ΓΔ: 2596.83 -0.64% Τζίρος: 93.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:39
Πρόσοψη ελληνικών τραπεζών

Πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν την αναβαλλόμενη φορολογία

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg σημειώνει ότι η θετική πορεία των μεγεθών βοηθά τον τραπεζικό τομέα να επιταχύνει τη διαδικασία. Τελευταίο «εμπόδιο» για την απόλυτη κανονικότητα.

Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι αρχικός στόχος ήταν να εξαλείψουν τα DTCs περίπου μέχρι το 2041, αλλά τώρα επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, όπως σημείωσαν πηγές που γνωρίζουν την όλη διαδικασία. Κάθε τράπεζα θα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα. 

Σήμερα η Πειραιώς έγινε η πρώτη που ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να μηδενίσει τις πιστώσεις μέχρι το 2034, προωθώντας το στόχο κατά επτά χρόνια. Η κίνηση αυτή θέτει τις βάσεις για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Η Alpha Bank θα αποκαλύψει τα βήματα για την αντιμετώπιση των DTCs όταν ανακοινώσει τα αποτελέσματά της την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας χορήγησε στις τράπεζες της χώρας, αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις ως μέρος των πακέτων διάσωσης που σχεδιάστηκαν για να τις προστατέψουν και να στηρίξουν την «υγεία» τους. Τον Ιούνιο, τα DTCs ανερχόταν σε 12,5 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 50% του κεφαλαίου CET1 τους. Η κίνηση για την απόσβεση των DTCs είναι το τελευταίο βήμα στις προσπάθειες των μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας να «σβήσουν» και τα τελευταία σημάδια από την κρίση χρέους της προηγούμενης 10ετίας. 

Πρόσφατα άρχισαν να πληρώνουν μέρισμα, το κράτος έχει αποσυρθεί και οι διεθνείς επενδυτές επιστρέφουν στον κλάδο, σηματοδοτώντας μια εκπληκτική επιστροφή για μια αγορά που επί μακρόν είχε αποφύγει. Τα σχέδια για την επιτάχυνση της αποπληρωμής των DTCs θα βελτιώσουν ταχύτερα τα οικονομικά των τραπεζών και αναμένεται επίσης να τους βοηθήσουν να αυξήσουν σταδιακά τις πληρωμές προς τους επενδυτές, όπως επεσήμανε μία από τις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις κύριες ελληνικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα το 2024 να ξεκινήσουν εκ νέου την καταβολή μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008, αλλά οι δείκτες πληρωμών δεν ξεπερνούσαν το 30%. Οι τράπεζες θέλουν τώρα να αυξήσουν σταδιακά το ποσοστό αυτό σε επίπεδα άνω του 50% τα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανθεκτικότερες των ευρωπαϊκών οι ελληνικές τράπεζες στις πιέσεις στα ομόλογα

Περιορισμένη η επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες για τις εγχώριες τράπεζες παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα. Μόλις 6 μονάδες βάσης η εκτιμώμενη μείωση του CET1 για πτώση των τιμών κατά 1%, έναντι 15 μονάδων βάσης στην Ευρώπη.
Alpha Bank κατάστημα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Από τον Στατήρα Αίγινας στο νέο λογότυπο, μια ιστορία 147 ετών

Το νέο λογότυπο της Alpha Bank στην οδό Πανεπιστημίου παραπέμπει στον Αργυρό Στατήρα της Αίγινας και συμβολίζει την ιστορική διαδρομή της τράπεζας από το 1879 έως το σήμερα, ενόψει της νέας εταιρικής ταυτότητας του 2026.
Στήλες κερμάτων χέρι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια και οφειλέτες, τι αλλάζει

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέο πλαίσιο για δάνεια σε καθυστέρηση, θέτοντας ανώτατο όριο απαιτήσεων δύο ή τριών φορές το αρχικό κεφάλαιο και μειώνοντας τους τόκους, με στόχο πιο δίκαιες ρυθμίσεις για οφειλέτες και τράπεζες.
Χρηματιστήριο μετοχές γραφήματα
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές που έκαναν «βουτιά» έως και 17% στις 11 συνεδριάσεις του Οκτωβρίου

Ο Γενικός Δείκτης στις 11 συνεδριάσεις του Οκτωβρίου υποχωρεί 5,7% με τις απώλειες του Δείκτη των Τραπεζών να είναι διπλάσιες και να ανέρχονται στο 11%. Οι πιέσεις στα βαριά χαρτιά και ποιες καταγράφουν κέρδη.
Χρήστος Μεγάλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρήστος Μεγάλου: Οι ESG επιδόσεις φέρνουν φθηνότερα δάνεια στις επιχειρήσεις

Ευνοϊκή τιμολόγηση σε επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν ESG στόχους, μέσω Sustainability-Linked δανείων, προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργώντας βιώσιμες, ανθεκτικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.