ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Το χρώμα του χρήματος στην Ελλάκτωρ, ο χρησμός του ΔΝΤ και οι αμοιβές

Η επιστροφή κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την οικονομία, η λογική του λίγα σε πολλούς στο Δημόσιο, το ασταμάτητο ράλι του χρυσού, η ΛΑΡΚΟ και η Βραζιλία.

Από τη χρήση του 2011 έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, όταν μοιράστηκαν μέρισμα 0,030 ευρώ από τα κέρδη της χρήσης του 2010. Όπως όλα δείχνουν, το αρνητικό σερί θα σπάσει φέτος, μετά την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου. Στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας  στις 31 Μαϊου, η διοίκηση θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, αλλά όπως επισήμανε με ανακοίνωσή της στο ΧΑ το ΔΣ θα συνεδριάσει πριν από τη γενική συνέλευση για να εξετάσει την πιθανή πρόταση επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας. Ο όμιλος, μετά την πώληση της Άνεμος, της Άκτωρ και του εμπορικού κέντρου στα Σπάτα έχει διαθέσιμα άνω των 650 εκατ. ευρώ και έχει επανέλθει στην κερδοφορία. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης και της θυγατρικής Ηλέκτωρ που θα ενισχύσει περαιτέρω το ταμείο του ομίλου. Μεγάλοι κερδισμένοι από μια επιστροφή κεφαλαίου θα είναι η Reggeborgh που ελέγχει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου και η Motor Oil που ελέγχει το 30%.

-- Η είδηση για την πιθανή επιστροφή κεφαλαίου είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή -σε μια πολύ κακή συνεδρίαση για την αγορά- να κλείσει χθες με κέρδη 0,20% στα 2,495 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει και κέρδη 2,8%.


Ο χρησμός του ΔΝΤ

Δεν είναι «μαύρες» οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία, δεν δικαιολογούν όμως και πανηγυρισμούς. Για παράδειγμα, προβλέπει μικρή υποχώρηση της ανάπτυξης το 2025, από 2% σε 1,9%, παρότι η ευρωζώνη θα ανοίγει βήμα και ο ρυθμός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 0,8% το 2024 σε 1,5% το 2025. Στο υπουργείο Οικονομικών προτιμούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο δεν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024, παρότι μείωσε την πρόβλεψη για την ευρωζώνη από 1,2% σε 0,8%. Λένε, επίσης, ότι και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

-- Πέρα από τη συζήτηση για θέματα που αφορούν περισσότερο τις εντυπώσεις, παρά την ουσία, όσοι παρακολουθούν στενά εδώ και χρόνια τις αξιολογήσεις της ελληνικής οκονομίας από το ΔΝΤ βλέπουν κάτι σταθερά ανησυχητικό. Στο Ταμείο ποτέ δεν πίστεψαν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς, γι’ αυτό και επέμεναν να ζητούν από τους Ευρωπαίους μεγάλη διαγραφή χρέους. Δυστυχώς, ούτε τώρα φαίνεται να έχουν πειστεί ότι η οικονομία ξεκολλάει στα αλήθεια από τη μετριότητα. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,9% το 2025, δηλαδή τη χρονιά που υποτίθεται ότι θα κορυφώνονται τα επενδυτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Το μήνυμα από την Ουάσιγκτον είναι απλό και καλό είναι το λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι στην Αθήνα: χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και πολλές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να πετύχουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που χρειαζόμαστε όχι μόνο για την ευημερία μας, αλλά και για να αντέξουμε το βάρος του μεγάλου χρέους.


Τα μεροκάματα του αστυνομικού

Για να συμπληρώσει το εισόδημά του δούλευε μεροκάματα, «μαύρα» μεροκάματα εκτός υπηρεσίας, ο άτυχος αστυνομικός που σκοτώθηκε χθες μετά την κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά. Το τραγικό συμβάν θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση για το ύψος των αμοιβών στο Δημόσιο και τη λογική του μοιράζουμε λίγα σε πάρα πολλούς. Λογική που είναι μητέρα πολλών κακών για τον τόπο.

