ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Στρατιά από χιλιάδες λομπίστες θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το κλίμα

Στη φετινή COP 28 μετρήθηκαν 2.456 λομπίστες των ορυκτών καυσίμων που ασκούν πίεση για να μην αναληφθεί μια σαφής δέσμευση για την κατάργησή τους έως το 2050 και προωθούν τεχνολογίες αμφίβολης χρησιμότητας.

Δύο χιλιάδες τετρακόσιοι πενήντα έξι λομπίστες έλαβαν διαπίστευση για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, την COP 28, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Ντουμπάι. Ο αριθμός αυτός, που αποκάλυψε μια συμμαχία ΜΚΟ, η Kick Big Polluters Out, δείχνει σε ποιο βαθμό η σκιά των λόμπι ορυκτών καυσίμων κρέμεται πάνω από αυτές τις συνομιλίες τη στιγμή που το ζήτημα της αποχώρησής τους γίνεται όλο και πιο πιεστικό.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πρόεδρός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάνος Αλ Τζάμπερ, είχε υποσχεθεί πριν από μερικούς μήνες να μην επιτρέψει να γίνει αυτή η σύνοδος κορυφής μια σύνοδος των λόμπι πετρελαίου.

Πέρυσι, οι λομπίστες ορυκτών καυσίμων στην αντίστοιχη σύνοδο (COP 27) ήταν 636. Τον κατάλογο της Συνόδου του Ντουμπάι, διαμόρφωσε η συμμαχία 450 ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Διαφάνεια, η Global Witness και η Greenpeace και βασίστηκε στον προσωρινό κατάλογο συμμετεχόντων που δημοσίευσε ο ΟΗΕ, προκειμένου να εντοπίσει κάθε άτομο που μπορεί εύλογα να έχει στόχους να επηρεάσει» την COP28 «προς το συμφέρον των εταιρειών ορυκτών και των μετόχων τους». 

Το γεγονός ότι οι ομάδες επιρροής υπερτερούν αριθμητικά των αντιπροσωπειών όλων των χωρών, με εξαίρεση αυτή της Βραζιλίας (3.081) που πρόκειται να διοργανώσει το COP30 το 2025 και της χώρας υποδοχής, η οποία κατέγραψε 4.409 συμμετέχοντες προβληματίζει σχετικά με την πίεση που ασκούν στη Σύνοδο.

Ενδεικτικά, οι λομπίστες για τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο πολυάριθμοι από τις αντιπροσωπείες των 10 χωρών που είναι «πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή» (1.509 άτομα) και επτά φορές περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αυτόχθονων πληθυσμών (316).

Παράλληλα, πολλές χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία έχουν συμπεριλάβει εκπροσώπους εθνικών εταιρειών πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις αντιπροσωπείες τους. Έτσι, η Ιταλία επέτρεψε την άφιξη στελεχών της ENI, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή των εργαζομένων της BP, της ENI και της ExxonMobil. «Αυτή η αύξηση συμπίπτει με μια διάσκεψη των κομμάτων όπου τα ορυκτά καύσιμα και η σταδιακή εξάλειψή τους βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων», αναλύει ο συνασπισμός.

Πολλοί αναλυτές ανησυχούν για την απόφαση της COP 28 για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ενώ οι φωνές διαμαρτυρίας μεγάλων ΜΚΟ εστιάζουν στο γεγονός ότι ενώ συζητείται η κατάργησή τους, τελικά βρίσκονται διαρκώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου τα λόμπι μπορούν να επηρεάσουν τη λεκτική διατύπωση που θα χρησιμοποιηθεί στο τελικό κείμενο και να αποτρέψουν να περιληφθεί μια σαφής δέσμευση για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως το 2050, την οποία θεωρούν απαραίτητη οι επιστήμονες για να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Προς το παρόν, οι επενδυτές επαινούν τις ανακοινώσεις του ιδιωτικού τομέα και τις συζητήσεις για τα σχέδια μετάβασης και τη φύση, αλλά οι ανησυχίες για την αξιοπιστία παραμένουν σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα. Παρά τους μεγάλους ισχυρισμούς από την Προεδρία της COP28 σχετικά με το «τι θα μπορούσαν να προσφέρουν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», ο Χάρτης Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου (OGCD) που ανακοινώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν σύμφωνα με πολλούς ειδικούς σε μεγάλο βαθμό «ανασυσκευασία των υφιστάμενων εθελοντικών δεσμεύσεων» και δεν περιλάμβανε καμία δέσμευση για την αντιμετώπιση των εκπομπών του πεδίου 3.  

Στο Ντουμπάι, οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα χαρακτηρίζονται από εταιρείες πετρελαίου και κράτη που παράγουν ορυκτά καύσιμα ως η θαυματουργή λύση για τη διάσωση του κλίματος. Τελικά, αυτά τα συστήματα, που για πολλούς είναι πολύ ακριβά και αναποτελεσματικά, μήπως συντελούν στη διατήρηση του "business as usual", όπως ισχυρίζονται οι οικολογικές οργανώσεις;

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Φωτιά έκαψε 16.500 στρέμματα στο μεγαλύτερο ορεινό πάρκο

Στάχτη έγιναν τουλάχιστον 16.500 στρέμματα στο μεγαλύτερο ορεινό πάρκο του Βελγίου, στην ανατολική Λιέγη, από πυρκαγιά που ξέσπασε στη Φάν. Στην κατάσβεση συμμετέχουν δυνάμεις από ΕΕ, με αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Ανεμογεννήτρια ηλιοβασίλεμα θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε τη σημασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, κατά την επίσκεψή του σε περιοχή κοντά στο Μπέρμιγχαμ που επλήγη από πυρκαγιά και ξηρασία.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Μπέρνιγχαμ λόγω ξηρασίας.
Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην ΕΕ

Η Ελλάδα διατηρεί χαμηλές τιμές χονδρικής ρεύματος λόγω υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, παρά τη ζήτηση από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, στην Ευρώπη οι τιμές αυξάνονται. Για αύριο, η τιμή στην Ελλάδα είναι 97€/MWh, χαμηλότερη από άλλες χώρες.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Σχέδιο για σύγχρονη βιομηχανία άνθρακα έως το 2030

Το Πεκίνο σχεδιάζει ως το 2030 ένα σύγχρονο σύστημα βιομηχανίας άνθρακα, συνδυάζοντας ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση, με αυστηρότερα μέτρα και αναβάθμιση δομών στο πλαίσιο του 15ου Πενταετούς Προγράμματος.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Καμία γεώτρηση πετρελαίου τον χειμώνα, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανακοίνωσε ότι η αμφιλεγόμενη γεώτρηση στην ανατολική περιοχή Νούναπ Κέκα δεν θα ξεκινήσει τον χειμώνα, λόγω καθυστερήσεων στις διοικητικές διαδικασίες και αδειοδοτήσεις.