Ένα «λαγό» έβγαλε ξαφνικά από το καπέλο του ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και οι μόνοι που δεν διασκέδασαν με το τέχνασμα ήταν οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου. Το νέο σχήμα για τις επιδοτήσεις έπρεπε να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση: από τη μια να μειωθούν δραστικά οι επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού, που είχαν εκτιναχθεί σχεδόν σε 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από την άλλη να μην οδηγήσει αυτή η περικοπή επιδοτήσεων σε μεγάλο «φούσκωμα» των λογαριασμών για τους καταναλωτές. Τελικά, η κυβέρνηση κατάφερε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, με μια νέα επινόηση: θα επιβληθεί ένα πρόσθετο τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους παραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο θα φέρει στον προϋπολογισμό αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αξιοποιηθούν στην επιδότηση των λογαριασμών. Έτσι, το υπουργείο Ενέργειας χτύπησε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τον Οκτώβριο θα μειωθεί δραστικά, από 800 εκατ. σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ με το νέο σχήμα επιδοτήσεων οι αυξήσεις που θα αντιληφθούν οι καταναλωτές θα είναι πολύ μικρές.
-- Όπως είπαμε, όμως, οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες αερίου δεν ικανοποιήθηκαν πολύ. Μια νέα φορολογική επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στις ήδη ισχύουσες παρακρατήσεις κερδών στην πηγή και, μάλιστα, λέγεται ότι όλα έγιναν εντελώς ξαφνικά, αφού δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τις εταιρείες και το νέο τέλος ανακοινώθηκε από τον Κ. Σκρέκα απροειδοποίητα, σαν μια υποσημείωση στις ανακοινώσεις για το νέο σχήμα επιδοτήσεων. Όπως λένε χαρακτηριστικά στην αγορά, ήταν σαν να γυρίσαμε στην εποχή των μνημονίων, όπου ξυπνούσαμε ένα πρωί και ξαφνικά μαθαίναμε ποιοι νέοι φόροι επιβάλλονται.
-- Έλεγε στους αναλυτές ο Ευτύχης Βασιλάκης, πριν από λίγες ημέρες, φορώντας τότε το «καπέλο» του προέδρου της Aegean, ότι από τα κέρδη του 2022 δεν θα διανεμηθεί μέρισμα, ενώ και το 2023 θα περάσει, κατά πάσα πιθανότατα, χωρίς διανομή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο ίδιος θα… ξεχάσει τι σημαίνει μέρισμα: γιατί φοράει και το «καπέλο» του διευθύνοντος συμβούλου και βασικού μετόχου με 60% στην Autohellas. Η οποία προχωρά σε μια εξαιρετικά γενναιόδωρη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, συνολικού ύψους 48,62 εκατ. ευρώ (1 ευρώ ανά μετοχή). Από αυτή την επιστροφή κεφαλαίου, στον κ. Βασιλάκη αναλογούν σχεδόν 29,2 εκατ. ευρώ. Μάλλον είναι αρκετά για να ξεχάσει την πίκρα της μη διανομής μερίσματος από την Aegean.
-- Σήμερα, νωρίς το πρωί θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου η ΕΥΔΑΠ και θα ακολουθήσει ενημέρωση της διοίκησης με τους αναλυτές. Τα κέρδη θα είναι μειωμένα λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας. Μόνο για ρεύμα η εταιρεία πλήρωσε 9 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το περσινό εξάμηνο, παρά το διπλασιασμό παραγωγής ρεύματος από τη μονάδα βιοαερίου στην Ψυττάλεια. Η εταιρεία έχει μοιράσει εντός του 2022 μέρισμα 0,28 ευρώ (για τη χρήση του 2021) και όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις της διοίκησης -με τις ευλογίες του Υπουργείου Οικονομικών- για τη διανομή επιπλέον μερίσματος μέσα στον Οκτώβριο από τα υψηλά διαθέσιμα που έχει στο ταμείο της.
-- Το ύψος του μερίσματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει η εταιρεία για τα επόμενα χρόνια αλλά και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η ΕΥΔΑΠ αναμένει και την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου υπό τη νέα ρυθμιστική αρχή που θα καθορίσει το κόστος των τιμολογίων το πρώτο τρίμηνο του 2023.
-- Αλλάζουν όλα και πολύ γρήγορα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, δυστυχώς εις βάρος των δανειοληπτών. Όπως διαβάζουμε στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού των στεγαστικών στην ευρωζώνη είχε πέσει τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ιστορικό χαμηλό, στο 1,3% και παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Όμως, το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα επιτόκια εκτινάχθηκαν κατά 63 μονάδες βάσης και αυτή ήταν η μεγαλύτερη εξαμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί, όπως σημειώνει η ΕΚΤ. Προφανώς, αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 1,25% σε δύο δόσεις, και ακολουθούν αρκετές ακόμη, όπως έχει πει η Κρ. Λαγκάρντ. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την αγορά κατοικιών; Το ράλι τιμών σύντομα τελειώνει: τα μοντέλα της ΕΚΤ δείχνουν ότι για κάθε μία μονάδα αύξησης του κόστους δανεισμού, σε βάθος διετίας οι τιμές μειώνονται κατά 9%. Αυτά ισχύουν γενικά σε επίπεδο ευρωζώνης, αλλά βέβαιο είναι ότι επιδράσεις θα υπάρξουν και στα καθ’ ημάς, όπου οι τιμές των κατοικιών έτρεχαν ως τώρα με ρυθμό κοντά στο 10%, αλλά με τα ακριβότερα στεγαστικά είναι βέβαιο ότι θα πατήσουν φρένο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.