ΓΔ: 1867.57 2.68% Τζίρος: 333.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

«Φύλακες» για τα νοσήλια, δύο νέες έξοδοι στην Αττική Οδό και το ελληνικό τάνκερ

Τα φουσκωμένα νοσήλια και η πρόταση της ΤτΕ, δύο νέες έξοδοι για αποσυμφόρηση στην Αττική Οδό, η περιπέτεια του ελληνικού τάνκερ στη Βαλτική, οι Κινέζοι χτύπησαν την AustriaCard στην Τουρκία και ο Τραμπ.

Έληξε το επεισόδιο με την αλλαγή τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών υγείας σε κάποια παλιά συμβόλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου της εταιρείας.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχει λήξει και το ευρύτερο θέμα του παραφουσκωμένου κόστους των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, που μεταφέρεται στις εταιρείες και τους ασφαλισμένους.

Στην ανακοίνωσή της για την ανάκληση της εγκυκλίου, η Εθνική Ασφαλιστική αναφέρει με νόημα ότι «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αναστολή της εφαρμογής του νέου αυτού μοντέλου, αναμένοντας και το νέο δείκτη Υγείας (ΕΔΑ) από την ΕΛΣΤΑΤ».

Μετάφραση: «Θα δούμε τι αυξήσεις έχουν γίνει και θα αποφασίσουμε πώς θα προσπαθήσουμε να συμπιέσουμε τα κόστη».

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί, από εποπτική άποψη, και την Τράπεζα Ελλάδος, που ανέφερε σε ειδική ανάλυση στην τελευταία έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα ότι υπάρχουν λύσεις για να συγκρατηθούν τα κόστη της ιδιωτικής υγείας.

Μία από αυτές, που θα πρέπει να αρχίσει να συζητείται σοβαρά από τον κλάδο, είναι να μπουν… φύλακες (gatekeepers). Δηλαδή, εξειδικευμένες εταιρείες που θα ελέγχουν προληπτικά, αλλά και εκ των υστέρων τις δαπάνες.

Ίσως δεν είναι μια πολύ ευχάριστη λύση για τις ίδιες τις εταιρείες και τους ασφαλισμένους, όμως είναι φανερό ότι σημερινό σύστημα τιμολόγησης δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Μπορεί να ικανοποιεί τους ασφαλισμένους, αλλά δημιουργεί κίνητρα για «φούσκωμα» δαπανών από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, που αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Κρίσιμη υποσημείωση: Ίσως σήμερα να μη συζητούσαμε για τα φουσκωμένα νοσήλια,  αν δεν είχε τύχει να πάρει τον έλεγχο της  κορυφαίας ασφαλιστική ασφαλιστικής εταιρείας και των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσοκομείων το ίδιο fund, το CVC...


Δύο νέες έξοδοι στην Αττική Οδό

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική έχει εξελιχθεί πια σε κανονικότητα. Κι αφού λεφτά για μεγάλες παρεμβάσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλει μικρές νίκες που θα δώσουν ανάσα σε επιβαρυμένους άξονες. 

Έχοντας στα χέρια του σχετική κυκλοφοριακή μελέτη, ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταχιάος ετοίμασε πρόταση για τη δημιουργία «διπλής» εξόδου στον κόμβο Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού, η οποία φαίνεται πως βρίσκει ευήκοα ώτα στην πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε πριν επτά μήνες την παραχώρηση.

Η συμφόρηση είναι πια καθημερινό φαινόμενο, με ουρές φορτηγών να σχηματίζονται κυρίως στην έξοδο από την Ελευσίνα προς Λαμία. Καθώς όλα τα οχήματα είτε από Ελευσίνα είτε από αεροδρόμιο πέφτουν στην ίδια έξοδο επικρατούν συνθήκες ασφυξίας. 

Η λύση θα δοθεί ως φαίνεται με το άνοιγμα δύο εξόδων, που θα έχουν μεταξύ τους απόσταση 150 μέτρων, ώστε τα οχήματα που έρχονται από τις δυο διαφορετικές κατευθύνσεις να μη συρρέουν στο ίδιο σημείο.


