Έχοντας βγάλει με απόλυτη επιτυχία τα δύσκολα στοιχήματα με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις Alpha Bank και Εθνική, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση της εικόνα του και για ένα καλό κλείσιμο έτους, ίσως με επαναπροσέγγιση της περιοχής των 1.300 μονάδων ή και των προηγούμενων υψηλών του Ιουλίου.
Ήταν δύο πολύ σημαντικές εκκρεμότητες που είχαν εν πολλοίς απονευρώσει τη λειτουργία της αγοράς προκαλώντας κατακόρυφη πτώση των συναλλαγών που κατήλθαν ακόμη και στα 63 εκατ. ευρώ σε κάποιες συνεδριάσεις, όμως η εμφατική επιτυχία της περασμένης εβδομάδας, φαίνεται πως ανανεώνει τη δυναμική και ξεμπλοκάρει εκ νέου τους αγοραστές.
Όλοι οι οιωνοί συνηγορούν σε ένα ενδιαφέρον χρηματιστηριακό τοπίο στις περίπου 28 συνεδριάσεις που απομένουν έως το κλείσιμο του έτους, το οποίο, μετά την άνοδο αποκατάστασης του τελευταίου διαστήματος, φαίνεται πως θα κλείσει με πολύ σημαντικά κέρδη για όλους τους δείκτες αλλά και πολλές μετοχές. Μια σειρά παραγόντων, συνηγορούν σε αυτό.
Τα αποτελέσματα 9μήνου και τρίτου τριμήνου είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά για τις εισηγμένες, η πορεία της οικονομίας είναι καλή όπως μαρτυρούν οι πλέον επίσημοι διεθνείς οργανισμοί (Κομισιόν, ΔΝΤ), ο τουρισμός κλείνει με νέο ιστορικό ρεκόρ εσόδων, ενώ και η πορεία των διεθνών αγορών είναι κάτι παραπάνω από καλή, δίνοντας εκ νέου ώθηση στο Χ.Α.
Οι τράπεζες ξαναγίνονται η απόλυτη ναυαρχίδα της αγοράς με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανανέωση των περιθωρίων ανόδου για το Γενικό Δείκτη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο κλαδικός δείκτης είναι ο πρώτος που πλησιάζει ξανά στα υψηλά του Ιουλίου.
«Παρακαταθήκη» και βάσεις για νέο «χτίσιμο» ανόδου στην αγορά αποτελούν τα 8,4 δισ. ευρώ που έφτασαν οι προσφορές των ισχυρών εγχώριων αλλά κυρίως διεθνών χαρτοφυλακίων για το placement της Εθνικής το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ αποτέλεσε και σημείο αναφοράς και πανευρωπαϊκά. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά είναι «φορτωμένη» με σημαντικά κέρδη από το ράλι της περασμένης εβδομάδας, οπότε δεν αποκλείεται – βραχυπρόθεσμα – να δούμε ρευστοποιήσεις, ενώ κομβικό στοίχημα θα είναι η συνεδρίαση της Τρίτης, όπου θα μπουν οι νέες μετοχές της Εθνικής, οπότε μένει να δούμε που θα ισορροπήσει ο τίτλος μετά την κατακόρυφη αύξηση του free float.
Οι νέοι αγοραστές μπήκαν στα 5,30 ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 6,12 ευρώ, οπότε το δέλεαρ αποκόμισης κερδών είναι μεγάλο.
Παράλληλα, η μεγάλη επιτυχία του placement της Εθνικής δείχνει το δρόμο της επιτυχίας και στις επόμενες μεγάλες κινήσεις που θα δρομολογηθούν αργά ή γρήγορα στην αγορά, όπως είναι το δεύτερο σκέλος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα καθώς κατέχει ακόμη πάνω από το 18% των μετοχών της, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, η είσοδος του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χ.Α., αλλά και η αναμενόμενη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά και η ελληνική οικονομία αρχίζει και βλέπει τα οφέλη της αναβάθμισης, καθώς επίκειται και η ετυμηγορία του οίκου Fitch την 1η Δεκεμβρίου, όπου οι πιθανότητες να προχωρήσει και αυτός σε αναβάθμιση, είναι συντριπτικές. Έτσι, το επικείμενο road show της ελληνικής αγοράς στο Λονδίνο μεταξύ 27 και 28 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τη Morgan Stanley, λαμβάνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε, από το Λονδίνο προέρχεται η μερίδα του λέοντος όσων επενδυτών πόνταραν στο 22% της Εθνικής.
