Σίγουρα δεν φαντάζονταν έτσι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην κυβέρνηση, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν «βουτιά» στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν ένα μεγάλο project – εθνικός στόχος, το οποίο δουλευόταν πολύ συστηματικά, εδώ και πολύ καιρό από την κυβέρνηση, αλλά ήταν ένα επίτευγμα που επικοινωνιακά «χάθηκε» στα απόνερα των καταστροφών. Ακόμα χειρότερο, το μέγεθος των ζημιών και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, οι αιτιάσεις για την κατάσταση του κρατικού μηχανισμού και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα, αλλά και η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης (και του πρωθυπουργού) προκάλεσαν ανησυχίες και πολλούς ψιθύρους σε επενδυτικούς κύκλους. Ποιο είναι το ύψος των ζημιών; Πού θα βρεθούν οι πόροι; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό; Απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεδομένων των δεσμεύσεων της χώρας για υψηλό πλεόνασμα το 2024; Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
-- Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των κυβερνήσεων Μητσοτάκη είναι ότι το οικονομικό επιτελείο και μιλά τη γλώσσα των αγορών και αφουγκράζεται τις αγορές και κατανοεί τις συνθήκες. Εξού και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε ρόλο πυροσβέστη έσπευσε χθες, μέσω του Bloomberg, να απαντήσει στους ψιθύρους και τις ανησυχίες. Ο κ. Πατέλης τόνισε ότι «οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και αυτή είναι μια δέσμευση που μπορώ να δώσω σήμερα». Παράλληλα, προσέθεσε ότι «έρχονται πολλές μεταρρυθμίσεις». Επικεντρώθηκε δηλαδή στα δύο κρίσιμα μέτωπα που απασχολούν τους επενδυτές.
Το πατατράκ των Public
Δεν ξεκίνησε καλά η νέα σχολική χρονιά για... τα Public, καθώς χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, όπου παραδοσιακά σημειώνεται ρεκόρ πωλήσεων σχολικών ειδών, τα ηλεκτρονικά συστήματα της γνωστής αλυσίδας «κρέμασαν» πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, ήταν εκτός λειτουργίας η δυνατότητα αγορών μέσω της ιστοσελίδας του Public, δεν μπορούσαν να γίνουν τηλεφωνικές παραγγελίες, οι εργαζόμενοι της εταιρίας δεν είχαν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να βλέπουν αποθέματα – διαθεσιμότητες στο δίκτυο, δεν μπορούσαν να γίνουν πληρωμές με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες και δεν μπορούσε να γίνει έκδοση αποδείξεων. Αγορές από καταστήματα μπορούσαν να γίνουν μόνο με μετρητά και με την έκδοση… χειρόγραφων αποδείξεων.
-- Η μόνη λύση που σύστηναν οι ευγενικές τηλεφωνήτριες στους αγανακτισμένους πελάτες που αναζητούσαν πληροφορίες ήταν να αφήσουν το τηλέφωνο τους και να τους ενημερώσουν, «πιθανόν από στιγμή σε στιγμή, πιθανόν και αύριο», για το πότε θα επανέλθει το δίκτυο. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν ήταν στα συστήματα του Public αλλά στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που «κρέμασε» την εταιρία. Ασφαλώς στη ζωή συμβαίνουν και αναποδιές, ωστόσο ένα τόσο μεγάλο συμβάν, τέτοιας διάρκειας, σε μια αλυσίδα που παρουσιάζει τα ηλεκτρονικά κανάλια ως αιχμή του δόρατος δεν είναι και πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.
