ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Papaconstantinou-Christina-TtE
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Παπακωνσταντίνου: Η ΤτΕ στηρίζει τη συγχώνευση Αttica Bank - Παγκρήτια

Όπως ανέφερε η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Attica Bank για περισσότερο από μία δεκαετία.

Το εγχείρημα της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία της σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Attica Bank, συμπληρώνοντας ότι η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων είναι μια άσκηση με πολλαπλές προκλήσεις.

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές και σύνθετες ενέργειες για την προετοιμασία της συναλλαγής και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετόχων των τραπεζών. Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίζουν να εργάζονται συντονισμένα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως, οι διοικήσεις και τα στελέχη των δύο τραπεζών. Γνωρίζουν όλοι ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος για ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη συνολική εξυγίανση και υγιή ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», επισήμανε.

Κάνοντας μία αναδρομή στους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της Attica Bank η κ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της τράπεζας για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η τράπεζα σήμερα, όπως είπε μετασχηματίζεται και βρίσκεται μπροστά στο σημαντικότερο βήμα της ιστορίας της. «Με την υποστήριξη του σημερινού βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, και παράλληλα, με την κεφαλαιακή υποστήριξη ιδιωτών επενδυτών, η τράπεζα θα απελευθερωθεί οριστικά από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω της χρήσης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙΙ», τόνισε.

Όπως επισήμανε η οριστικοποίηση της αξιολόγησης από την DBRS, και μάλιστα σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα, ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση της τράπεζας. Συνενώνοντας τις δυνάμεις της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Τη δεκαετία του 2000 η τράπεζα συμμετείχε στην ταχεία πιστωτική επέκταση και στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της. Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της στην Attica Bank, όπως και σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

«Δυστυχώς, η επίπτωση της οικονομικής κρίσης συνδυάστηκε στην περίπτωση της Attica Bank και με τις εγγενείς αδυναμίες στις πιστοδοτικές διαδικασίες και στην εταιρική διακυβέρνηση και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας, οι οποίες διαπιστώθηκαν και από ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο. Η Attica Bank κατάφερε να επιβιώσει της κρίσης, κυρίως χάρη στη συμβολή του προηγούμενου βασικού μετόχου της (ΤΣΜΕΔΕ-ΤΜΕΔΕ) και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας μέχρι και σήμερα, αντιμετώπισαν τις περισσότερες από τις αδυναμίες που είχαν οδηγήσει την Τράπεζα σε αρνητικά αποτελέσματα. Η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας κατόρθωσε να βελτιώσει σημαντικά και ουσιαστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση, τόσο από πλευράς μεγεθών, όσο και από πλευράς εταιρικής διακυβέρνηση» ανέφερε η κυρία Παπακωσταντίνου.

Ολόκληρη η ομιλία της Υποδιοικήτριας της ΤτΕ:

Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Σήμερα, η ελληνική οικονομία, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την αυξημένη αβεβαιότητα, καταγράφει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ υψηλότερους από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης το τρέχον έτος. Παράλληλα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ευνοϊκές. 

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται θετικές τα επόμενα χρόνια, υποστηριζόμενες από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους. Η ανάκτηση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική κατηγορία το 2023 θωρακίζει τις θετικές προσδοκίες καθώς αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και επιτρέπει τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. 

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με το παρελθόν και έχουν επιτύχει αξιόλογη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στους εποπτικούς δείκτες. Πιστοποιώντας την πρόοδο αυτή και τις καλές προοπτικές, ήδη έχουν λάβει χώρα οι πρώτες αναβαθμίσεις συστημικών τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία, ενώ επίσης υλοποιείται με επιτυχία η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις μετοχικές του συμμετοχές στα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα. 

Ωστόσο, οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες δεν εκλείπουν. Αυτές συνδέονται με την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και κινδύνων που απορρέουν κυρίως από το διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, αφορούν την ανάγκη διατήρησης της υφιστάμενης κερδοφορίας και ενίσχυσης -ποσοτικής και ποιοτικής- της κεφαλαιακής τους βάσης. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες καλούνται, όπως και όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι, να ανταποκριθούν στους συνεχώς εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, και να προσαρμόσουν τις εργασίες τους λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Το υφιστάμενο σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. 
Καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μεταβεί εν πολλοίς σε συνθήκες κανονικότητας, είναι επιτακτική η ανάγκη οι τράπεζες να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεισφέρουν καταλυτικά στην εδραίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων σε υλικό κεφάλαιο και νέες τεχνολογίες. 

