις, προβλέπονται πλέον διοικητικά πρόστιμα σε βάρος των τελικών χρηστών για χρήση πειρατικού περιεχομένου, ύψους έως και 1.500 ευρώ για ιδιωτική χρήση και έως 3.000 ευρώ για δημόσια προβολή (καφετέριες κλπ), ενώ παράλληλα προβλέπεται ποινή φυλακίσεως έως 1 έτος και χρηματική ποινή 2.900 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύτατες κατηγορίες για κύκλωμα απάτης με διαδοχικά ΑΦΜ κατά του Δημοσίου

Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για κύκλωμα εξαπάτησης του Δημοσίου με διαδοχικά ΑΦΜ και "εξαφανισμένες εταιρίες", που απέφυγαν φόρους άνω των 120.000 ευρώ. Συνελήφθησαν 11 άτομα μετά από έρευνα της ΑΑΔΕ.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο ατόμων για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού μετά από διαπληκτισμό τραυμάτισαν με μαχαίρι έναν άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαλαμίνα: Κατάσχεση 2.000 κροτίδων - Πέντε άτομα συνελήφθησαν

Πολλά πυροτεχνήματα και συναφή είδη εντοπίστηκαν σε σπίτι στη Σαλαμίνα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Spark-Down». Πέντε συλλήψεις έγιναν, ενώ σε έλεγχο αυτοκινήτου βρέθηκαν κροτίδες, φωτοβολίδες και όπλα εκτόξευσης.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίωξη διαρρηκτών με πυροβολισμούς στη Βάρη

Στη Βάρη, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, τρεις διαρρήκτες εισέβαλαν σε σπίτι και αφαίρεσαν 5.000 ευρώ. Ακολούθησε καταδίωξη με πυροβολισμούς, όταν επιχείρησαν να εμβολίσουν αστυνομικούς που τους εντόπισαν.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πρώην υφυπουργός Άμυνας καταδικάστηκε για διαφθορά

Στρατιωτικό δικαστήριο στη Ρωσία καταδίκασε τον πρώην υφυπουργό Άμυνας Πάβελ Ποπόφ σε 19 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, σχετικά με την κατασκευή στρατιωτικού πάρκου κοντά στη Μόσχα. Ο Ποπόφ είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2024.
Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία και ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Η Βραζιλία αναμένεται να ανακοινώσει κοινή δράση με τις ΗΠΑ κατά του οργανωμένου εγκλήματος, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις ενάντια σε παράνομες διακινήσεις όπλων και ναρκωτικών, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας.