- Ο Άνταμ Σμιθ, με την περίφημη μεταφορά για το αόρατο χέρι που ρυθμίζει τα πάντα στην οικονομία, είχε περιγράψει ουσιαστικά τον νόμο των ακούσιων συνεπειών: την διαφορά μεταξύ των αρχικών προθέσεων των ατόμων και των τελικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν όταν αυτά ενεργούν σύμφωνα με τις προθέσεις τους.
- Κλασικό παράδειγμα ακούσιων συνεπειών αποτελεί το γήπεδο. Χιλιάδες άτομα παρακολουθούν καθιστοί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ξαφνικά κάποιος θεατής σηκώνεται όρθιος για να δει καλύτερα, αναγκάζοντας να σηκωθεί και αυτόν που κάθεται πίσω του κ.ο.κ. Έτσι, γρήγορα ένα μεγάλο μέρος των θεατών καταλήγουν όρθιοι. Βλέπουν τον αγώνα, όπως πριν, με τη διαφορά ότι τώρα παρακολουθούν όρθιοι.
- Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών φαίνεται ότι έχει «χτυπήσει» την εγχώρια αγορά και το εμπόριο. Τουλάχιστον αυτό υποψιάζονται κάποιοι έμπειροι οικονομολόγοι που προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του γιατί η εκτόξευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που τους τελευταίους μήνες έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, δεν μεταφράζεται και σε αγορές. Με άλλα λόγια, γιατί τα νοικοκυριά δεν ξοδεύουν.
- Όπως σημειώνουν, είναι πιθανό η ρύθμιση των 120 δόσεων να έχει μειώσει την ρευστότητα από την αγορά. Διότι οι οφειλές προς την εφορία ήταν ένα μεγάλο χρόνιο πρόβλημα, ήταν ένας μεγάλος βραχνάς, ήταν μια μεγάλη εκκρεμότητα, αλλά δεν πληρώνονταν. Τώρα, με την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση, που πολύ σωστά προώθησε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα, περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Αποτέλεσμα: δεκάδες εκατ. ευρώ διοχετεύονται στα κρατικά ταμεία κάθε μήνα για την εξόφληση παλαιών οφειλών.
- Πρόκειται για εκροές, που στην ουσία μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση την κατανάλωση. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα με τις ρυθμίσεις «ξεχασμένων» τραπεζικών δανείων, ρυθμίσεις που θα πολλαπλασιαστούν την επόμενη 2ετία. Έτσι, ενώ οι προσδοκίες είναι σε επίπεδα ρεκόρ και τα εισοδήματα αυξάνονται, τα χρήματα δεν πάνε σε αγορές αλλά στο Δημόσιο και τις τράπεζες για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών. Κάπως έτσι, η περίοδος Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου ήταν εξαιρετικά υποτονική στην αγορά, πολύ κατώτερη των προσδοκιών.
- Η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πολύ προσεκτικά και να ενεργήσει γρήγορα.
- Πολλά χρόνια είχε να φυσήξει τέτοιος άνεμος αισιοδοξίας για την ΔΕΗ. Η παρουσιάσεις του νέου business plan από την διοίκηση στη Νέα Υόρκη έχουν προκαλέσει όχι απλά αισιοδοξία αλλά ενθουσιασμό. Όπως έγραψε αναλυτικά το Business Daily την Τρίτη, το νέο business plan δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, και η μετοχή ανακάμπτει δυναμικά από τα τάρταρα όπου είχε βρεθεί στις αρχές του έτους. Χθες με κέρδη +9,17% ήταν αυτή (μαζί με την μετοχή του ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε κατά 2,18%) που οδήγησε το Χρηματιστήριο στο «πράσινο».
- Η «αδελφή» της ΔΕΗ, μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, είναι αναμφίβολα μια επιλογή για συντηρητικούς «παίκτες». Φαίνεται, όμως, ότι, παρόλο που ήδη έχει κερδίσει φέτος γύρω στο 40%, έχει κι άλλα περιθώρια ανόδου, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Edison. Ο οίκος, σε ανάλυσή του για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, υπογραμμίζει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με αποτίμηση πολύ χαμηλότερη από τις άλλες μετοχές του κλάδου στην Ευρώπη, κάτι που δεν δικαιολογείται από την απόδοση του κεφαλαίου της. Η Edison εκτιμά ότι η δίκαιη αποτίμηση της μετοχής είναι στα 2,89 ευρώ, δηλαδή γύρω στο 37% υψηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.
Η αόρατη διαρροή ρευστότητας από την αγορά και η απογείωση της μετοχής της ΔΕΗ
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.