ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τα φύλα, οι ίσες ευκαιρίες και τα άμεσα οφέλη για τις επιχειρήσεις

Έκθεση της BlackRock διαπιστώνει ότι οι εταιρείες που «κλείνουν τα κενά» στην εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλότερες θέσεις οδηγούνται αντίστοιχα σε υψηλότερες αποδόσεις.

Η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και το ανήκειν δεν αποτελούν απλώς buzzwords ή motto. Είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι ενός ακμάζοντος οργανισμού. Για τους εργαζόμενους, σημαίνουν έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο εργασίας όπου η αυθεντικότητα γιορτάζεται, ο σκοπός εμπνέει το πάθος, καλλιεργείται η προσωπική ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι νιώθουν σαν στο σπίτι τους, και κάθε φωνή ακούγεται. 

Όμως και για τις ίδιες τις εταιρείες και τους οργανισμούς, η ιεράρχηση αυτών των αξιών οδηγεί σε υψηλότερη ικανοποίηση των εργαζομένων, προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων, αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου, ανακάλυψη νέων αναγκών πελατών, ταχύτερη καινοτομία και αυξημένη απόδοση.

Πρόσφατη έκθεση της BlackRock, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο, εξέτασε, μεταξύ 2013 και 2022, εταιρείες που προέρχονται από τον δείκτη MSCI World Index ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε 23 χώρες και διαπιστώνει ότι η επένδυση σε εταιρείες με πιο φιλικές προς τις γυναίκες κουλτούρες μπορεί να ενισχύσει την απόδοση, ενώ εκείνες που έχουν γυναίκες CEO ξεπέρασαν σε απόδοση τις εταιρείες που διευθύνονται από άνδρες.

Η έκθεση της BlackRock διαπιστώνει ότι οι εταιρείες που «κλείνουν τα κενά» στην εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλότερες θέσεις οδηγούνται αντίστοιχα σε υψηλότερες αποδόσεις. Ενδιαφέρον στοιχείο της, αποτελεί η διαπίστωση ότι το Ανθρώπινο Κεφάλαιο (Human Capital) αποτιμάται ως ένας «ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας για την απόδοση των επενδύσεων». Η έκθεση υπενθυμίζει στις επενδυτικές εταιρείες ότι μέρος του καταπιστευτικού τους καθήκοντος είναι να λαμβάνουν υπόψη την εκπροσώπηση του φύλου και άλλους κοινωνικούς παράγοντες στην επενδυτική διαδικασία.

Για τις επιχειρήσεις  που λειτουργούν στη χώρα μας, τα θέματα συμπερίληψης και ισότητας των φύλων, ειδικότερα υπό την επίδραση του νέου κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και του αντικτύπου  τους σε ουσιώδη θέματα για τη βιωσιμότητα και την εταιρική διακυβέρνηση, εμφανίζονται ως  ιδιαίτερα σημαντικά. Θέματα όπως η πολιτική συμπερίληψης και σεβασμού της διαφορετικότητας, η δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν τις ίσες αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων στην ίδια θέση εργασίας και επίπεδο ευθύνης, αποτελούν υποχρεωτικές πληροφορίες που σχετίζονται με την συνολική επίδοση των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, 8 στους 10 Γενικούς Διευθυντές και Διευθύνοντες Συμβούλους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το CSR HELLAS (“Συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στο χώρο εργασίας με τη διάσταση του φύλου”) στο τέλος του 2021, θεωρούν πως η συμπερίληψη και οι ίσες ευκαιρίες πρέπει να σχετίζονται με την επιχειρηματική στρατηγική. Ωστόσο, μόλις 2 στους 10 χρησιμοποιούν μετρήσιμους στόχους για τη διαχείριση της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών με το πρόσημο του φύλου στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που διοικούν. 

Παράλληλα, οι μεγάλες εταιρείες στη χώρα μας, απασχολούν το υψηλότερο ποσοστό γυναικών (σε μέσο όρο 5% παραπάνω από το ποσοστό που απασχολούν οι μικρότερες εταιρείες) πλην όμως το αντίστοιχο ποσοστό της συμμετοχής τους στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών είναι αισθητά χαμηλότερο κατά 17%.

Μία στις τέσσερις μεγάλες εταιρίες εφαρμόζουν συχνότερα πολιτικές που συνδέονται με μετρήσιμους στόχους για την έμφυλη ισότητα, όμως πολλές από τις πρακτικές που ακολουθούνται για την συμπερίληψη και την παροχή ίσων ευκαιριών στα δύο φύλα είναι άτυπες και παρόλο που δεν οδηγούν διαχρονικά σε βελτίωση των αποτελεσμάτων στους επιμέρους τομείς, δεν προωθούνται νέες πιο οργανωμένες και συνδεδεμένες με μετρήσιμους στόχους.

Με λίγα λόγια, υπάρχει δρόμος εξέλιξης ώστε οι εταιρείες να κερδίσουν τα οφέλη από τις ευκαιρίες που κρύβει η ισότητα και η ποικιλομορφία στην πράξη. Παράλληλα με τις διαπιστώσεις αυτές, αξίζει να λάβει κανείς υπόψη και τις απόψεις της νεοεισερχόμενης γενιάς εργαζόμενων, της Gen Z και τις αντιλήψεις της για την ισότητα και τις γυναίκες μέσα από έρευνα της ActionAid για τις Έμφυλες Προκαταλήψεις στην Ελλάδα η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, καθώς σχετίζονται με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τόσο στην κοινωνία όσο και στις επιχειρήσεις. 

Η έρευνα εστίασε στα στερεότυπα για τη θέση των γυναικών στην πολιτική, την εκπαίδευση, την οικονομική ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. Ανάμεσα στα ευρήματά της που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό πολιτικών από την πλευρά τόσο της πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων είναι το γεγονός ότι το 44% έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη για τη θέση των γυναικών ενώ οι νεότερες γενιές εμφανίζουν περισσότερες προκαταλήψεις σε σχέση με τις μεγαλύτερες καθώς οι νέοι μεταξύ 17 και 26 ετών (Gen Z) έχει περισσότερες προκαταλήψεις από τα άτομα άνω των 59 (Boomers). 

Στην ίδια έρευνα, το σκέλος της που αφορά στους  στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο στόχος που αναφέρεται στην ισότητα των φύλων βρίσκεται στην πέμπτη από το τέλος θέση σπουδαιότητας, καθώς μόνο το 27% των ατόμων που απάντησαν θεωρεί πως η ισότητα πρέπει να είναι αναγκαία προτεραιότητα μιας κυβέρνησης.

Τα θέματα έμφυλης συμπερίληψης εκτός από την ένταξή της ισότητας στους μετρήσιμους στόχους της επιχείρησης, αποτελούν (τελικά) και αντιλήψεις που αφορούν ακόμη και τις νεότερες γενιές και όχι μόνο τους boomers.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG
ESG

Αμοιβές στα στελέχη με κριτήρια ESG: Γιατί έχουν αμφίβολα αποτελέσματα

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα κριτήρια ESG που χρησιμοποιούνται για να λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές τα στελέχη επιχειρήσεων είναι συχνά ασαφή και δεν στοχεύουν σε ευρύτερα αποτελέσματα.
ESG

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα «ψαλιδίζουν» την οδηγία της ΕΕ για το ESG

Η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) θέτει υποχρεώσεις για τις μεγάλες εταιρείες σχετικά με τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές τους.
ESG

Κερδίζει έδαφος διεθνώς η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τα κριτήρια ESG

«Η αυξητική τάση της εστίασης στο ESG από τις επιχειρήσεις και από τους επενδυτές φαίνεται να παραμένει ανέπαφη», διαπιστώνει το Bloomberg Intelligence. Τα τρία τέταρτα των στελεχών πιστεύουν ότι τα οφέλη του ESG αξίζουν τον αυξημένο κίνδυνο ελέγχου.
ESG

Ένταξη στη βέλτιστη κατηγορία ρίσκου "Νegligible" για τη Eurobank

Η tράπεζα κατέκτησε αυτή τη θέση κατόπιν βελτιστοποίησης της μεθοδολογίας αξιολόγησης της Sustainalytics στον πυλώνα της εταιρικής διακυβέρνησης, στον οποίο δίδεται η μεγαλύτερη βαρύτητα κατά την αξιολόγηση.
ESG

Real Estate: Σκοπός του θεσμικού επενδυτή είναι να εντοπίζει αγορές με βάθος

«Αυτά τα οποία είναι προφανή σε ένα μακροοικονομικό επίπεδο, είναι δύο πράγματα. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας που οδηγεί προς επενδύσεις σε logistics, ναυτιλία, μεταφορές κλπ. Και φυσικά, ο τουρισμός» ανέφερε ο Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner της Southrock Asset Management.