Μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις προχωρούν σε απομάκρυνση των ακριβότερων υπαλλήλων τους, στοχεύοντας στη μείωση του μισθολογικού κόστους, καθώς η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική. Σύμφωνα με έρευνα της Handelsblatt, μόνο στους πρώτους εννέα μήνες του έτους, εισηγμένες εταιρείες στον δείκτη DAX δαπάνησαν περίπου 6 δισ. ευρώ για διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ενώ για το σύνολο του 2024 το ποσό ανήλθε στα 16 δισ. ευρώ.
Τα έξοδα αυτά αποτυπώνονται πλέον στους ισολογισμούς, περιορίζοντας τα καθαρά κέρδη, με τα κεφάλαια να διοχετεύονται κυρίως σε μειώσεις προσωπικού, προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης και πακέτα αποζημίωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Volkswagen και στη Mercedes, τα ποσά των αποζημιώσεων φθάνουν σε εξαψήφια επίπεδα.
Χαρακτηριστικά, ένας 50χρονος επικεφαλής υποτμήματος στη VW με μηνιαίες αποδοχές 9.000 ευρώ και πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας μπορεί να λάβει αποζημίωση άνω των 400.000 ευρώ. Σε χαμηλότερες μισθολογικές βαθμίδες, τα ποσά κυμαίνονται από 47.000 ευρώ για 10 χρόνια εργασίας έως 100.000 για 20 χρόνια.
Η Mercedes στοχεύει σε εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ έως το 2027, με περίπου 40.000 εργαζόμενους να συμμετέχουν ήδη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ τα μπόνους είναι υψηλότερα για όσους αποχώρησαν έως τον Ιούλιο. Η εταιρεία καταβάλλει επίσης εξαψήφιες αποζημιώσεις, με ενδεικτικό παράδειγμα έναν 55χρονο επικεφαλής ομάδας που μπορεί να λάβει έως 500.000 ευρώ, ενώ νεότεροι εργαζόμενοι με χαμηλότερες αποδοχές λαμβάνουν έως 100.000 ευρώ.
Παρόμοια στρατηγική ακολουθεί και η Bayer, προσφέροντας πακέτα αποζημίωσης που αυξάνονται ανάλογα με την ταχύτητα αποχώρησης. Εργαζόμενος με 35 χρόνια υπηρεσίας μπορεί να λάβει 52,5 μισθούς, δηλαδή 420.000 ευρώ για ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές 8.000 ευρώ.
Οι εταιρείες εφαρμόζουν επίσης προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 57 έτη ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης. Πολλές προτείνουν την καταβολή αποζημιώσεων σε μηνιαίες δόσεις για έξι χρόνια. Στην κορυφή των δαπανών για προγράμματα μείωσης κόστους βρίσκεται η Mercedes-Benz με 1,4 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Volkswagen με 900 εκατ. ευρώ, τη Siemens και την Commerzbank με περίπου 500 εκατ. ευρώ έκαστη και τη Bayer με 400 εκατ. ευρώ.
Αδύναμη αγορά εργασίας και περικοπές σε όλους τους κλάδους
Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου επιβεβαιώνει τη γενικευμένη τάση περικοπών. Σύμφωνα με τον ερευνητή Κλάους Βολράμπε, «πολλές εταιρίες συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις εργασίας. Λόγω της υποτονικής οικονομίας, η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη». Ο δείκτης Βαρόμετρο Απασχόλησης του Ifo μειώθηκε από 93,5 μονάδες τον Οκτώβριο σε 92,5 τον Νοέμβριο, με τις περικοπές να αφορούν όλους τους κλάδους.
Ιδιαίτερα πληττόμενοι εμφανίζονται οι τομείς της φιλοξενίας, των τραπεζών και της τεχνολογίας, ενώ μόνο οι δικηγορικές και φοροτεχνικές εταιρείες φαίνεται να αναζητούν νέο προσωπικό.