Κυριακή κοντή γιορτή που λέει ο σοφός λαός και την Πέμπτη 1 Ιουλίου θα γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, και επισήμως, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, την ανταπόκριση των επενδυτών (υπερκάλυψη της έκδοσης), τον βαθμό συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση, την είσοδο νέων επενδυτών. Επίσης θα μάθουμε το τελικό ποσό της αύξησης, για το οποίο θα διακινδυνέψουμε μια πρόβλεψη: το τελικό ποσό της αύξησης θα είναι λίγο χαμηλότερα των 800 εκατ. ευρώ που είχε ορίσει ως μέγιστο η σχετική απόφαση της τράπεζας. Γιατί; Διότι η διοίκηση Ψάλτη με τον μικρό αυτό συμβολισμό θέλει να υπογραμμίσει ότι θα αντλήσει, τόσα ακριβώς κεφάλαια, όσα χρειάζονται σύμφωνα με το business plan και την εκπλήρωση των υποσχέσεων – στόχων απόδοσης που έχει θέσει στους μετόχους. Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε δημιουργηθεί αρκετός θόρυβος για το αν η τράπεζα αντλούσε περισσότερα κεφάλαια σε περίπτωση που υπήρχε σχετική προσφορά. Η απάντηση, τότε, ήταν ένα ξερό «όχι», με τη διοίκηση να υπογραμμίζει ότι η αύξηση κεφαλαίου είχε συγκεκριμένη στόχευση.
-- Σε ό,τι αφορά την τιμή, το πιθανότερο είναι ότι όλοι όσοι προσβλέπουν σε ένα αξιόλογο discount από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, μάλλον θα μείνουν με την όρεξη.
-- Ισχυρές αναταράξεις σημειώθηκαν χθες στην μετοχή της Aegean, εν μέσω ολοένα αυξανόμενης ανησυχίας για την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Τα νέα κρούσματα, από 1.600 ημερησίως που ήταν στις 2 Μάϊου στην Αγγλία, χθες εκτοξεύτηκαν στα 22.868, αύξηση που οφείλεται στην λίαν μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Η μετοχή της Aegean έκλεισε χθες στα 5,41 ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, καταγράφοντας απώλειες -6,56%, ενώ υπό ισχυρή πίεση βρέθηκαν τα αποκαλούμενα travel stocks σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι η απαγόρευση που επέβαλαν οι αρχές του Χόνγκ Κόνγκ σε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον χαρακτηρισμό της χώρας ως ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.
-- Πάντως η ανησυχία για τις γενικότερες επιπτώσεις της μετάλλαξης στις οικονομίες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ο λόγος είναι ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή προστασία και έναντι της «ινδικής» μετάλλαξης. Ωστόσο η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία είναι μεγάλες, καθώς οι προσδοκίες για την επιστροφή στην κανονικότητα μετατίθεται για αργότερα. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο «κουρεύουν» δραστικά τις προσδοκίες για ένα δυνατό Ιούλιο.
-- Ποιες είναι οι τράπεζες με αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια; Μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για την κεφαλαιακή επάρκεια ορισμένων τραπεζών περιελάμβανε η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε χθες: «Προβληματισμό ωστόσο δημιουργούν τα σχετικά αδύναμα μεγέθη κεφαλαιακής επάρκειας ορισμένων μη συστημικών τραπεζών», σημειωνόταν στην Έκθεση. Δεν είναι και πολλές πια οι μη συστημικές τράπεζες και σίγουρα η μια από αυτές πού αντιμετωπίζουν ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας είναι η Attica Bank, η οποία όμως έχει ξεκινήσει τις σχετικές διορθωτικές κινήσεις.
-- Το ερώτημα βέβαια είναι, για ποιες άλλες, μη συστημικές τράπεζες, «χτυπά η καμπάνα» της ΤτΕ.
-- Στην έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ καταγράφεται επίσης η εξασθένηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών, αποτέλεσμα των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων και των ζημιών που επιφέρουν. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών υποχώρησαν χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
-- Η ΤτΕ υπενθυμίζει ακόμα το πρόβλημα της ποιότητας των κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι το 65% των κεφαλαίων υψηλής διαβάθμισης (CET1 ) αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση, εικόνα που θα επιδεινωθεί λόγω της ακολουθούμενης στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-- Με την ίδια έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος σφυρίζει απότομα τη λήξη της περιόδου δημοσιονομικής «άνεσης» και ξεκαθαρίζει ότι άλλα περιθώρια για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών με δημοσιονομικά μέτρα δεν υπάρχουν. Όπως σημειώνει, μετά τη μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους, τη διετία 2020 - 2021, η Ελλάδα οριακά θα πετυχαίνει τα επόμενα χρόνια τον βασικό στόχο που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι για τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή να μην ξεπερνούν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες το 15% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανέλθουμε το συντομότερο στο δρόμο των πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά τη διετία της εκτίναξης των ελλειμμάτων.
-- Όλα αυτά δεν θα ήταν ανησυχητικά, αν αυτές οι προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας δεν συνέπιπταν με τη νέα έξαρση των ανησυχιών για την πανδημία και τις μεταλλάξεις του ιού. Γιατί, αν κάτι πάει στραβά, και χρειαστούν πάλι περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα, αυτή την φορά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να «σώσει την παρτίδα» η κυβέρνηση με νέα μέτρα στήριξης.
-- Διακόπηκε άδοξα το ράλι που είχε κάνει μέσα στον Ιούνιο η μετοχή της Intralot, μετά την ανακοίνωση της αναθεωρημένης συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Το -14,18% της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση πιστοποιεί ότι δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές η νέα συμφωνία, που δίνει ακόμη περισσότερα στους πιστωτές και απομακρύνει κι άλλο τη «χρυσή» θυγατρική στις ΗΠΑ από τον όμιλο, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως μια εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους. Η καλή πλευρά της υπόθεσης, πάντως, είναι ότι η περιπέτεια της αναδιάρθρωσης του ομολόγου που λήγει τον Σεπτέμβριο κάπου εδώ τελειώνει και δεν απειλείται, άμεσα τουλάχιστον, η βιωσιμότητα της εταιρείας. Να δούμε από τη σημερινή συνεδρίαση και μετά, αν και η αγορά θα θελήσει να δει αυτή την καλή πλευρά, ή θα συνεχίσει να πιέζει χαμηλότερα τη μετοχή.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.