Εντεινόμενους τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η υπόθεση για την πιθανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, που ξέσπασε μετά την αποστολή προεκλογικού μηνύματος από την ευρωβουλευτή Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Η υπόθεση προκαλεί κρύο ιδρώτα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ άσχημη ιστορία, εκεί ακριβώς που πονάει ο πρωθυπουργός: στη θεσμική λειτουργία του κράτους. Κρύος ιδρώτας λούζει και την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία μέχρι τώρα έχει επιλέξει την λύση της… εξαφανίσεως και έχει αποφύγει το παραμικρό σχόλιο για την ιδιαίτερα σοβαρή αυτή υπόθεση. Η υπόθεση ξέσπασε μετά από καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού ότι έλαβαν μέσω email newsletter προεκλογικού χαρακτήρα από την κ. Ασημακοπούλου. Οι καταγγελίες έρχονται από πάρα πολλούς Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες και οι οποίοι έλαβαν το μήνυμα χωρίς να έχουν δώσει το email τους ή τον τηλεφωνικό τους αριθμό. Όλοι όσοι έλαβαν το επίμαχο email έχουν ένα κοινό: είχαν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους στις περσινές βουλευτικές εκλογές.
-- Είναι πιθανόν λοιπόν κάποιος από το υπουργείο Εσωτερικών να προώθησε στην κ. Ασημακοπούλου ή κάποιον συνεργάτη της τα στοιχεία των απόδημων, φυσικά χωρίς καμιά σχετική εξουσιοδότηση, τα οποία και αξιοποίησαν με περισσή επιπολαιότητα. Ασφαλώς, αν τελικώς έγινε διαρροή από το ΥΠΕΣ, δε σημαίνει ότι η κ. Κεραμέως είχε γνώση ή, πολύ περισσότερο, εμπλοκή στη δυσάρεστη αυτή υπόθεση, ωστόσο αυτό δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες ως πολιτική προϊσταμένη. Θα έπρεπε να έχουν διασφαλιστεί τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων του εξωτερικού και να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση εργαζόταν για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Περιττό να σημειώσουμε ότι η υπόθεση της διαρροής μπορεί να «σκοτώσει» την επιστολική ψήφο: γιατί κάποιος να ρισκάρει να στείλει ταχυδρομικώς την ψήφο του σε ένα κράτος που δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε καν τα email των ψηφοφόρων; Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες πλήθαιναν τα μηνύματα προς την κυβέρνηση Ελλήνων από το εξωτερικό που εξέφραζαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η ψήφος τους θα είναι μυστική ή θα γίνει φέιγ βολάν. Η κυβέρνηση έχει επενδύει πολλά στην επιστολική ψήφο ως αντίδοτο στην αποχή αλλά και για μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν απώλειες για το κυβερνών κόμμα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους.
-- Επιπλέον, η κ. Κεραμέως βαρύνεται και με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, επέκταση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των άλλων κομμάτων και τα οποία τελικά απέσυραν τη στήριξή τους στην θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Για το θέμα της διαρροής κατέθεσαν σχετική ερώτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επανήλθε και χθες Κυριακή στηλιτεύοντας σε ανακοίνωσή του την αφωνία της υπουργού.
-- Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση και πόσο θα πλήξει την υπουργό Εσωτερικών και τις μεγάλες της φιλοδοξίες, που όπως λένε πολλοί φτάνουν μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο.
Οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil για την Ηλέκτωρ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ και Motor Oil για την πώληση της Ηλέκτωρ, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση απορριμμάτων και σε περιβαλλοντικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αντικείμενο είναι το 94% των μετοχών που κατέχει η Ελλάκτωρ στην Ηλέκτωρ. Η Ελλάκτωρ πουλάει και η Motor Oil επιθυμεί να αγοράσει, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της στην κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα εναλλακτικά καύσιμα. Στον τομέα αυτό ήδη ο όμιλος της Motor Oil έχει εξαγοράσει τη Thalis (διαχείριση απορριμμάτων, υγρών αποβλήτων) και τη Verd (βιοκαύσιμα). Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, οι διαπραγματεύσεις ακόμη έχουν να κάνουν με το τίμημα και όχι με διαδικαστικά ζητήματα, οπότε μπορεί η συμφωνία να καθυστερήσει λίγο ακόμη να ανακοινωθεί. Και οι δύο όμιλοι πρόσφατα με ανακοινώσεις τους είχαν διαψεύσει ότι υπάρχει συμφωνία, αν και οι δύο επισήμαναν πως εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα: Η Ελλάκτωρ για την αξιοποίηση της Ηλέκτωρ και η Motor Oil για την επέκτασή της στην κυκλική οικονομία. Αν οριστικοποιηθεί το deal, η Motor Oil λογικά θα απευθυνθεί και στον Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος ελέγχει το 6% της Ηλέκτωρ, ώστε η εισηγμένη να αποκτήσει το 100% της εταιρείας.
Οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ
Ξεπέρασε το 5% το ποσοστό των ιδίων μετοχών της ΔΕΗ μετά τις τελευταίες αγορές στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση. Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα 22-28 Φεβρουαρίου αγοράστηκαν 220.100 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης από 11,78 έως 11,92 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, η ΔΕΗ κατέχει σήμερα 19.119.758 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,0052% του μετοχικού κεφαλαίου. Το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2024 και αφορά στην αγορά έως 36.344.000 μετοχών με ανώτατη τιμή τα 17 ευρώ. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται αποκλειστικά από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της επιχείρησης, εξαιρουμένων ρητά των κεφαλαίων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Το μεγάλο pool των μετοχών αυτών δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση στο μέλλον να τις αξιοποιήσει για κάθε νόμιμο σκοπό, όπως η διαγραφή τους, ή η διάθεση stock options σε στελέχη και προσωπικό.
Η εβδομάδα της Τράπεζας Πειραιώς
Έφτασε επιτέλους η μεγάλη στιγμή της επιστροφής της Τράπεζας Πειραιώς σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια με τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ σε επενδυτές, project για το οποίο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εργάζεται υπερεντατικά εδώ και πολλούς μήνες. Νωρίς χθες το βράδυ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου για την διάθεση των μετοχών στην εγχώρια αγορά. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε το ΤΧΣ τη διάθεση του 22% + 5% των μετοχών της τράπεζας σε εύρος τιμών 3,7 - 4 ευρώ. Θα διατεθεί το 85% των μετοχών σε ξένους επενδυτές και το 15% σε Έλληνες. Το μόνο που μένει να δούμε είναι το πού θα φτάσει η υπερκάλυψη στην Ελλάδα και πόσες μετοχές θα πάρουν όσοι συμμετάσχουν. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η μετοχή έκλεισε στα 4,07 ευρώ, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 3,986 ευρώ.
Το «συγνώμη λάθος» του Αλέξη Τσίπρα
Σε ένα ανέλπιστο «συγγνώμη λάθος» προχώρησε το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο της Καθημερινής για τη Μεταπολίτευση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε λάθη για τις πολύκροτες υποθέσεις της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών, ενώ παραδέχθηκε ότι εντός της κυβέρνησής του υπήρχαν δυνάμεις που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ο κ. Τσίπρας άδειασε πολλούς παλαιούς συνεργάτες του (Γ. Βαρουφάκης, Ν. Παππάς, Π. Πολάκης, Δ. Παπαγγελόπουλος) προκαλώντας ένα σοκ στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (νυν και πρώην) με τις αντιδράσεις όμως να παραμένουν χλιαρές, με εξαίρεση την ανάρτηση του Π. Πολάκη στο Facebook.
-- Ο κ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος για τρία πράγματα: την έξοδο από το Μνημόνιο, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και ότι η κυβέρνησή του, «ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης, όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος». Να σημειώσουμε μόνο ότι η έξοδος από το μνημόνιο επετεύχθη με την υπογραφή ενός μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, μνημόνιο που Τσίπρας - Καμμένος εφάρμοσαν με... γερμανική πειθαρχία, σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζαν πριν κερδίσουν τις εκλογές και τις βαριές κατηγορίες που τόσο εύκολα εκτόξευαν την περίοδο 2011 – 2014 κατά των πολιτικών τους αντιπάλων.
-- Τουτέστιν, ένα από τα τρία πράγματα που κάνουν περήφανο τον κ. Τσίπρα είναι το μνημόνιο...
Ελληνικά τραγούδια με... ποσόστωση
Βρήκε τον τρόπο το υπουργείο Πολιτισμού να φέρει έσοδα στους Έλληνες δημιουργούς τραγουδιού και μουσικής: η μαγική λέξη είναι «ποσόστωση». Νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ορίζει ότι θα γίνει υποχρεωτική η μετάδοση μετάδοση ελληνόφωνου τραγουδιού και ελληνικής μουσικής σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, εμπορικών κέντρων, καζίνο, μέσων μαζικής μεταφοράς και σε χώρους αναμονής επιβατών αεροδρομίων και λιμένων. Σε όλους αυτούς τους χώρους, ορίζεται ποσόστωση 45% για την υποχρεωτική μετάδοση ελληνικών τραγουδιών, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 70% για τις οπτικοακουστικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Η προτεινόμενη ρύθμιση πλαισιώνεται από τα συνήθη μέτρα εφαρμογής και επιβολής κυρώσεων: ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν ως τα 20.000 ευρώ για τους παραβάτες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.