-- Το πρόβλημα των αμοιβών στην Ελλάδα είναι πολύ σύνθετο και μακάρι να αντιμετωπιζόταν με τις αυξήσεις του βασικού μισθού.


Η ΛΑΡΚΟ και η Βραζιλία

Στην Αθήνα, περιμένουμε αμέριμνοι ότι θα τελειώσουν τα διαδικαστικά του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ (αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή των Ιρλανδών) και μετά θα είναι θέμα χρόνου ο νέος επενδυτής να βάλει μπροστά την παραγωγή νικελίου. Όμως, τα μηνύματα από την παγκόσμια αγορά είναι άκρως ανησυχητικά. Η Horizonte Minerals, που είχε υποστηριχθεί από τον κολοσσό Glencore, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε χρηματοδότηση για το μεγάλο της project στη Βραζιλία, που υπολογιζόταν ότι θα απαιτούσε περισσότερα από 1 δισ. δολ. Το σχέδιο θεωρείται «καμένο» και η μετοχή της εταιρείας έχασε ήδη το 90% της αξίας της. Σημειωτέον ότι η περιεκτικότητα μετάλλου στα κοιτάσματα της Βραζιλίας είναι 1,8%, υπερδιπλάσια από τα ελληνικά. Η Macquarie εκτιμά ότι λόγω της υπερβάλλουσας παραγωγής από την Ινδονησία, που έχει τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς νικελίου, ουσιαστικά δεν «χωράει» στην αγορά σημαντική επιπλέον παραγωγή από τρίτες χώρες τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Το ερώτημα, βέβαια, που κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί στην Ελλάδα είναι πώς μπορεί σε τέτοιο περιβάλλον να γίνει επανεκκίνηση της ΛΑΡΚΟ. Μάλλον δεν μπορεί να γίνει, αλλά ας μην προεξοφλήσουμε από τώρα τα χειρότερα.


Το ασταμάτητο ράλι του χρυσού

Η συνεχιζόμενη κατάρριψη ιστορικών υψηλών από τον χρυσό δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς παραμένει ένα από τα πλέον κλασσικά καταφύγια των επενδυτών. Η νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε τοποθετήσεις όπως το κίτρινο μέταλλο, με τη Citigroup να μη διστάζει να εκτιμήσει ότι η τιμή του μπορεί να φθάσει έως και τα 3.000 δολάρια, η ουγκιά, εντός των επόμενων 18 μηνών, από περίπου 2.389 δολάρια που είναι αυτή τη στιγμή. Η πρόβλεψη αυτή ακολουθεί ανάλογα αισιόδοξη εκτίμηση από την Goldman Sachs, η οποία αναμένει ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να αναρριχηθεί έως τα 2.700 δολάρια έως το τέλος του 2024. Η τιμή spot του χρυσού έχει ενισχυθεί άνω του 15% από την αρχή του 2024, βοηθούμενη από τη διατήρηση αρκετών γεωπολιτικών κινδύνων ανά την υφήλιο, αλλά και από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως από τη Fed.


Η άνοδος της εγχώριας χημικής βιομηχανίας και οι προοπτικές

Η  ελληνική χημική βιομηχανία κατάφερε να υπεραποδώσει έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της τα τελευταία χρόνια, μεγαλώνοντας τα μερίδια αγοράς της, καθώς η παραγωγή της έχει εκτοξευτεί, ενώ έχει μπροστά της σημαντικά περιθώρια ανόδου. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Οδικού Χάρτη Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας, ο κλάδος των χημικών έδειξε αντοχές τόσο στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα όσο και απέναντι σε ενεργειακή κρίση και αύξηση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το αρχικό σοκ της περιόδου 2010 - 2012 όπου μειώθηκε η παραγωγή, από το 2012 μέχρι σήμερα η παραγωγή του κλάδου σημειώνει σταθερή ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα την περίοδο 2015-2023 να έχει αυξηθεί κατά 25%. Την ίδια περίοδο, η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία έχει σημειώσει πτώση της παραγωγής κατά 10% με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών να επηρεάζει σημαντικά την τελευταία διετία. Το 2023 το μερίδιο της ελληνικής χημικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε, ωστόσο τα μεγέθη παραμένουν ακόμα χαμηλά, με στελέχη του κλάδου να υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια σημαντικής ανόδου στο μέλλον.


Η ροζ μαγιονέζα της… Μπάρμπι

Η γνωστή κούκλα Μπάρμπι διαθέτει όλα τα αξεσουάρ: από σπίτι και αυτοκίνητο έως μία τεράστια ντουλάπα γεμάτη ρούχα και παπούτσια. Όμως, δεν μπορεί να… τρώει ό,τι και εμείς οι υπόλοιποι και έτσι, πλέον, διαθέτει και τη δική της μαγιονέζα, η οποία, όπως πρέπει, έχει χρώμα ροζ. Το νέο προϊόν, που δημιουργήθηκε μετά τη συνεργασία των Heinz και Mattel, απευθύνεται και στους vegans, καθώς η Μπάρμπι διαθέτει και κοινωνική συνείδηση. Καταφθάνει την ώρα που πλησιάζει η 65η επέτειος από τη δημιουργία του brand της διάσημης κούκλας, αλλά σίγουρα δεν απευθύνεται, τουλάχιστον στην αρχή, στους κοινούς θνητούς. Η Heinz ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή μόνο 5.000 μπουκαλιών της ροζ μαγιονέζας και θα κυκλοφορήσει στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ έως και τις αρχές Μαΐου και κατόπιν θα επεκτείνει την παραγωγή για τις υπόλοιπες χώρες. Συνολικά θα παράγει περίπου 105.000 φιάλες για το Ηνωμένο Βασίλειο, με προτεινόμενη τιμή λιανικής 3,39 λίρες (4,07 ευρώ) για ένα μπουκάλι 415 ml.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, έκτακτοι φόροι και η ενίσχυση της SKY

Ο κυβερνητικός πανικός για το ρεύμα, οι επιδοτήσεις για την πανδημία σε Aegean και Sky Express, η σύμβαση για την Εγνατία μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή, τα Unicredit onemarkets έρχονται στην Ελλάδα και Cosmote-Nova κατά πειρατών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Β. Μαρινάκης - Ρ. Σούνακ, business στον παγωμένο Καναδά, τα Mirage και η ΛΑΡΚΟ

Η θερμή συνάντηση Μαρινάκη - Σούνακ, το κλειστό meeting Κ. Μητσοτάκη - επενδυτών στον Καναδά παρουσία Ευ. Μυτιληναίου, η προσφυγή για τη ΛΑΡΚΟ, ώρα αποφάσεων για τον άξονα Πάτρα – Πύργος, οι αντιρρήσεις για την πώληση των Mirage, αναβάθμιση του Χρ. Χαρπαντίδη και η σπάνια γέννηση ιπποπόταμου – νάνου στην Αθήνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Ψάλτη – Ορσέλ, ενεργειακή επίθεση Mytilineos και μεταγραφές στη Βουλή

Η κοινή επίσκεψη στη Ρουμανία των επικεφαλής Alpha Bank - UniCredit, επίθεση τιμών από Mytilineos, τα κέρδη της Ελλάκτωρ, οι μεταγραφές στη Βουλή, κυβερνοεπιθέσεις στο Δημόσιο, ο πληθωρισμός βλάπτει delivery - ένδυση και το λιμάνι Καβάλας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προοδευτικοί πανηγυρισμοί, παράπονα εργαζομένων και η ανακούφιση των Ολλανδών

Ο πληθωρισμός δηλώσεων για το αποτέλεσμα της κάλπης, οι Ολλανδοί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συνεδρίαση του ΤΧΣ χωρίς την Εθνική στο «μενού», τα παράπονα των εργαζομένων για τους μισθούς και η αεροπορική σύνδεση με Ινδία.