- Καταιγισμός. Αυτή η λέξη περιγράφει τον όγκο και το εύρος των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Alpha Bank. Η τράπεζα ανακοίνωσε την εκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες συναλλαγές τιτλοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη - κίνηση με την οποία πετυχαίνει την μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 73%. Έτσι με ένα, πολύ μεγάλο, βήμα η τράπεζα αφήνει πίσω την κληρονομία της κρίσης. Παράλληλα προχώρησε σε μια οργανωτική και διοικητική αναδιάρθρωση κοιτώντας την μετά την κρίση εποχή και έθεσε μια σειρά οικονομικών στόχων. Το μέγεθος και το εύρος των παρεμβάσεων προκάλεσε αίσθηση σε αναλυτές και επενδυτές καθώς παρουσιάστηκε ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο από το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα που θέλει η διοίκηση να πάει την τράπεζα.
- Το στρατηγικό σχέδιο, αποπνέει την τεράστια προετοιμασία που βρίσκεται από πίσω στοιχείο που μειώνει σημαντικά αυτό που οι επενδυτές αποκαλούν execution risk, δηλαδή τις δυσκολίες η θεωρία να γίνει πράξη. Παράλληλα κάτι λέει για την ποιότητα του management.
- Τέλος σε ότι αφορά τους οικονομικούς στόχους για το 2022, τα νούμερα είναι μάλλον αρκετά συντηρητικά.
- Αυτά ως μια πρώτη προσέγγιση και με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η αντίδραση της αγοράς με την μετοχή της Alpha Bank να βρίσκεται μια ανάσα χαμηλότερα από το επίπεδο των 2 ευρώ, τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης το 2015.
- Ενισχύεται η αισιοδοξία στις διοικήσεις των τραπεζών για το 2020. Όλες οι εξελίξεις - διεύρυνση των κρατικών εγγυήσεων από τα 9 δισ. στα 12 δισ. και η ενεργοποίηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο θα αντιμετωπίσει το μέρος των «κόκκινων» δανείων που θα μείνουν εκτός «Ηρακλή» αλλά και το δύσκολο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου- δείχνουν ότι το 2020 θα είναι το έτος οριστικής αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη μείζονος σημασίας για τις τράπεζες και τις χώρες.
- Η κυβέρνηση, παρά το διστακτικό ξεκίνημα, φαίνεται ότι έδωσε εντολή να γίνει το «ότι χρειάζεται» προκειμένου να προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά η εξυγίανση των τραπεζών. Πρόκειται για αυτονόητο βήμα που, μεταξύ μας, έχει αργήσει κάποια αρκετά χρόνια.
- Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνει λεφτά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από δουλειές στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που έχει συμβεί με τα φωτοβολταϊκά που ανέλαβε να κατασκευάσει ο όμιλος στην Αυστραλία έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στο 9μηνο, όπως διαβάζουμε στη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων του ομίλου, «οι ζημίες του κατασκευαστικού κλάδου περιορίστηκαν σε 31,1 εκατ. (…) και οφείλονται σε συνολική ζημία 46,5 εκατ. από την κατασκευή Φ/Β πάρκων στην Αυστραλία».
- Στο πρόσφατο παρελθόν, η διοίκηση είχε εξηγήσει ότι οι ζημιές αυτές οφείλονται σε κάποια ελαττωματικά εξαρτήματα. Αυτοί οι ελαττωματικοί αντιστροφείς (έτσι λέγονται τα εξαρτήματα) αποδείχθηκαν… καταστροφείς οικονομικών αποτελεσμάτων: προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή των Φ/Β πάρκων και νομικά προβλήματα, που μετουσιώθηκαν σε αυτές τις μεγάλες ζημιές.
- Αν έχει τέτοια κατάληξη η εξωστρέφεια, καλύτερα να μένουμε σπίτι…
- Στο Χρηματιστήριο συχνά ανταμείβονται οι γενναίοι και τολμηροί, που πηγαίνουν κόντρα στην τάση της αγοράς. Αυτό τον κανόνα επιβεβαιώνει (προς το παρόν, τουλάχιστον) η μετοχή της MLS Πληροφορική. Μετά τη βουτιά που έκανε πρόσφατα, υποχωρώντας και λίγο κάτω από το 1 ευρώ στις 11 Νοεμβρίου, έχει κερδίσει περισσότερο από 70% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, φθάνοντας το 1,66 ευρώ.
- Όμως πλέον η υπόθεση MLS αφορά πολύ ειδικού τύπου επενδυτές, με ειδική σχέση με τον κίνδυνο. Η MLS έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα και ακόμη δεν έχει γίνει σαφές πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει η διοίκηση, ούτε μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank και οι αυστραλιανές ζημιές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.