Η αύξηση του ανταγωνισμού στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την ενδυνάμωση των μη συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών μπορεί να συνεισφέρει στην κατεύθυνση αυτή, βελτιώνοντας τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης. Σήμερα, θα κληθείτε να υποστηρίξετε έμπρακτα ένα εγχείρημα που συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των επιδιώξεων. 

Κυρίες και Κύριοι,

Η ιστορία της Attica Bank είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας. Γεννήθηκε σε μία δύσκολη ιστορικά συγκυρία, όταν η χώρα μας προσπαθούσε να ορθοποδήσει ύστερα από τη μικρασιατική καταστροφή. Η Τράπεζα συμμετείχε ενεργά στη χρηματοδότηση της προσπάθειας αυτής. Έκτοτε, συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να στηρίζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, με σημαντική εξειδίκευση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τη δεκαετία του 2000 η Τράπεζα συμμετείχε στην ταχεία πιστωτική επέκταση και στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της. Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της στην Attica Bank, όπως και σε όλο τον τραπεζικό κλάδο. Δυστυχώς, η επίπτωση της οικονομικής κρίσης συνδυάστηκε στην περίπτωση της Attica Bank και με τις εγγενείς αδυναμίες στις πιστοδοτικές διαδικασίες και στην εταιρική διακυβέρνηση και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας, οι οποίες διαπιστώθηκαν και από ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο. Η Attica Bank κατάφερε να επιβιώσει της κρίσης, κυρίως χάρη στη συμβολή του προηγούμενου βασικού μετόχου της (ΤΣΜΕΔΕ-ΤΜΕΔΕ) και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας μέχρι και σήμερα, αντιμετώπισαν τις περισσότερες από τις αδυναμίες που είχαν οδηγήσει την Τράπεζα σε αρνητικά αποτελέσματα. Η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας κατόρθωσε να βελτιώσει σημαντικά και ουσιαστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση, τόσο από πλευράς μεγεθών, όσο και από πλευράς εταιρικής διακυβέρνησης.

Έχοντας στο παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατελέσει υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου, η Τράπεζα σήμερα μετασχηματίζεται και βρίσκεται μπροστά στο σημαντικότερο βήμα της ιστορίας της. Με την υποστήριξη του σημερινού βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, και παράλληλα, με την κεφαλαιακή υποστήριξη ιδιωτών επενδυτών, η Τράπεζα θα απελευθερωθεί οριστικά από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω της χρήσης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή 3. Η οριστικοποίηση της αξιολόγησης από την DBRS, και μάλιστα σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα, ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση της Τράπεζας. Συνενώνοντας τις δυνάμεις της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Τράπεζας για περισσότερο από μία δεκαετία. Σήμερα, υποστηρίζει το εγχείρημα της συγχώνευσης της Attica bank με την Παγκρήτια, την αξιολογεί με βάση τις προβλέψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και επιβλέπει την υλοποίηση του σχεδίου της συγχώνευσης, διασφαλίζοντας ότι η νέα τραπεζική οντότητα θα έχει υψηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, ισχυρό Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων και βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο.

Η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων είναι μια άσκηση με πολλαπλές προκλήσεις. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές και σύνθετες ενέργειες για την προετοιμασία της συναλλαγής και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετόχων των τραπεζών. Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίζουν να εργάζονται συντονισμένα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως, οι διοικήσεις και τα στελέχη των δύο τραπεζών. Γνωρίζουν όλοι ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος για ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη συνολική εξυγίανση και υγιή ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην σημερινή Γενική σας Συνέλευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eleni_Vrettoy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρεττού (Attica Bank): Σχέση πίστης η τραπεζική σχέση με τους πελάτες

Εστιάζοντας στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον και ανάγκες χρηματοδότησης και στήριξης, η κυρία Βρεττού έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ο ανταγωνισμός μείωσε τα περιθώρια των τραπεζών το β΄τρίμηνο 2024

Σύμφωνα με την έρευνα των τραπεζικών χορηγήσεων για το β' τρίμηνο 2024 της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά το β΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα.
yiannis stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Δυσεπίλυτος γρίφος η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος

«Στην Ελλάδα παρατηρείται χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην Ιδιωτική Ασφάλιση και ακόμη χαμηλότερη στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης» τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.