Ναυμαχία στη Βαλτική

Δεν κράτησε πολύ η περιπέτεια  του ελληνόκτητου τάνκερ Green Admirer, συμφερόντων της Aegean Shipping του Γιώργου Μελισσανίδη, αφού οι Ρώσοι απελευθέρωσαν το πλοίο και τους ναυτικούς περίπου 36 ώρες μετά τη δέσμευσή του στη Βαλτική Θάλασσα.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν επιβλήθηκε στην εταιρεία κάποιο πρόστιμο από τους Ρώσους, που ισχυρίζονται ότι το τάνκερ έπλεε παράνομα στα χωρικά τους ύδατα, αν και η Εσθονία υποστηρίζει ότι έχουν γίνει συμφωνίες με τη ρωσική πλευρά για την κίνηση των μεγάλων πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, επειδή σε ορισμένα σημεία τα νερά στην πλευρά της Εσθονίας είναι πολύ ρηχά.

Με αυτό το επεισόδιο δεν τελειώνει βέβαια η αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με τους Ρώσους, που έχει αρχίσει από την προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βάλουν κάποιους φραγμούς στην κίνηση των τάνκερ του «σκιώδους στόλου», ο οποίος μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο.

Ουσιαστικά, οι Ρώσοι έστειλαν το μήνυμα «αν πειράξετε τα καράβια μας, θα πειράξουμε τα δικά σας». Να δούμε πού θα βγει…


Ο αντίκτυπος στη ΔΕΗ από τον ΔΕΔΔΗΕ

H ΡΑΑΕΥ έβαλε «ψαλίδι», όπως αναμενόταν, στο μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου, το λεγόμενο WACC, του ΔΕΔΔΗΕ σε μια προσπάθεια να συγκλίνει με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Από 8,2% που ζήταγε ο ΔΕΔΔΗΕ για την τετραετία 2025-2028 το  Wacc μειώθηκε στο 6,95% που εξακολουθεί να είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη σε σχέση με άλλους διαχειριστές ηλεκτρικών δικτύων. 

Η επιβάρυνση στα EBITDA του ΔΕΔΔΗΕ σε ετήσια βάση για αυτή την τετραετία εκτιμάται ότι θα ξεκινάει από τα 40 εκατ. ευρώ και θα φτάσει έως τα 60 εκατ. ευρώ. Μικρός, δηλαδή, αντίκτυπος στα EBITDA της μητρικής ΔΕΗ, που αναμένει 2 δισ. ετήσια EBITDA το 2025.


Τι συμβαίνει με τα υδροηλεκτρικά

Στην αγορά ακούγεται ότι μία από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι θα είναι η χαμηλότερη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών έργων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Με τη λογική ότι η στάθμη των νερών στα συγκεκριμένα έργα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο φέτος, σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μειωμένης χιονόπτωσης και δεν θα λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά οι μονάδες. Άρα, δεν θα μπορέσει το σύστημα να στηριχθεί τόσο πολύ στην ενέργεια που παράγουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Κάτι που δεν ισχύει, πάντως, ειδικά για τα μικρά έργα, όπως εξηγούν στελέχη από τον τομέα. Και με χαμηλότερη στάθμη νερού οι υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν το περιθώριο να αποδώσουν κανονικά. Άλλωστε, ο βαθμός της ανομβρίας δεν είναι ίδιος παντού, προσθέτουν οι ίδιοι. Σε κάποια σημεία της χώρας η πτώση της στάθμης του νερού των υδροηλεκτρικών μονάδων μπορεί να είναι μεγάλη και αλλού όχι.


Οι Κινέζοι «χτύπησαν» την AustriaCard στην Τουρκία

Η Τουρκία ήταν ο αδύναμος κρίκος για την AustriaCard το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 10% στα 82,6 εκατ. ευρώ, αλλά αν δεν υπήρχε η πτώση στην αγορά της Τουρκίας τα έσοδα θα ήταν μεγαλύτερα κατά 8% σε σχέση με πέρσι.

