ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
Φώτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Credits: Aris Oikonomou/ SOOC

Μητσοτάκης: Στήριξη πολύτεκνων και συνολική στρατηγική για το δημογραφικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο Ζάππειο τη στρατηγική για το δημογραφικό, δίνοντας έμφαση στη στήριξη πολύτεκνων, τα φορολογικά κίνητρα, τη στέγαση νέων ζευγαριών και τις πολιτικές περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με πολύτεκνους στο πλαίσιο του συνεδρίου «Το δημογραφικό και η Ελλάδα του 2040: Οικογένεια, οικονομία, σύγχρονος τρόπος ζωής», που διοργάνωσε ο «Ελεύθερος Τύπος» στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης για το δημογραφικό ζήτημα, δίνοντας έμφαση στις πολύπλευρες διαστάσεις του προβλήματος και την ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η χαμηλή γεννητικότητα δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά συναντάται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανεξαρτήτως επιπέδου ευημερίας. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, με ιδιαίτερα χαμηλούς δείκτες γεννήσεων, καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται αποκλειστικά με οικονομικούς παράγοντες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά η Ελλάδα εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το δημογραφικό, η οποία περιλαμβάνει τόσο οικονομικά μέτρα όσο και πολιτικές για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού. 

Ειδική αναφορά έγινε στα φορολογικά κίνητρα για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης των οικογενειών με παιδιά μέσω φοροαπαλλαγών. 

Όπως ανέφερε, για τις πολύτεκνες οικογένειες, σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος εισοδήματος μηδενίζεται.

Σημαντική είναι και η στόχευση στην περιφέρεια, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται σε μέτρα για την αντιμετώπιση του brain drain και της ερήμωσης της υπαίθρου. 

Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ», που διευκολύνουν τα νέα ζευγάρια στην απόκτηση κατοικίας, καθώς και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά κάτω των 1.500 κατοίκων, μέτρο που αφορά περισσότερους από 12.000 οικισμούς.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στήριξη των οικογενειών αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, με φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Παράλληλα, ανέφερε την επιστροφή ενός ενοικίου έως 800 ευρώ για όσους νοικιάζουν, ως μέτρο ανακούφισης από το αυξημένο κόστος στέγασης.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των δομών φύλαξης παιδιών, όπως τα ολοήμερα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή και των δύο γονέων στην αγορά εργασίας. 

Ειδική αναφορά έγινε και στην ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία αντίστοιχων δομών εντός επιχειρήσεων.

Η κυβερνητική στρατηγική για το δημογραφικό χαρακτηρίζεται οριζόντια, καθώς εμπλέκει πολλά υπουργεία και καλύπτει διαφορετικές πτυχές του ζητήματος. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και η επιλογή στήριξης της οικογένειας αποτελεί σαφή πολιτική προτεραιότητα, με μέτρα όπως η φορολογική επιβράβευση των οικογενειών.

Αναφερόμενος στη νόμιμη μετανάστευση, σημείωσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί αυστηρή πολιτική έναντι της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ταυτόχρονα προωθεί διμερείς συμφωνίες κινητικότητας με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ινδία, για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών της αγοράς εργασίας. 

Επισήμανε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα δίνεται στην αύξηση της συμμετοχής των Ελλήνων στην αγορά εργασίας, με έμφαση στις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2026, ενώ μελλοντικές πρωτοβουλίες θα εξαρτηθούν από τη θετική πορεία της οικονομίας και τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας. 

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη, καθώς δεν ακολουθεί πολιτικές λιτότητας, αλλά στηρίζει στοχευμένα την κοινωνία με βάση τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Τέλος, σε ερώτηση για την επαναφορά του μέτρου χορήγησης πλασματικών ετών ασφάλισης σε πολύτεκνες μητέρες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αναλογικής στήριξης ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η στήριξη Ουκρανίας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για τα κράτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στη στήριξη της Ουκρανίας, το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα αγροτικά αιτήματα.
Αγρότες σε κινητοποίηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνεδρίαση αγροτών μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη για διάλογο στο Μαξίμου τη Δευτέρα. Η στάση των αγροτών θα κρίνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ή την έναρξη διαλόγου.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης σε πλήρη συντονισμό για εξελίξεις στο Κυπριακό

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει επαφών με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τον στενό συντονισμό Αθήνας–Λευκωσίας.