Μέχρι τώρα, κάθε φορά που η κατάσταση στο ελληνικό Xρηματιστήριο έδειχνε να εξομαλύνεται, οι ανησυχίες για τις τράπεζες να υποχωρούν και κάποιοι αγοραστές να κάνουν, διστακτικά, την εμφάνισή τους, επαναλαμβάνονταν το εξής μοτίβο: στις δημοπρασίες με επιθετικές πωλήσεις λίγων εκατομμυρίων, οι σορτ επενδυτές έπαιρναν το σκαλπ των αγοραστών.
Το economistas.gr έχει γράψει απο το χειμώνα για τα βρώμικα φάουλ στις τραπεζικές μετοχές. Όταν η απαισιοδοξία κυριαρχούσε και η αγορά είχε οδηγήσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε επίπεδα... Grexit.
Μάλιστα, όταν τύχαινε να χαθεί ο έλεγχος της αγοράς στο κλείσιμο, και είχαμε δειλή άνοδο όλο και κάποια έκθεση ξένων τραπεζών και οίκων, έρχονταν να μας υπενθυμίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, την κακή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών και άλλα απαισιόδοξα.
Σήμερα ωστόσο είδαμε κάτι που έχουμε χρόνια να δούμε στο ελληνικό Xρηματιστήριο: οι αγοραστές πήραν τον σκαλπ των πωλητών οδηγώντας το δείκτη των τραπεζών στο +10%!
Η αγορά δεν ανησύχησε ιδιαίτερα ούτε χθες με την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, που εξαπέλυε κεραυνούς ενάντια της κυβέρνησης για προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ δεν ασχολήθηκε δευτερόλεπτο με την έκθεση της Morgan Stanley που με σημείωμά της που είδε το φως της δημοσιότητες σήμερα το πρωί, προέβλεπε αντιστροφή του ράλι των τραπεζικών μετοχών λόγω των εξελίξεων στο νόμο Κατσέλη.
Δύσκολη ημέρα για τους αναλυτές του σημειώματος της Morgan Stanley σήμερα: με τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών να φιγουράρει τώρα στο +10%, την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο +30% (!), η Εθνική στο +11%, η Alpha Bank στο +9% και η Eurobank στο +7%, μάλλον έχουν γίνει στόχος πειραγμάτων από άλλους αναλυτές.
Ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει ότι κάτι αλλάζει στις τράπεζες και γενικότερα στη χώρα: οι θετικές επιδόσεις των τραπεζών στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αποφασιστικότητα των διοικήσεων (το 2018 ήταν έτος ρεκορ για την Πειραιώς, ενώ η Eurobank ανακοίνωσε το Σχέδιο «Επιτάχυνση» που σύντομα θα οδηγήσει την τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων), τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τη μη συμβατική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, η επιστροφή της χώρας στις αγορές, η προοπτική εθνικών εκλογών.
Το αν θα «καούν» οι σορτ, δηλαδή οι επενδυτές που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, είναι πρόωρο να το πει κανείς. Πρέπει όλα αυτά που φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο να γίνουν πραγματικότητα - στη χώρα έχουμε μακρά παράδοση να αυτοπυροβολούμε τα πόδια μας μόλις τα πράγματα πάνε να βελτιωθούν.
Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι οι ξένοι πωλητές έχουν σταματήσει τις ρευστοποιήσεις (και οι οποίες οδηγούσαν τις μετοχές χαμηλότερα χωρίς αρνητικές ειδήσεις), τα θετικά νέα πολλαπλασιάζονται, οι αγοραστές (σε πρώτη φάση εγχώριοι επενδυτές) επιστρέφουν και έχουν αυξηθεί δραστικά οι πιθανότητες ενός Βατερλό για τα fund που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις.
(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 28/02/2019)