- Η στήλη δεν μπορεί να θυμηθεί ρυθμιστική αρχή να δημοσιεύει στοιχεία και λίγο μετά να τα ανακαλεί, λόγω αντιδράσεων των εταιρειών που εποπτεύει, και να δημοσιεύει νέες μετρήσεις με άλλα στοιχεία κάπως πιο βολικά για όλους. Το έκανε όμως, πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών με τις μετρήσεις σύνδεσης στο internet!
- Τι ακριβώς συνέβη; Είναι ευαίσθητη η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στις αντιδράσεις των εταιρειών και δεν θέλει να χαλά τη διάθεση κανενός; Ή η αρχική έκθεση ήταν γραμμένη στο πόδι, για να το θέσουμε κομψά, οπότε αποσύρθηκε κακήν κακώς; Η Επιτροπή στη νέα δημοσίευση περιορίστηκε σε μια αναφορά του τύπου: «αφαιρέθηκαν τα αποτελέσματα για τη μέση ταχύτητα των παρόχων επί του συνόλου των μετρήσεων, καθώς η ποσόστωση των μετρήσεων ανά κατηγορία ονομαστικών ταχυτήτων διαφέρει από πάροχο σε πάροχο, και μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία των αποτελεσμάτων αναφορικά με την ποιότητα και τη μέση ταχύτητα του δικτύου του κάθε παρόχου», δημιουργώντας εντυπώσεις ότι οι γκρίνιες συγκεκριμένου παρόχου έπιασαν τόπο.
- Η στήλη δεν έχει ειδίκευση στα θέματα της τεχνολογίας οπότε θα διατυπώσει την απορία της κάπως απλοϊκά: καλά, με το μάτι μετράνε τις ταχύτητες; Δεν υπάρχουν αντικειμενικά εργαλεία που να μετρούν την ταχύτητα των παρόχων;
- Προφανώς και υπάρχουν, όμως, τα αποτελέσματα δεν αρέσουν στις εταιρίες οι οποίες πουλάνε ονομαστικές ταχύτητες που μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Και μάλιστα σε αλμυρές τιμές.
- Γιατί όσο και αν επιμένουν και διαμαρτύρονται ΟΤΕ, Vodafone και Wind για τις μετρήσεις που δημοσιεύονται, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ακριβείς, υπάρχει μια δυσάρεστη πραγματικότητα: όλες οι μετρήσεις από όποιο φορέα ή εταιρία και να προέρχονται κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις όχι στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο!
- Χθες για παράδειγμα, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζει ότι «σύμφωνα με τον έγκυρο ιστότοπο Speedtest.net, η Ελλάδα κατατάσσεται 98η ανάμεσα σε 101 χώρες όσον αφορά στην ταχύτητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων (30,94 Mbit/s), κάτω από το Κιργιστάν, την Αλβανία και το Μπαγκλαντές και πολλές άλλες χώρες».
- Και αυτό μας φέρνει στον πυρήνα του προβλήματος: τις επενδύσεις. Επενδύσεις που οι πολυεθνικοί πάροχοι δεν κάνουν, ξοδεύοντας κυρίως για να διαφημίζουν συνδέσεις που στην πραγματικότητα σέρνονται.
- Ημέρα πολλών ρεκόρ για τη μετοχή της Mytilineos χθες. Κλείσιμο στην υψηλότερη τιμής της ημέρας, τα 14,060 ευρώ, που αποτελεί και νέο υψηλό 52 εβδομάδων, και οδηγεί την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας πάνω από το όριο των 2 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές βλέπουν ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις αποτέλεσμα του ισχυρού ισολογισμού και της πράσινης επανάστασης που συντελείται στον όμιλο.
- Η κρίση που πυροδότησε η πανδημία λειτούργησε ευεργετικά για τη Mytilineos, καθώς τα εξαιρετικά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ώθησαν πολλούς αναλυτές να σκαλίσουν σε βάθος τα νούμερα, διαπιστώνοντας τελικά τα πλεονεκτήματα και τις μεγάλες συνέργειες που αποκομίζει η Mytilineos από όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων της: την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας μέχρι τη βαριά βιομηχανία και τα έργα υποδομών.
- Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η θέση των Ολλανδών της Ελλάκτωρ δεν είναι καθόλου εύκολη με τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό. Διότι πώς να κατέβει στη συνέλευση των μετόχων και τι να πει, όταν χάνεται με το καλημέρα ένα τόσο σημαντικό έργο λόγω των μετοχικών ανακατατάξεων και κακών υπολογισμών; Έτσι, η απόφαση της διοίκησης για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, όπως ακούγεται ότι θα κάνει η Ελλάκτωρ σήμερα, κατά της χθεσινής απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία δεν δόθηκε παράταση ενός μήνα στην υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό, μοιάζει η μόνη λύση για να μπορέσει μεθαύριο να εμφανιστεί στη συνέλευση η διοίκηση. Όμως, πρόκειται για κίνηση υψηλού ρίσκου καθώς μπορεί να περιπλέξει επικίνδυνα τον διαγωνισμό σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να επιταχυνθούν τα έργα και οι επενδύσεις. Αν επαναληφθούν όσα ζήσαμε τον Δεκέμβριο, τότε πιθανώς ο διαγωνισμός να τιναχθεί στον αέρα, εξαιτίας του ολλανδικού Κούγκι.
- Περιττό να σημειώσουμε ότι οι άλλοι εμπλεκόμενοι ούτε μικρά παιδιά είναι, ούτε θα κάθονται να κοιτούν τα καμώματα των Ολλανδών. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι, πλέον, στην απέναντι πλευρά περιλαμβάνονται και παλαιοί σύμμαχοι που δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ικανοποιημένοι από την τροπή των πραγμάτων.
- Παρεμπιπτόντως, χθες στη Λέσβο πραγματοποίησαν συγκέντρωση απλήρωτοι εργαζόμενοι του έργου Καλλονής - Σιγρίου που εκτελεί η Άκτωρ. Το συγκεκριμένο έργο μόνον καλότυχο δεν είναι καθώς πριν το αναλάβει η Άκτωρ το εκτελούσε (λέμε τώρα…) η Τοξότης (του Χρ. Καλογρίτσα) η οποία έφυγε αφήνοντας, όπως λέγεται, ανοιχτές πολλές υποχρεώσεις.
- Σε κανονικό τρολάρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προχώρησε χθες η διοίκηση της MLS, αποδίδοντας στον κορονοϊό και σε κρούσματα διευθυντικών στελεχών τη μη ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του… 2019. «Παρ’ όλα αυτά επιδίωξή μας είναι η διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, να δημοσιευτούν αρχικά η ετήσια οικονομική κατάσταση για την χρήση που έληξε στις 31.12.2019 και στη συνέχεια η εξαμηνιαία οικονομική χρήση για την περίοδο από την 01.01.2020 έως την 30.06.2020. Άλλωστε οι παραπάνω δημοσιεύσεις είναι απαραίτητες προς το συμφέρον της εταιρίας για τη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης».
- Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για κοινοβουλευτικό τρολάρισμα αλλά η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που θα εξετάσει τις εξελίξεις και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει οριστεί για την… Πρωταπριλιά!
- Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέας Βερύκιος και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Χαντζηνικολάου.
Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos
Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.