Αιχμές που σπάνια διατυπώνονται δημόσια περιείχε η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κόντρας κυβέρνησης – τραπεζών. Αιχμές που πέρασαν κάτω από το ραντάρ καθώς διατυπώθηκαν με την εξαιρετικά διπλωματική γλώσσα και λεπτότητα που χαρακτηρίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες. Όμως, όσα έθεσε ο διοικητής δεν κολακεύουν καθόλου την κυβέρνηση και τους χειρισμούς που πραγματοποιήθηκαν. Στην συνέντευξή του στα Νέα, το Σάββατο, ο διοικητής υπενθύμισε τα όρια της πολιτικής παρέμβασης, σημειώνοντας ότι ασφαλώς οι πολιτικοί μπορούν να ζητούν από τις τράπεζες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους και να ασκούν κριτική, αλλά δεν μπορούν να επιβάλουν και να υποχρεώσουν τις τράπεζες σε ρυθμίσεις. Δηλαδή, υπενθύμισε τα αυτονόητα όρια που η κυβέρνηση φάνηκε να μπερδεύει τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις τράπεζες υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες: «υπάρχουν ενιαίοι ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανόνες και τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν οι πολιτικοί. Για παράδειγμα, μια τροποποίηση της σύμβασης των στεγαστικών δανείων για να περιοριστεί η αρνητική επίπτωση από την αύξηση των βασικών επιτοκίων, η οποία τροποποίηση μειώνει την καθαρή παρούσα αξία του δανείου πέραν ενός (μικρού) ποσοστού, μπορεί να μετατρέψει το δάνειο σε μη εξυπηρετούμενο (κόκκινο), χωρίς να υπάρχει αθέτηση πληρωμής. Δεν μπορούν να αγνοούν (σ.σ. οι πολιτικοί) το θεσμικό πλαίσιο και να επιδιώκουν να καθοδηγούν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών Αρχών», τόνισε.
-- Ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός και στα περί υπερκερδών: «Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου έτσι. Έχουν μάλιστα λιγότερα κέρδη από το επιθυμητό, σύμφωνα με τον δείκτη απόδοσης ενεργητικού ή τον δείκτη απόδοσης του κεφαλαίου, όταν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρώπη. Εξάλλου πολλά από τα κέρδη των τραπεζών στο εννεάμηνο του 2022 ήταν εφάπαξ, δηλαδή μη επαναλαμβανόμενα. Μπορεί η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών να έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά χρειάζεται ακόμα δρόμος».
-- Τέλος, ο διοικητής υπενθύμισε τους τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος των επιτοκίων, των προμηθειών και γενικά των τιμολογίων των τραπεζών: τα επιτόκια της ΕΚΤ, τους εποπτικούς κανόνες, τον ανταγωνισμό και τον πιστωτικό κίνδυνο (δηλαδή, τα «κόκκινα» δάνεια). Οι δυο πρώτοι προσδιορίζονται εξωγενώς, ενώ για τους άλλους δυο παράγοντες μπορούν να γραφούν βιβλία: για τους λόγους και τη συμβολή του πολιτικού συστήματος στο πώς βρεθήκαμε στην Ελλάδα με τέσσερις τράπεζες, για τους λόγους και τη συμβολή του πολιτικού συστήματος που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν κάποια στιγμή στο 50% των δανείων και τέλος για τους λόγους και τη συμβολή του πολιτικού συστήματος, που το πρόβλημα των «κόκκινων» βάλτωσε για πολλά χρόνια και ακόμα δεν έχει λυθεί (και δεν υπάρχει πολύ διάθεση να λυθεί, κάτι που βιώνουν οι servicers).
-- Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση του deal για την εξαγορά της Δομική Κρήτης από την Wade Adams και τον Δημήτρη Κούτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το due diligence έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και όλα είναι έτοιμα για τις τελικές υπογραφές. Μάλιστα θα υπάρξει και… bonus με την ανακοίνωση ενός σημαντικού έργου που θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της Δομικής.
-- Στις 20 Δεκεμβρίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ιntracom Holdings, θα επισημοποιηθεί ο μετασχηματισμός της σε εταιρεία επενδύσεων, καθώς στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η τροποποίηση του σκοπού της εταιρείας και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Η αλλαγή του ΔΣ είναι κομβική, καθώς η αγορά θα δει ποια νέα πρόσωπα θα πλαισιώσουν τον Ντίνο Κόκκαλη στο νέο αυτό ξεκίνημα. Ήδη, σημαντικό βήμα στην αλλαγή του προφίλ της εταιρείας ήταν η ίδρυση της Intracom Ventures, 100% θυγατρικής της Intracom Holdingss με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ, που θα εστιάζει τις επενδύσεις της στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.
-- Η «μαμά» όμως διατηρεί άλλα 218 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία 9μηνου, προερχόμενα από τις δύο μεγάλες ρευστοποιήσεις της συμμετοχής της στην Intrasoft και την Intrakat. Τα καθαρά διαθέσιμα ανέρχονται σε 192 εκατ. ευρώ αν εξαιρεθούν δάνεια 26,7 εκατ. ευρώ, που ανήκουν κυρίως στη Holding και δευτερευόντως στην Ιntracom Defence. Η Ιntracom Holdings έχει δρομολογήσει και την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων της, αξίας 63 εκατ. ευρώ, με εισφορά σε 100% θυγατρική εταιρεία με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους.
-- Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η τρέχουσα για την Αttica Bank και την επιτάχυνση υλοποίησης του σχεδιασμού της με βασικό στόχο την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, στις αρχές του νέου έτους. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η κεφαλαιακή βάση της Attica Bank θα έχει πλήρως αποκατασταθεί, προχωρώντας στη μείωση και διαχείριση του αποθέματος των NPEs, ενώ παράλληλα το business plan προβλέπει κινήσεις για την ενίσχυση της θέσης της στην τραπεζική αγορά.
-- Μεγάλο στοίχημα για την Attica Group αποδεικνύεται η απορρόφηση της ΑΝΕΚ που βρίσκεται στη διαδικασία λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων (Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.α). Εκτός από τα 80 εκατ ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει στους πιστωτές της ΑΝΕΚ, η Attica αναλαμβάνει μια εταιρεία που ούτε την καλοκαιρινή περίοδο, με τη μεγάλη άνοδο του τουρισμού, κατάφερε να ρεφάρει με τα αποτελέσματά της τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου και εμφάνισε ζημιογόνο αποτέλεσμα και στο 9μηνο. Το τρίτο τρίμηνο ήταν βεβαίως κερδοφόρο αλλά υπολειπόταν του αντίστοιχου τριμήνου του 2021. Αιτία, οι υψηλές τιμές των καυσίμων που επιβάρυναν το λειτουργικό κόστος και απορρόφησαν την ωφέλεια από την αύξηση των εσόδων. Ειδικότερα, στο 9μηνο τα EBITDA της ΑΝΕΚ διαμορφώθηκαν σε ζημίες 0,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 12,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε κέρδη 11,1 εκατ. ευρώ έναντι 13,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
-- Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της ΕΥΑΘ στο 9μηνο. Τα έσοδα κατέγραψαν μικρή μείωση 3,48% στα 52,9 εκατ.ευρώ λόγω της αύξησης του αριθμού των καταναλωτών που εντάχθηκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και από τη μείωση των χρεώσιμων κυβικών στο οικιακό τιμολόγιο. Η εταιρεία όμως, αν και μονοπώλιο, εμφάνισε ζημιές προ φόρων το τρίτο τρίμηνο 449.000 ευρώ και οριακό θετικό αποτέλεσμα προ φόρων 144.000 ευρώ στο 9μηνο έναντι κερδών 5,7 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 και κερδών 14,1 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021.
-- Η διοίκηση αποδίδει την πτώση αυτή στo αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αυξήθηκε όπως υποστηρίζει κατά 100% την εξεταζόμενη περίοδο. Γενικότερα, το κόστος πωληθέντων στο τρίτο τρίμηνο ανήλθε στα 17,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 47,92% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 και στο 9μηνο του 2022 στα 46,4 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 33% σε σχέση με το 9μηνο του 2021. Στα θετικά της εταιρείας ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και το ταμείο των 76 εκατ. ευρώ.
-- Πρωτοσέλιδο ξανά σε όλο τον κόσμο -και όχι για καλό- η Ελλάδα με αφορμή την ντροπιαστική υπόθεση της Εύας Καϊλή που κρατείται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ούτε λίγο, ούτε πολύ συνελήφθη μαζί με τον σύντροφό της με σακούλες μετρητών στο σπίτι της εξού και έχασε αυτόματα την ασυλία, ενώ με αδικαιολόγητα χρήματα πιάστηκε και ο πατέρας της Αλέξανδρος Καϊλής. Τι να πει κανείς...
-- Παράλληλα «τρέχει» και απασχολεί τα διεθνή μέσα το θέμα των παρακολουθήσεων, που ακόμα και αν δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή ο πρωθυπουργός, η υπόθεση εκθέτει τη χώρα και την ΕΥΠ στην οποία λειτουργούν πολλά και διάφορα παράκεντρα προσφέροντας λογιών λογιών υπηρεσίες… Όλα αυτά μαζί με το τοξικό πολιτικό κλίμα, τον άκρατο λαϊκισμό (που με ευκολία υιοθετεί κατά περίσταση και η κυβέρνηση) δημιουργούν μια δυσάρεστη υποψία: ότι η μεγάλη κρίση και η χρεοκοπία που παραλίγο να μας οδηγήσουν στην καταστροφή δεν άφησαν κανένα δίδαγμα στη χώρα, στο πολιτικό σύστημα και τους πρωταγωνιστές της κρίσης. Τα περισσότερα συνεχίζουν όπως και πριν...
-- Σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας από το Κατάρ ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε και άλλες ουρές. Ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη MKO Fight Impunity, η οποία ανήκει στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος Qatargate, πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
-- Επίσης, κάποια ένθερμα tweet προβεβλημένων στελεχών της ΕΕ, όπως του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, θυμίζουν δυστυχώς… Καϊλή, υπερθεματίζοντας τη σημαντική και απτή πρόοδο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει το Κατάρ! Δηλώσεις που έγιναν τόσο επιπόλαια, ενώ και οι πέτρες γνώριζαν για τις άθλιες συνθήκες και τα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα στη χώρα.
-- Μέχρι και σειρά στο Netfilx έχει γίνει το πως μια χώρα, που δεν διέθετε ούτε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκόσμιο Κυπέλλου.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.