- Ποδοπατήθηκαν στην… έξοδο οι επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων τον Μάρτιο, προχωρώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις μεριδίων. Ιδιαίτερα στα αμοιβαία ελληνικών ομολόγων, που «έλαμψαν» την περασμένη χρονιά, χάρη στη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων, οι αριθμοί που δίνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών προκαλούν ελαφρύ σοκ: οι εκροές από τα αμοιβαία ομολόγων ξεπέρασαν τα 281 εκατ. ευρώ μέσα στον Μάρτιο.
- Στα δε μετοχικά, που έχουν μικρότερο ενεργητικό, οι εκροές ξεπέρασαν τα 42 εκατ. ευρώ. Έχουν περάσει αρκετές δύσκολες στιγμές οι διαχειριστές αμοιβαίων τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτά που έγιναν τον Μάρτιο, υπό την επίδραση του κορονοϊού, προβληματίζουν έντονα για τη συνέχεια, καθώς το 2019 ήταν η πρώτη καλή χρονιά στα αμοιβαία ύστερα από πολλά χρόνια. Είναι βέβαιο ότι σε κάποιες συνεδριάσεις όπου παρατηρήθηκε ξεπούλημα μετοχών σε πολύ χαμηλές τιμές, το ξεπούλημα τροφοδοτήθηκε από «υποχρεωτικές» ρευστοποιήσεις αμοιβαίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκροές.
- Το φαινόμενο, πάντως, δεν είναι μόνο ελληνικό: αρκεί να πούμε ότι η Fed υποχρεώθηκε να δώσει ειδικές γραμμές στήριξης στους διαχειριστές αμοιβαίων για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις από εξαγορές μεριδίων.
- Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο μοτίβο στο ΧΑ παρατηρούν έμπειροι αναλυτές της αγοράς: η εγχώρια αγορά εμφανίζει πιο επιθετική συμπεριφορά, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, τις καλές ημέρες, και πιο αμυντικά χαρακτηριστικά στις πτωτικές ημέρες. Κάτι πολύ ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.
- Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας; Μπορεί η μετοχή της ΕΤΕ να έχει δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις, ωστόσο, στα επίπεδα κάτω του 1 ευρώ αλλά και στα τρέχοντα υπάρχει αντίδραση, «μάζεμα» που λένε στην αγορά. Ακόμα περισσότερο, πολλές εντολές μπαίνουν και βγαίνουν αστραπιαία στο σύστημα, με ταχύτητες που προδίδουν αλγόριθμους και κάποια flash boys, σίγουρα εκτός Ελλάδας, που ασχολούνται ιδιαίτερα με την μετοχή της τράπεζας.
- Την επανεξέταση της απόφασης για το μέρισμα της χρήσης του 2019 ανακοίνωσε χθες ο ΟΠΑΠ επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Business Daily ότι πολλές εισηγμένες εξετάζουν την χρονική μετάθεση της καταβολής του μερίσματος λόγω της πρωτοφανούς διαταραχής στην παγκόσμια οικονομία που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊού.
- Τα βήματα του ΟΠΑΠ, για την επανεξέταση του μερίσματος, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εισηγμένες, που παραδοσιακά ακολουθούν γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ κ.α.
- Η συμφωνία πώλησης του Πόρτο Καρράς από τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου στον Ιβάν Σαββίδη φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα προχωρήσει στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Το εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής, το οποίο πληροφορίες έφεραν να περνά στα χέρια του Ι. Σαββίδη, έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ, χρήζει σημαντικών επενδύσεων περί τα 120 εκατ ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι την συνολική επένδυση σε ύψη απαγορευτικά για την παρούσα συγκυρία, που δεν αφήνει περιθώρια για μεγαλεπήβολα σχέδια. Μπορεί ο Ιβάν Σαββίδης να έχει «γεμάτο πορτοφόλι» από την πώληση της καπνοβιομηχανίας, ωστόσο έχει και άλλες δραστηριότητες που χρειάζονται ρευστότητα, οπότε μια επένδυση τέτοιου μεγέθους αν δεν ακυρωθεί, φαίνεται ότι τουλάχιστον μπαίνει «στον πάγο». Ανακοινώσεις βέβαια θα έχουμε μόνο στην περίπτωση της οριστικής απόσυρσης ενδιαφέροντος.
- Ξεπέρασε και τον εαυτό του χθες ο αγωνιστής Μάκης Μπαλαούρος, πράγμα καθόλου εύκολο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην επαγγελματίας συνδικαλιστής (έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος) θεώρησε καλή ιδέα να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του φωτογραφία, selfie θα την χαρακτηρίζαμε, με τον Μανώλη Γλέζο, στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν. Το «στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος», φράση με την οποία ξεκινά το βιογραφικό του, θεώρησε καλή ιδέα να δημοσιοποιήσει μια τέτοια φωτογραφία, όπου αυτός σχεδόν χαμογελά και δίπλα του βρίσκεται ο Μ. Γλέζος σε κακή κατάσταση στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
- Αλήθεια, τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Μ. Μπαλαούρας όταν αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία; Ασφαλώς αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ωστόσο, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι άνθρωποι σαν τον σύντροφο Μπαλαούρα είναι τόσο χαμένοι στον εγωκεντρισμό τους, τον ακραίο ατομικισμό τους για να το πούμε και νεοφιλελεύθερα, τόσο ερωτευμένοι με την εικόνα τους, τις βαρυσήμαντες παρεμβάσεις τους και τους αγώνες τους, που όλα αυτά προκαλούν μια τέτοια έκρηξη παραγωγής ορμονών στον οργανισμό, η οποία καθιστά εντελώς άσκοπη τη συζήτηση περί κανονικής λειτουργίας του εγκεφάλου.
Tο κατόρθωμα του Μ. Μπαλαούρα, oι εκροές - μαμούθ στα αμοιβαία και τα flash boys στην ΕΤΕ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.