Η λίγο επιφανειακή προσέγγιση Χ. Θεοχάρη για τις καταθέσεις
«Αν οι καταθέτες δεν βρίσκουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι». Αυτό ήταν το πνεύμα της απάντησης που έδωσε χθες στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης, όταν κλήθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλο να μιλήσει για τα τραπεζικά επιτόκια. «Εάν ο καταθέτης παίρνει επιτόκιο 0,30% ή 0,60% από την τράπεζά του, μπορεί να πάρει 4% από το Ελληνικό Δημόσιο», όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Θεοχάρης γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά και τραπεζικά θέματα και μάλλον δεν θα του έχει διαφύγει ότι οι καταθέσεις μιας ημέρας στην Ελλάδα, που παίρνουν επιτόκιο κοντά στο μηδέν, ξεπερνούν τα 150 δισ. Ακόμη και ένα μικρό μέρος αυτών των καταθέσεων, ας πούμε το 1/10, αν ήθελε να βρει μια καλή απόδοση από κρατικούς τίτλους, το Δημόσιο θα ήταν αδύνατο να τους ικανοποιήσει, εκτός εάν έπαυε για ένα χρόνο να δανείζεται από την αγορά και έδινε όλους τους τίτλους, ομόλογα και έντοκα, σε Έλληνες αποταμιευτές. Με απλά λόγια, το Δημόσιο, όποιες προθέσεις και αν έχει μια κυβέρνηση, είναι αδύνατο να προσφέρει στους αποταμιευτές τις αποδόσεις που δεν βρίσκουν στις τράπεζες. Αν μπορούσε να το κάνει αυτό, ήδη οι τράπεζες θα είχαν αισθανθεί μια βαριά πίεση και θα είχαν ανεβάσει τα επιτόκιά τους κοντά στο 4% για να μη χάσουν καταθέτες.
Οι εκτός λειτουργίας επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι
Η καταγραφή των ζημιών στη Θεσσαλία συνεχίζεται, όπου δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει και έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Η στήλη ανέφερε χθες για το τυροκομείο Νούσια, τη Χαλβαδοποιία Όλυμπος και την Del Monte. Στη λίστα όμως προστέθηκαν και άλλες εταιρείες, όπως η Εxalco (το ένα από τα δύο εργοστάσια) στη Λάρισα και η εξαγωγική βιομηχανία τροφίμων Intercomm στα Τέμπη. Σχεδόν όλες οι εταιρείες είναι ασφαλισμένες για τα κτίρια, τον εξοπλισμό, καθώς και για διαφυγόντα κέρδη για όσο διάστημα δεν θα δέχονται παραγγελίες. Δυστυχώς, όμως, οι ασφαλιστικές καλύψεις δεν αφορούν στο προσωπικό. Εδώ επαφίεται και στην ίδια την εταιρεία τι πρόνοιες θα λάβει για να ανακουφίσει τους εργαζόμενους. Αθροιστικά, μόνο από τις παραπάνω εταιρείες, οι εργαζόμενοι που έχουν σταματήσει να εργάζονται προσωρινά προσεγγίζουν τους 500. Από την κυβέρνηση θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που πλημμύρισαν, όπως στην περίοδο της Covid. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ τον μήνα.
Σήμερα κληρώνει για ΕΥΔΑΠ
Σήμερα θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τα εννέα μέλη που θα διορίσει το ίδιο στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, το οποίο απαρτίζεται από 13 μέλη. Πληροφορίες αναφέρουν πως αλλαγές δεν θα υπάρξουν στα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ που είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Δηλαδή οι κ.κ. Χάρης Σαχίνης και Αναστάσιος Τόσιος. Ίδωμεν…
Η τιμημένη τρίτη ηλικία και τα social
Μπορεί οι ταχύτητες του ελληνικού ίντερνετ να μην είναι και από τις πιο γρήγορες στον κόσμο, όμως οι χρήστες αυξάνονται ραγδαία στην χώρα μας καθώς μειώνεται ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός, κυρίως στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Focus Bari (στοιχεία καλοκαιριού 2023) οι ηλικίες 65-74 είναι πλέον στο ίντερνετ σε ποσοστό 84% έναντι 66% πριν από τέσσερα χρόνια. Η αύξηση αυτή της τάξης του 28% βοήθησε το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό να φτάσει στο 97% έναντι 92% που ήταν το 2020. Ο δημοφιλέστερος λόγος για τη χρήση του ίντερνετ παραμένει η χρήση των social media και κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς το 91% των χρηστών ηλικίας 55 - 64 είναι αυτό που κρατάει τα σκήπτρα στη χρήση των κοινωνικών δικτύων.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.