Η διοίκηση αποδίδει την πτώση στην υποχώρηση της τουρκικής αγοράς καρτών πληρωμών κυρίως λόγω της εξομάλυνσης των υψηλών αποθεμάτων σε τραπεζικές κάρτες, αλλά επισημαίνει ότι το ισχυρό μερίδιο αγοράς που κατέχει η εισηγμένη διατηρείται. 

Στην Τουρκία η ελληνική εταιρεία αντιμετώπισε έντονο ανταγωνισμό κυρίως από κινέζικες εταιρείες, που είχαν το πλεονέκτημα του κόστους.


Ράλι εξαγωγών από τη Φάρμα Κουκάκη

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η οικογενειακή γαλακτοβιομηχανία από το Κιλκίς Φάρμα Κουκάκη καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της οι πωλήσεις της το 2024, ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές της έφτασαν σχεδόν τα 11 εκατ.

Η εταιρεία αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές. Το 2023 σημείωσε σημαντική αύξηση των εξαγωγών της +27% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και ανήλθαν σε 8,8 εκατ., ενώ το 2024 οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008, όταν η Φάρμα Κουκάκη άρχιζε να στέλνει τα προϊόντα της σε ξένες αγορές, η αξία των εξαγωγών της ήταν μόλις 150.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία εξάγει σε τριάντα χώρες στον κόσμο.

Τα «βαριά χαρτιά» της εταιρείας είναι δύο λειτουργικά τρόφιμα, άκρως υγιεινά, το κεφίρ και το αριάνι. Το κεφίρ, μάλιστα, η εταιρεία το παράγει σε γεύσεις, αλλά και σε μπάρες κεφίρ που ενσαρκώνουν την πρόθεση της Φάρμα Κουκάκη να συνδυάσει την καινοτομία με την αυθεντικότητα. 

Μάλιστα στα δύο αυτά προϊόντα η Φάρμα Κουκάκη είναι leader στην ελληνική αγορά. Στο κεφίρ, η ηγετική θέση της είναι αδιαμφισβήτητη με συνολικό μερίδιο 30,2% σε αξία και στο αριάνη με μερίδιο 11,2% της αγοράς.


Ο Τραμπ ντιλάρει υπέρ του Πούτιν

Απελπισία επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη διπλωματία του Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία: ο Τραμπ αυτοπροβάλλεται σαν δεινός deal maker, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα deals που κλείνει εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν.

Οι «μεγάλοι» της Ευρώπης πάσχιζαν για μια εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους και ήθελαν, αν δεν την αποδεχόταν ο Πούτιν, να επιβληθούν βαριές κυρώσεις σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, όπως η επιβολή δευτερογενών κυρώσεων σε όσες χώρες αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που θα προκαλούσε ασφυξία στη ρωσική οικονομία.

Ο Τραμπ κατάφερε, με τη δίωρη συνομιλία του με τον Πούτιν, να ακυρώσει εντελώς αυτόν τον σχεδιασμό. Το μόνο που συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο ήταν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για τον τερματισμό του πολέμου. Διαπραγματεύσεις, χωρίς εκεχειρία. Δηλαδή κάπου θα μιλούν οι διπλωμάτες και κάπου αλλού θα πέφτουν ρωσικές βόμβες σε αμάχους της Ουκρανίας, ή θα συνεχίζονται οι μάχες στα ουκ ολίγα μέτωπα.

Έτσι, ο Πούτιν απελευθερώνεται από την απειλή νέων κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο, παριστάνοντας ότι θέλει να τον τελειώσει και γι’ αυτό συζητάει με τους Ουκρανούς -συζητήσεις, όπου οι Ρώσοι θα προβάλλουν τις πιο απίθανες αξιώσεις, όπως ήδη έκαναν στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορούν να βρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάποια διέξοδο από το αδιέξοδο που δημιούργησε ο Τραμπ; Δύσκολο, αλλά θα πρέπει να δείξουν διπλωματική δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