- Καιρό είχε μια ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα στη «μαυρίλα» που επικράτησε στην οικονομία το 2020, να προκαλέσει ανακούφιση, αν όχι και ευφορία. Η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2020 έδειξε, ως γνωστόν, ότι η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, ενώ και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών περίμενε ποσοστό άνω του 10%. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η οικονομία άντεξε καλύτερα από το αναμενόμενο στην πίεση της πανδημίας.
- Όμως, υπάρχουν και ορισμένα επιμέρους στοιχεία στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που κάνουν τη στατιστική πραγματικότητα να συμφιλιώνεται δύσκολα με την… πραγματική πραγματικότητα: γράφει, για παράδειγμα, η ΕΛΣΤΑΤ ότι το δ’ τρίμηνο «οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%». Αύξηση στις εξαγωγές αγαθών μπορεί να είχαμε το δ’ τρίμηνο, αλλά διψήφιο ποσοστό αύξησης στις εξαγωγές υπηρεσιών, που κατά το μεγαλύτερο μέρος αφορούν τα έσοδα από τουρισμό, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο κοινός νους πώς είχαμε μέσα στο δ’ τρίμηνο, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, που είναι και το «δυνατό» τρίμηνο του τουρισμού.
- Δεν αποκλείεται, βέβαια, να υπήρξε αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών από άλλη πηγή, όπως η ναυτιλία. Όμως, μια ματιά στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο των υπηρεσιών δεν φαίνεται να συμβαδίζει με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών το δ’ τρίμηνο του 2020 ήταν μόλις 1,493 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 58% χαμηλότερο από το αντίστοιχο πλεόνασμα του γ’ τριμήνου, που πλησίασε τα 3,6 δισ. ευρώ.
- Σε μια χώρα με το στατιστικό παρελθόν της Ελλάδας, όλα αυτά δεν «γράφουν» πολύ καλά και σκόπιμο θα ήταν η ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ να έδινε περισσότερες εξηγήσεις για αυτό το χειμωνιάτικο «θαύμα» στις εξαγωγές υπηρεσιών.
- Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη συστημική τράπεζα που δεν προχώρησε σε hive down, δηλαδή σε διάσπαση δραστηριοτήτων με τη δημιουργία μιας «νέας» τράπεζας προκειμένου οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων να μην ενεργοποιήσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας. Ο λόγος είναι ότι η μεγάλη τιτλοποίηση της Εθνικής, το project Frontier, δεν θα οδηγήσει σε ζημιές για την τράπεζα.
- Πως γίνεται αυτό; Πρώτα πρώτα η φυσιογνωμία του Frontier είναι τέτοια που οδηγεί σε καλύτερη τιμολόγηση, καθώς το 77% από τα συνολικά δάνεια ύψους 6,1 δισ. ευρώ που πωλούνται είναι στεγαστικά και κατά συνέπεια συνοδεύονται από εξασφαλίσεις. Παράλληλα, όμως, καθοριστική είναι η συμβολή της αρχιτεκτονικής της τιτλοποίησης, με τη χρήση εξελιγμένων μεθόδων και εργαλείων, και η δομή του business plan που οδηγεί στο μη ζημιογόνο αποτέλεσμα της συναλλαγής. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και να λογιστικοποιήσει μικρό κέρδος από την συναλλαγή η ΕΤΕ. Σημειώνεται ότι το project το «τρέχει» η Morgan Stanley, για την κατάρτιση του business plan του Frontier δούλεψε ο ιταλικός όμιλος διαχείρισης απαιτήσεων Cerved ενώ η Oliver Wyman ήταν ο σύμβουλος της ΕΤΕ.
- Βέβαια, στην περίπτωση της ΕΤΕ η μεγάλη ζημιά δεν αναμένονταν από το Frontier αλλά από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το τίμημα της οποίας φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αλλά και τις ζημιές αυτές η ΕΤΕ μπορεί να τις απορροφήσει χωρίς hive down –ας είναι καλά η έμμεση κρατική βοήθεια με τις συναλλαγές ομολόγων που επέτρεψαν στην τράπεζα να λογιστικοποιήσει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
- Μέχρι τις 26 Μαρτίου θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους όσοι ενδιαφέρονται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ. Η σχετική πρόσκληση του ΤΧΣ δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες χθες, Κυριακή, καθώς και στην ιστοσελίδα του ταμείου ενώ την διαδικασία επιλογής θα «τρέξει» -ποιος άλλος;- η Egon Zehnder. Από την πρόσκληση προκύπτει ότι η καλή γνώση των ελληνικών είναι σημαντικό “asset”, αλλά όχι απαραίτητη προϋπόθεση. Στη θεωρία βέβαια, γιατί στην πράξη φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί Έλληνα CEO. Και καλά κάνει – αυτοί οι ντροπιαστικοί περιορισμοί που απέκλειαν ουσιαστικά τους Έλληνες είναι προϊόν μιας άλλης εποχής που ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.
- Εντατικά εργάζονται στην Παγκρήτια Τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην τραπεζική αγορά. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το project Kastor που αφορά την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις. Ωστόσο, το μεγάλο project για την τράπεζα δεν είναι το Kastor, αλλά αυτό που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το Kastor και το οποίο θα σφραγίσει την επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα και θα της επιτρέψει να εστιάσει στην ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.
- Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε έναν Μάρτιο γεμάτο συγκινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και όσοι περίμεναν σοβαρή διόρθωση μάλλον θα μείνουν στο περίμενε. Η ελληνική αγορά έρχεται από μια δεκαετή πτώση χωρίς προηγούμενο (με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν σχεδόν μηδενίσει δυο φορές) και παρά τη φτώχεια που υπάρχει από πλευράς εισηγμένων οι αποτιμήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις τράπεζες που από μεγάλο βαρίδι ίσως εξελιχθούν σε ατμομηχανή, καθώς όλα δείχνουν ότι το 2021 θα αποτελέσει το έτος που θα σφραγίσει την λύση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόβλημα που μετρά μια δεκαετία πια.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.