ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά
Φώτο: Shutterstock

ΕΛ.ΑΣ.: 2.578 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα της καμπάνιας για το κράνος, η ΕΛ.ΑΣ. βεβαίωσε 2.578 παραβάσεις, εστιάζοντας σε διανομείς, οδηγούς Ε.Η.Ο. και επιβάτες δικύκλων.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις από την Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην καθολική συμμόρφωση όλων των οδηγών και επιβατών δίκυκλων οχημάτων αλλά και χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Η.Ο.).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη δεύτερη εβδομάδα υλοποίησης της εκστρατείας (7-13 Ιουλίου 2025), πραγματοποιήθηκαν 25.041 έλεγχοι πανελλαδικά.

 Στο πλαίσιο αυτών, διαπιστώθηκαν συνολικά 2.578 παραβάσεις σε οδηγούς,  εκ των οποίων 141 αφορούσαν εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής, καθώς και 461 παραβάσεις σε επιβάτες δίκυκλων.

Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις που καταγράφηκαν αφορούσαν:

  • 2.404 οδηγούς δίκυκλων (εκ των οποίων 141 διανομείς)
  • 446 επιβάτες δίκυκλων
  • 113 οδηγούς Ε.Η.Ο.
  • 55 οδηγούς οχημάτων τύπου ATV («γουρούνες»)

Η καταγραφή των παραβάσεων παρουσιάζει διακυμάνσεις στις διάφορες περιοχές της χώρας:

  • 936 στην Αττική,
  • 264 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 262 στη Θεσσαλονίκη,
  • 248 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 224 στην Κρήτη,
  • 218 στα Ιόνια Νησιά,
  • 204 στην Πελοπόννησο,
  • 143 στη Θεσσαλία,
  • 123 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 123 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 115 στην Ήπειρο,
  • 91 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 69 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 19 στη Δυτική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο του Κατευθυντήριου Επιχειρησιακού Σχεδίου Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις σχετικές Υπηρεσίες διεξάγουν εντατικούς ελέγχους σε δίκυκλα και επιχειρήσεις ενοικίασης, δίνοντας έμφαση στους διανομείς και τους εργοδότες τους, με στόχο την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), το κράτος εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα ως προς τη μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους, αναβαθμίζοντας το πλαίσιο ποινών:

  • 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες στον οδηγό δίκυκλων – το ίδιο ισχύει και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη.
  • 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δίκυκλων.
  • 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Η.Ο.

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., «η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.» Πέραν των αυστηρών ελέγχων, δρομολογούνται και παράλληλες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και επαγγελματικούς φορείς.

Ενδεικτικά, τα Χανιά και τα Τρίκαλα προχώρησαν σε διανομή προστατευτικών κρανών, ενώ ανάλογες ενημερωτικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές με διάθεση φυλλαδίων προς τους πολίτες.

Η Ελληνική Αστυνομία διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τη διαρκή της παρουσία στους δρόμους, με γνώμονα την οριστική εδραίωση της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και την καλλιέργεια υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση ΕΛΑΣ: 23 συλλήψεις και πάνω από 49.500 κροτίδες κατασχέθηκαν

Η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε την επιχείρηση «Spark-Down» τη Μεγάλη Τετάρτη, με ελέγχους σε όλη τη χώρα για αποτροπή παράνομων πυροτεχνημάτων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών ενόψει Πάσχα.
Αστυνομική κορδέλα οδού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Πετράλωνα λόγω εντοπισμού ύποπτων αντικειμένων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ στα Πετράλωνα λόγω εντοπισμού δύο ύποπτων χαρτοφύλακων έξω από πρώην κτήριο του ΣΔΟΕ. Στο σημείο επιχειρεί το ΤΕΕΜ, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αλκίφρονος.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γλυφάδα: Τρεις συλλήψεις για απειλές κατά αστυνομικών με όπλα

Τρεις άνδρες, 32, 36 και 37 ετών, συνελήφθησαν στη Γλυφάδα όταν απείλησαν με όπλο αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ για να αποφύγουν έλεγχο. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Τροχαίο με σύγκρουση αυτοκινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: 4 νεκροί και 507 τραυματίες σε 433 τροχαία το Μάρτιο

Τον Μάρτιο στην Αττική σημειώθηκαν 433 τροχαία με 4 νεκρούς και 507 τραυματίες. Τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν 75%. Κύρια αίτια η απρόσεκτη οδήγηση και η μη χρήση κράνους. Βεβαιώθηκαν 37.559 παραβάσεις τροχαίας.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντοπίστηκαν δύο μοτοσικλετιστές που έκαναν σούζες και ανέβασαν βίντεο στα social media

Η ΕΛΑΣ ταυτοποίησε δύο νεαρούς οδηγούς που έκαναν επικίνδυνες σούζες και παραβάσεις σε Ρόδο, Αττική και Ναύπλιο, τις οποίες ανήρτησαν σε social media. Κατασχέθηκαν οι μοτοσυκλέτες τους και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους.