Αν ένας διαχειριστής κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων μπορούσε χθες να ακούσει τι έλεγαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στους δημοσιογράφους για τον προϋπολογισμό του 2024, όσα άκουγε θα έμοιαζαν με μουσική στα αυτιά του. Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονταν επιδόματα και μέτρα στήριξης κάθε είδους, ενώ η άχαρη λογιστική των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων περνούσε στις... υποσημειώσεις, χθες η έμφαση είχε σαφώς μετατοπιστεί στην πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση, ενώ ξεκαθαρίστηκε, χωρίς να αφήνονται πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις, ότι «όσα δώσαμε, δώσαμε» και δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης ως την εκπνοή του έτους. Τέθηκε στόχος, όπως έλεγαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος, παρότι θα μπορούσε χωρίς προβλήματα να μειωθεί στο 0,7% του ΑΕΠ. Τώρα που τέθηκε ο στόχος, εξηγούσαν, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί, για λόγους αξιοπιστίας της δημοσιονομικής διαχείρισης. Όσο για το 2024, δεν θα υπάρξει ούτε... χιλιοστό απόκλισης από τον στόχο για πλεόνασμα άνω του 2% (2,1%), που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ιταλία παραβίασε όλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για να στηρίξει την οικονομία της, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σχολίασε: «Ναι, αλλά το πληρώνει ακριβά» -μια αναφορά στην επίθεση που δέχονται τα ιταλικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες.
-- Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση μπλεξίματα με την αγορά ομολόγων, ή δυσάρεστες εκπλήξεις από τους οίκους αξιολόγησης. Άλλωστε, η κατάσταση παραμένει αρκετή δύσκολη στην αγορά ομολόγων, μετά το «ξεφόρτωμα» της προηγούμενης εβδομάδας. Ακόμη και μετά την παρουσίαση αυτού του φιλικού προς την αγορά προϋπολογισμού, χθες η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων πλησίασε το 4,4%, ενώ στη διάρκεια της ημέρας έγιναν και συναλλαγές στο 4,49%. Θυμίζουμε ότι αμέσως πριν την αναβάθμιση από την DBRS το 10ετές μας είχε απόδοση 3,93%.
Το ατόπημα Βουλγαράκη
Τα φώτα της δημοσιότητας κατάφερε να προσελκύσει χθες ο πρώην υπουργός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη, Γιώργος Βουλγαράκης καθώς ένα προεκλογικό βιντεάκι του έγινε viral. Τη στιγμή που η χώρα τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 7ετίας σε νεκρούς από τροχαία, ο πρώην υπουργός είχε τη φαεινή ιδέα να αναρτήσει στο tik tok ένα βίντεο, στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα, όπου εμφανίζεται καβάλα σε μηχανή χωρίς κράνος κάνοντας καλαμπούρι με το γιατί δεν φορά κράνος. Καλαμπούρι επιπέδου Σεφερλή. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Βουλγαράκης έσβησε από το λογαριασμό του το επίμαχο βίντεο, ωστόσο τα ίχνη έμειναν.
-- Δεν μπορεί να πει κανείς πολλά για την ανοησία ένας μηχανόβιος να κρατά στο χέρι του το κράνος αντί να το φορά -ένα στοιχειώδες μέσο προστασίας που σώζει ζωές. Αυτό όμως που πρέπει να σημειώσουμε, βλέποντας το βίντεο, είναι ο γνήσιος ενθουσιασμός στο πρόσωπο του κ. Βουλγαράκη, ο ενθουσιασμός ενός ατόμου που αισθάνεται τη βαθιά ικανοποίηση και περηφάνια του ότι λέει κάτι πολύ έξυπνο, κάτι πολύ ωραίο, κάτι πολύ cool!
Ελεγκτές στην Κλουκίνας Λάππας
Από τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου της Intracom Holdings πληροφορούμαστε πως στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην έδρα της θυγατρικής Κ.Λ.Μ. ΑΕ (Κλουκίνας Λάππας), σύμφωνα με την αρ.πρωτ. 6714/05.09.2023 εντολή διενέργειας αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις αγορές παιδικών καροτσιών, καθισμάτων αυτοκινήτου και βρεφικών ειδών στόματος και διατροφής. Όπως επισημαίνεται: «Μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων δεν είχε επιδοθεί κάποια σχετική απόφαση στην εταιρεία».
Τα 20 εκατ. που έγιναν 7.000 ευρώ
Ελάχιστοι θα θυμούνται το κατόρθωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεώσει μεταξύ άλλων και την ΕΥΔΑΠ να τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank στις αρχές του 2016. Με τις συστημικές τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, η τότε κυβέρνηση ήθελε μια «δική» της τράπεζα για να κάνει τις δουλειές της -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις αρχές του 2016, η ΕΥΔΑΠ με εντολή της τότε κυβέρνησης έβαλε 20 εκατ. ευρώ και συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Σήμερα η αποτίμηση της συμμετοχής της, με στοιχεία 30/6/2023 είναι ...7.000 ευρώ. Και για όσους δεν κατάλαβαν ή αμφιβάλουν επαναλαμβάνουμε: επτά χιλιάδες ευρώ!
Επιστροφή στο Μπακού
Ένας από τους νέους προορισμούς που ανακοίνωσε η Αegean για το χειμερινό της πρόγραμμα δεν είναι και τόσο νέος. Ο λόγος για το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, όπου η ελληνική αεροπορική εταιρεία πετούσε πριν από δέκα χρόνια, όμως αναγκάστηκε να διακόψει την σύνδεση λόγω «χαμηλών πτήσεων» της επιβατικής κίνησης. Παρόλο που οι Έλληνες στηρίζουν τους Αζέρους, αγοράζοντας φυσικό αέριο αλλά και δίνοντας... 12αρια στην Eurovision (για χάρη τους φέτος κοντέψαμε να έχουμε εθνική κρίση με την Κύπρο), αυτοί δεν δείχνουν να έλκονται ιδιαίτερα από τις τουριστικές ομορφιές της Ελλάδας, στηρίζοντας σταθερά τη γειτονική, ομόθρησκη και αδελφή Τουρκία. Δεν ξέρουμε αν στην Aegean είδαν κάποια αλλαγή στάσης ή υπήρξε κάποια "παρότρυνση" σε πολιτικό επίπεδο για αυτή την απόφαση.
Εκτός ουκρανικού blacklist οι ελληνικές εταιρείες
Σε πολιτικό-οικονομικό παζάρι εξελίχθηκε η μαύρη λίστα με τους «χορηγούς πολέμου» που έχει καταρτίσει η Ουκρανική Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς (NACP). Η τελευταία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε το καθεστώς «χορηγού πολέμου» των πέντε ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που είχε εντάξει στην λίστα, λέγοντας ότι ελπίζει ότι η κίνηση θα «εξαλείψει την πιθανότητα η Ελλάδα να μπλοκάρει τις μελλοντικές κυρώσεις της ΕΕ, ένα πακέτο που στοχεύει στη μείωση της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο». Τώρα το πόσο μπορεί να επηρεάσει η ελληνική κυβέρνηση τους εφοπλιστές στις δουλειές τους, πολύ περισσότεροι όταν αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ελληνική σημαία στα καράβια τους, είναι μεγάλη κουβέντα. Σίγουρα, πάντως, το να φιγουράρει το όνομα μιας εταιρείας σε λίστα «χορηγών πολέμου» δεν ήταν ευχάριστο...
Η χρονιά του νερουλά
Την καλύτερη ίσως χρονιά στην ιστορία του θα καταγράψει φέτος ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού στη χώρα μας και αυτό για τρεις λόγους. Ο πλέον προφανής είναι το ρεκόρ εισερχόμενου τουρισμού. Οι άλλοι δύο δυστυχώς έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση και αφορούν τον παρατεταμένο καύσωνα, που κράτησε εβδομάδες και τις καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία οι οποίες έβγαλαν εκτός τα δίκτυα υδροδότησης για μεγάλο διάστημα. Τόση ήταν η ζήτηση που αρκετές εταιρείες δεν μπορούσαν σε παραγωγικό επίπεδο να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις σε παραδόσεις ακόμη και μία εβδομάδα την περίοδο του καύσωνα.
Η κλινική και το real estate
Θύμα του χρυσοφόρου real estate στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού θα πέσει μία από τις παλαιότερες και γνωστότερες ψυχιατρικές κλινικές της Αττικής. Η κλινική Λυμπέρη - Κασταλία θα κλείσει στο τέλος του χρόνου, καθώς στη θέση της, σε ελάχιστη απόσταση από το παλιό αεροδρόμιο, πρόκειται να αναπτυχθεί συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Φαίνεται ότι όσο αποδοτική και αν είναι μία ιδιωτική κλινική, οι αποδόσεις του real estate στο Ελληνικό δεν συγκρίνονται...
Με ζημιές πάλι η ΑΝΕΚ
Το δύσκολο έργο της λειτουργικής απορρόφησης της ΑΝΕΚ που θα έχει η Attica Group καταδεικνύουν τα αποτελέσματα εξαμήνου της ακτοπλοϊκής εταιρείας από την Κρήτη. Ο τζίρος αυξήθηκε από 74,2 εκατ. σε 81,9 εκατ. λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης (+28%) και το μικτό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,5 εκατ. ευρώ. το περσινό εξάμηνο. Τα EBITDA, όμως, παρέμειναν αρνητικά στα 2,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12 εκατ. ευρώ πέρσι και το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο στα 16,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 92 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο πλήρωσε για τόκους 8,9 εκατ ευρώ από 5,6 εκατ ευρώ πέρυσι.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.