Τον δρόμο για μεγαλύτερες ανταμοιβές στους μετόχους με υψηλά μερίσματα και επαναγορά μετοχών έδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εξηγώντας στους αναλυτές τη μηχανική του σχεδίου επιτάχυνσης της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), που συνδέεται με την αύξηση του συντελεστή διανομής μερίσματος στο 50%.
Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, το DTC θα υποχωρήσει ήδη από το 2027 στο 30% των βασικών κεφαλαίων (CET1) και μέχρι το τέλος του 2034 θα έχει μηδενισθεί, ενώ αρχικά προβλεπόταν αυτό να γίνει το 2041. Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια εθελοντική πρωτοβουλία της τράπεζας που δεν επιβλήθηκε από τον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ και ο στόχος είναι να αφαιρεθούν και οι τελευταίες κληρονομιές της κρίσης και να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερες διανομές στους μετόχους.
Αναφερόμενος στις επαφές με τους επόπτες, ο κ. Μεγάλου ξεκαθάρισε ότι όλα έχουν ολοκληρωθεί. «Δεν υπάρχει άλλη έγκριση, η επιτάχυνση της απόσβεσης του DTC ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των συντελεστών διανομής», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, οι επόπτες δίνουν πράσινο φως με βάση κάποιους κανόνες, ενώ η επιτάχυνση στο DTC αφαιρεί μια ερώτηση που υπήρχε.
Ειδικά για το μέρισμα από τα κέρδη του 2024, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις -ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι ήταν το καλύτερο 9μηνο στην ιστορία της τράπεζας- ο συντελεστής διανομής θα αυξηθεί από το 25% στο 35%. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο CEO, η διοίκηση θα συγκαλέσει νωρίτερα γενική συνέλευση, μέσα στο β' τρίμηνο του 2025, ώστε να ληφθούν νωρίτερα οι αποφάσεις για το μέρισμα. Επίσης, στο μείγμα της ανταμοιβής των μετόχων η Πειραιώς περιλαμβάνει και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με τον κ. Μεγάλου να χαρακτηρίζει πολύ ελκυστική την τιμή της μετοχής.
Για τις χρήσεις από το 2025 και μετά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Μεγάλου και του Group CFO, Θεόδωρου Γναρδέλλη, ο συντελεστής διανομής σχεδιάζεται να αυξηθεί στο 50% και να σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο. Όπως ξεκαθάρισαν τα δύο κορυφαία στελέχη του ομίλου, ακόμη και μετά την επιτάχυνση της απόσβεσης του DTC η τράπεζα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα κεφαλαίων, τα οποία θα αξιοποιήσει για να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης, με πιστωτική επέκταση, αλλά ακόμη και με εξαγορές.
Ο κ. Γναρδέλλης σημείωσε ότι η Πειραιώς κοιτάζει αρκετές ιδέες για πιθανές συναλλαγές, κυρίως σε περιοχές που αυξάνουν τις προμήθειες, όπως η διαχείριση κεφαλαίων, ο τομέας των πληρωμών, το factoring και το leasing. Εξετάζονται, ειδικότερα, πλατφόρμες που θα προσθέσουν έσοδα και θα φέρουν συνέργειες, ενώ δεν αποκλείεται να στραφεί η τράπεζα σε χώρες της ευρωζώνης για εξαγορές. Τόνισε, πάντως, ότι η Πειραιώς θα είναι πειθαρχημένη στις εξαγορές και έθεσε ένα γενικό κανόνα, λέγοντας ότι τα κεφάλαια που θα ξεπερνούν το 15% στον δείκτη CET1 θα αξιοποιούνται παραγωγικά.
Σχετικά με τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων, που προβλέπεται ότι θα πέσει κάτω από το 3% το 2024, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι αυτό θα επιτευχθεί με μία ακόμη τιτλοποίηση που σχεδιάζεται, για δάνεια 250 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως χάρη στο γεγονός ότι είναι μηδενικός ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το κόστος ρίσκου, όπως τονίστηκε, που θα πέσει φέτος στις 60 μονάδες βάσης, υπάρχει η προοπτική πολύ γρήγορα να υποχωρήσει στον μέσο όρο της ευρωζώνης, δηλαδή γύρω στις 40 μονάδες βάσης.
Για το δίκτυο της τράπεζας και το προσωπικό, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι πλέον βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δεν χρειάζεται άλλη εκλογίκευση, ενώ έχουν μειωθεί οι υπάλληλοι ανά κατάστημα στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί από τη διοίκηση. Η εθελουσία που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους θα έχει κόστος 40 εκατ. ευρώ για την τράπεζα, ενώ στο εξής η έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις στα ψηφιακά συστήματα, με δαπάνες 150 εκατ. ευρώ ετησίως.