ΓΔ: 2592.9 -0.92% Τζίρος: 81.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:31:37
Σεισμογράφος γραφική παράσταση
Φώτο: Shutterstock

Λέκκας: Σχεδόν απίθανο να έχουμε πάνω από 6 ρίχτερ στη Σαντορίνη

Ο ομότιμος καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «ξυπνήσει» το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να φεύγουν οι πολίτες από το νησί.

Ο ομότιμος καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και  πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται στην Σαντορίνη ότι «το είχαμε τονίσει από χθες ότι θα έχουμε να κάνουμε με μια μακρά περίοδο σεισμικής δραστηριότητας η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι και βδομάδες. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη. Αν έχουμε το αρνητικό σενάριο για το οποίο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες είμαστε προετοιμασμένοι».

Ανέφερε σχετικά με το μέγεθος του σεισμού τα πιθανότερα σενάρια τονίζοντας ότι ένας σεισμός πάνω από 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχει πολύ λίγες πιθανότητες να συμβεί. «Ένα σενάριο λίγο πάνω από 5 είναι πιθανό σενάριο. Πάνω από 5,5 ρίχτερ έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί ενώ το 6 έχει πολύ μικρές πιθανότητες» ανέφερε. Υποστήριξε ότι «αν πάμε σε σεισμό της τάξης 5 με 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ είναι θεωρώ το πιο πιθανό».

Παράλληλα σε δηλώσεις του στο MEGA και αναφερόμενος στην εξέλιξη του φαινομένου τόνισε ότι «Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σημείωσε ότι «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη. «Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο», ενώ για τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί, επισήμανε ότι «Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτήριο Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σεισμοί στη Γρανάδα με τρεις τραυματίες και ζημιές σε κτίρια

Περιορίστηκε η πρόσβαση τουριστών στην Αλάμπρα μετά από τρεις σεισμούς στην Γρανάδα που προκάλεσαν ζημιές και μικρούς τραυματισμούς, οδηγώντας σε κλείσιμο μουσείων και εγκαταστάσεων. Οι σεισμοί ήταν άνω των τεσσάρων Ρίχτερ.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σακίρα υπόσχεται βοήθεια για τα σχολεία στο Τσοκό μετά τον σεισμό

Η Σακίρα θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση σχολείων στην Κολομβία, μετά τον φονικό σεισμό της 10ης Αυγούστου. Το ίδρυμά της, Pies Descalzos, στηρίζει εκπαιδευτικά έργα στο Τσοκό για πάνω από 20 χρόνια.
Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος στην Κολομβία: Υπουργός χαλαρώνει σε παραλία μετά τον σεισμό

Ο υπ. Στεγαστικής Πολιτικής της Κολομβίας δέχτηκε σκληρή κριτική όταν φωτογραφήθηκε να χαλαρώνει σε παραλία, λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό που άφησε χιλιάδες άστεγους και σχεδόν 300 νεκρούς στη χώρα.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλός σεισμός στη Βενεζουέλα: 6.438 νεκροί στον νεότερο απολογισμό

Ο απολογισμός των θυμάτων από τον διπλό σεισμό του Ιουνίου στη Βενεζουέλα ανήλθε σε 6.438 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής. Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους στα συντρίμμια σχεδόν δύο μήνες μετά τη τραγωδία.
Σημαία Ινδονησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 68 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ινδονησία

Στους 68 ανήλθαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Φλόρες Ινδονησίας. Περίπου 13.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ οι σεισμόπληκτοι δηλώνουν έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων παρά την αναγγελθείσα βοήθεια.