- Με συγκρατημένη ικανοποίηση και ανακούφιση διαβάστηκε από τα επιτελεία των τραπεζών η απάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο υπόμνημα που κατέθεσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διατυπώνοντας αιτιάσεις και προβληματισμούς για το νέο πτωχευτικό. «Ειδικότερα», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας στην επιστολή του, «όσον αφορά στην περίμετρο των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους Θεσμούς έχει επέλθει ουσιώδης περαιτέρω μείωση της περιμέτρου. Στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει προστεθεί εκείνο της σημαντικής μείωσης του εισοδήματος (income event)».
- Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μετέφερε σε πολλούς συνομιλητές του την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.
- Ωστόσο, οι τράπεζες περιμένουν με ανυπομονησία να δουν το τελικό νομοσχέδιο και τις οριστικές διατάξεις, γιατί, όπως σημείωσε (σχολιάζοντας την bad bank) την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εξου και η αυτοσυγκράτηση.
- Με πάθος έσπευσε να υπερασπιστεί η Ζανέτ Τσίπρα τον αδελφό της Αλέξη, συστήνοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο (ο οποίος συμβούλεψε τον κ. Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως "πολιτικός απατεώνας") αν δεν συμφωνεί με τη γραμμή να φύγει! Η επιθετική υπεράσπιση του αδελφού της από την Ζ Τσίπρα, επιβεβαίωσε την παντοκρατορία των οικογενειακών δεσμών στην ελληνική κοινωνία ανεξαρτήτου ιδεολογιών και κομμάτων!
- Εξαιρετική ανθεκτικότητα εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των υπερκερδών. Χθες έκλεισε με οριακές απώλειες αλλά στο υψηλό της ημέρας, ενώ τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνεται το εξής μοτίβο: η μετοχή κλείνει σταθερά σε επίπεδα υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, συμπεριφορά που παραπέμπει σε «μάζεμα». Και μάλιστα επαγγελματικό!
- Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες, η Aegean έκανε πράξεις στα 3,30 ευρώ, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, καταφέρνοντας ωστόσο να κλείσει υψηλότερα (3,365 ευρώ). Να δούμε αν θα καταφέρει να κρατήσει το όριο αυτό ή θα το «σπάσει» ανοίγοντας το δρόμο για χαμηλότερα. Πολλά, εξάλλου, περιμένουν να μάθουν για την πορεία της εταιρείας οι επενδυτές, την προσεχή Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένο και το conference call.
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε επιστολές και ερωτήματα στην MIG κάνοντας τη δουλειά της, η MIG απάντησε με σεβασμό στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, κάνοντας επίσης τη δουλειά της. Όλα καλά λοιπόν, με εξαίρεση τους επενδυτές και τους μικρομετόχους της MIG καθώς ο διάλογος, δι' αλληλογραφίας, μεταξύ MIG – Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν είχε το παραμικρό νέο στοιχείο. Έτσι, στο ΧΑ τα πονταρίσματα έδωσαν και πήραν… Η μετοχή της MIG μετά τη βουτιά του -29% την Τετάρτη ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο -17% για να αναρριχηθεί λίγες ώρες μετά στο +19% και να κλείσει τελικά στο +0,92%.
- Αν η πρόταση του CVC που συζητά σοβαρά η διοίκηση της MIG είναι κοντά στα 175 εκατ., όπως έχει γραφεί, τότε το χθεσινό -17% της έναρξης των συναλλαγών και λίγο είναι. Αν όμως η πρόταση του CVC είναι πολύ υψηλότερη, ας πούμε 400 εκατ. ευρώ, όσο έχει αποτιμήσει τη Vivartia η MIG στα βιβλία της, τότε το +19% δεν ήταν τίποτα σ' αυτό που θα ακολουθήσει!
- Ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η μετοχή της MIG τείνει προς το μηδέν, κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το προς που πάει το πράγμα... Σημειώνω μόνο ότι η μετοχή θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 200% απο τα τρέχοντα επίπεδα τιμών προκειμένου να επανέλθει στα επίπεδα των 10 λεπτών!
- «Γκρινιάζει» συνεχώς εδώ και χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος για την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να κάνουν αποτελεσματικές ρυθμίσεις δανείων, ώστε και αυτό το εργαλείο (εκτός από τις διαγραφές, τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις) να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το ίδιο θέμα απασχολεί και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν κρίνουμε από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όπου επισημαίνουν τη «χαμηλή εσωτερική δυναμικότητα στις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων», σημειώνοντας ότι είναι πολλά τα ρυθμισμένα δάνεια (22,3 δισ.) αλλά λίγες οι ρυθμίσεις που «κρατάνε». Το 24% των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων και το 51,6% των βραχυπρόθεσμων καταλήγουν σε νέο «κοκκίνισμα» των δανείων μετά από ένα τρίμηνο, ενώ μετά από τέσσερα τρίμηνα τα ποσοστά ανεβαίνουν σε 48% και 88%, αντίστοιχα, όπως τονίζεται στην έκθεση. Χρειάζεται δουλειά από τις τράπεζες σε αυτό τον τομέα, γιατί δεν έχει υπάρξει παγκοσμίως αποτελεσματική στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις.
Η ανακούφιση (;) των τραπεζιτών, το επαγγελματικό «μάζεμα» της ΔΕΗ και η σκληρή Ζανέτ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.