ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
Ηλιοβασίλεμα με έντονη ζέστη και καύσωνα πάνω από την πόλη.

Πλησίασε τους 45 °C η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα, «καμίνι» όλη η χώρα

Σήμερα σημειώθηκε καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 43°C σε πολλές περιοχές, κυρίως σε Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, όπου έφτασαν σχεδόν τους 45°C.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα, καθώς ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές σημείωσε τιμές άνω των 43 °C, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες εντοπίστηκαν εκ νέου στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά, όπου η ανώτερη τιμή άγγιξε σχεδόν τους 45 °C.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους 550 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς, η θερμοκρασία:

  • ξεπέρασε τους 37 °C σε 311 σταθμούς,
  • τους 40 °C σε 102 σταθμούς,
  • και τους 42 °C σε 34 σταθμούς.

Σημαντικά στοιχεία θερμοκρασιών και στατιστική σύγκριση

Αξίζει να επισημανθεί ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 37,1 °C, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5 °C σε σχέση με τη μέγιστη τιμή της περασμένης Δευτέρας 21/07 (35,6 °C). Η διαρκής άνοδος των θερμοκρασιών εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών.

Κατανομή μέγιστων θερμοκρασιών και γεωγραφική απεικόνιση

Παρακάτω παρουσιάζεται απεικόνιση με χάρτη, στον οποίο αποτυπώνεται η κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών ανά την επικράτεια, καθώς και οι οκτώ σταθμοί όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές. Οι λευκοί κύκλοι υποδηλώνουν τις περιοχές όπου η θερμοκρασία υπερέβη τους 37 °C, επιβεβαιώνοντας την ευρεία εξάπλωση του φαινομένου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βροχή και ομπρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες συστάσεις Πολιτικής Προστασίας προς πολίτες για την κακοκαιρία

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες σε επαγρύπνηση ενόψει κακοκαιρίας, συστήνοντας μέτρα αυτοπροστασίας από βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, με οδηγίες σε civilprotection.gov.gr.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Κόκκινος συναγερμός για ισχυρές βροχές στα παράλια Αλικάντε

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για καταρρακτώδεις βροχές από αύριο στα παράλια του Αλικάντε και της Μούρθια, προειδοποιώντας για ακραίο κίνδυνο πλημμυρών και καλώντας για τήρηση οδηγιών.