Κέρδη άνω του 14% στις τράπεζες το πενθήμερο – Αστρονομικός τζίρος
Η περασμένη εβδομάδα ήταν η καλύτερη του τελευταίου διαστήματος, με όγκους, τζίρους και σημαντικές αποδόσεις, που ειδικά στις τράπεζες έφτασαν έως το +14,26%. Ήταν μια εβδομάδα που ξεμπλόκαρε τις υγιείς αναπτυξιακές δυνάμεις της αγοράς και επέτρεψε στους αγοραστές να κυριαρχήσουν με έμφαση, οδηγώντας τους κεντρικούς δείκτες της αγοράς σε υψηλά δύο, δυόμισι ή και τριών μηνών. Μάλιστα, πλέον ο Γ.Δ. απέχει λιγότερο από 100 μονάδες από τα προηγούμενα υψηλά 9ετίας και τις 1.345,95 μονάδες που είχε κλείσει στις 25 Ιουλίου.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,94%, ο FTSE 25 κέρδισε 4,39%, ο Mid Cap έκλεισε στο +3,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριάρχησε με έμφαση κερδίζοντας 11,45%, σε μια από τις πιο κερδοφόρες εβδομάδες του τρέχοντος έτους. Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. ανέβασε εκ νέου την επίδοσή του στο +34,49%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 35,40%, ο Mid Cap κερδίζει 46,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +65,45%.
Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή εκτοξεύτηκε στα 1,107 δισ. ευρώ, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την αγορά, καθώς όπως θυμίζει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, είναι ο υψηλότερος τζίρος από τις 15 Μαΐου του 2008 (3,03 δισ. ευρώ) όταν είχαν περάσει τα πακέτα του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom. Συνολικά, μετά το ‘99 μόνο τέσσερις φορές έχει καταγραφεί τζίρος πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Χ.Α.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο λόγω των πακέτων σε Alpha Bank και Εθνική, οι μέσες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 362,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 407,24% έναντι της αμέσως προηγούμενης. Έτσι, ανέβηκε και ο μέσος τζίρος του 11μήνου που πλέον διαμορφώνεται στα 109,4 εκατ. ευρώ, με άνοδο 47,8% έναντι του 2022.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως «πλέον μένει ενάμιση μήνας για να κλείσει ένα έτος με σημαντικά κέρδη μετά από χρόνια για την αγορά. Συνήθως οι πρωταθλητές σε αποδόσεων δύσκολα τα χαλάνε στο τέλος μία περιόδου. Η Ελληνική οικονομία ξεκάθαρα κάνει την διαφορά και όλα δείχνουν ότι το 2023 θα κλείσει με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, αν εστιάσει κάποιος στο ετήσιο γράφημα του Γενικού Δείκτη, θα δει ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια το υψηλό του είναι οι 1.379 μονάδες του 2014.
Η διαφορά είναι ότι πολλοί τίτλοι είναι αισθητά υψηλότερα από τότε, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ακόμα είναι στο -99% από τότε. Ο κλάδος περνά πλέον ξανά στα χέρια ιδιωτών, με το ΤΧΣ να παίρνει πίσω μέρος των χρημάτων του, μιας και το Ελληνικό δημόσιο και οι τσέπες των φορολογούμενων έχουν φορτωθεί με αρκετά δισ. χρέους εκ μέρους τους. Το γεγονός αυτό ήταν και ο λόγος που είδαμε την αγορά να διορθώνει και να κωλυσιεργεί το προηγούμενο τρίμηνο (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δώσει σημαντικά κέρδη».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «η συγκέντρωση ρευστότητας άνω των 8 δισ. ευρώ αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη αλλά και μια ένεση εμπιστοσύνης από το εξωτερικό ως προς τις προοπτικές της χώρας, αφού ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της προοπτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση δυνάμεων η λήξη της αναμονής στο θέμα της κάλυψης της προσφοράς των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τιμολόγησε μια σειρά νέων που είχαν περάσει στην διάρκεια της εβδομάδας κάτω από το ραντάρ της αγοράς.
Τα ισχυρά πλεονάσματα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, η θετική οπτική του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΑΕΠ του 2024 (2,0-2,5%) και φυσικά τα αποτελέσματα των εταιρειών βρήκαν παράθυρο ευκαιρίας για να αποτυπωθούν στις τιμές στην πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε την ανοδική δυναμική διασπώντας με εμφατικό τρόπο την αντίσταση των 1.240 μονάδων. Η διόρθωση από την γρήγορη κίνηση ως τις 1.240 μονάδες είχε σαν πέρας τις 1.194 μονάδες από τις οποίες πλέον ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες παρέμειναν αγορασμένοι ενώ η μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε εκκίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1.300 μονάδων.
Οι ταλαντωτές συνηγορούν σε αυτό το ανοδικό περιθώριο πριν μπουν σε υπερτιμημένες ζώνες ενώ και τα επιμέρους διαγράμματα αφήνουν χώρο για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς την εν λόγω αντίσταση. Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών δημιουργεί επίσης ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας καθώς η διαφυγή από την συσσώρευση έχει πραγματοποιηθεί πλειοψηφικά από τις μετοχές των τραπεζών.
Η δυναμική της συνεδρίασης της Παρασκευής πάντως δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές για τη νέα εβδομάδα η οποία λόγω των ειδικών συνθηκών που συνεπάγεται η είσοδος των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις».