ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Εκτινάχθηκαν σε 31 τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, ψυχραιμία συνιστά το υπ. Υγείας

Νέα αύξηση των κρουσμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας, προσθέτοντας όμως ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως όλα δείχνουν το νέο ξέσπασμα, καθώς μέχρι πριν από λίγες ώρες γίνονταν λόγος για μόλις 10 κροούσματα, οφείλεται σε 21 άτομα εκ των 24 ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους από την Πάτρα που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει και νέα αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ο ιός μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, δεν έχει μεταλλάξεις και μεταδίδεται από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία.

Πολλές φορές, οι φορείς δεν γνωρίζουν ότι μεταδίδουν και μολύνουν επαγγελματίες Υγείας. «Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν μικρή σημασία σε ό,τι αφορά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Προσέθεσε ότι τα μέτρα που  έχουν ληφθεί σε τρεις νομούς είναι προληπτικά και έγιναν προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση. «Η νόσος είναι ήπια, δεν χρειάζεται πανικός», είπε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας πως στην περίπτωση του ένατου κρούσματος, έχει γίνει ιχνηλάτηση 400 ατόμων.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι «ανίχνευση του ιού σύντομα θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά, όχι στα ήπια, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες. Η αδυναμία του συστήματος επιτήρηρης με εργαστηριακό έλεγχο, δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό».

Μέτρα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου

Υπενθυμίζεται ότι μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απαγορεύει το αλκοόλ σε δημόσιους χώρους λόγω καύσωνα

Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους στο Παρίσι από το μεσημέρι της Παρασκευής, λόγω καύσωνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ασφάλιση στο 19ο Insurance Conference

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιωτικές ασφαλιστικές, επισημαίνοντας και την εφαρμογή DRGs στον ιδιωτικό τομέα από το 2027 για έλεγχο κόστους.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο σε Ίδρυμα Νιάρχος και Ελληνικό Κόσμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί αύριο σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία στο ΚΠΙΣΝ και θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το διάστημα με τον Αδριανό Γολέμη στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον πέντε νεκροί στην Ιταλία από το κύμα καύσωνα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, κυρίως εργαζόμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες, έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία λόγω του σφοδρού καύσωνα. Σε ύψιστη επιφυλακή 17 πόλεις, ενώ η Φλωρεντία έκλεισε τα ταμεία της πινακοθήκης Ουφίτσι.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 212 θάνατοι από τον καύσωνα από Κυριακή έως χθες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία από Κυριακή έως Τετάρτη συνδέονται με τον καύσωνα, όπως δείχνει το σύστημα ΜοΜο που συγκρίνει την τρέχουσα θνησιμότητα με ιστορικά στοιχεία.