ΓΔ: 1471.26 0.63% Τζίρος: 142.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: JOHN LIAKOS / POOL / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Τι είπε σε επενδυτές για οικονομία, τράπεζες και Χρηματιστήριο

Βασικοί στόχοι η επιστροφή του ΧΑ στις ώριμες αγορές και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τράπεζες. Πολιτική κατάσταση, Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρώπη βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων με επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

Την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές το 2025 και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τράπεζες έθεσε μεταξύ των κεντρικών στόχων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός μιλώντας σε επενδυτές, εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, ασφαλιστικών οργανισμών και τραπεζών στη Νέα Υόρκη.

Οι επαφές του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνή ακροατήρια, ενώ η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν εφ ‘όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και μίλησε για την πολιτική κατάσταση και τις προτεραιότητές του, την δυναμική της οικονομίας και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, για το τραπεζικό σύστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ταμείο Ανάκαμψης, την κατάσταση στην Ευρώπη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις υψηλές επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας και τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σημείωσε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα της εκπαίδευσης με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και σε τομείς όπως η υγεία. Ανέφερε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ριζική αναμόρφωση των επιδομάτων προσπάθεια που διευκολύνεται από την σημαντική υποχώρηση της ανεργίας.  

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός σημείωσε στους επενδυτές και τους εκπροσώπους τραπεζών στη Νέα Υόρκη:

  • Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, όπως τα προηγούμενα χρόνια βασικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχος που επετεύχθη, τώρα στόχος είναι το ΧΑ να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά το 2025, να επιστρέψουμε δηλαδή στο καθεστώς που βρισκόταν η εγχώρια κεφαλαιαγορά πριν το 2010. Σε ερώτηση αν είναι ίσως καλύτερα για το ΧΑ να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η επιστροφή στις ώριμες αγορές αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα.
  • Τραπεζικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα ενώ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει με μεγαλύτερη ενεργητικότητα να επιτελέσουν το έργο τους αναφορά με τη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σημείωσε ότι πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο εκσυγχρονισμού των θερμοκηπίων, σχέδιο που παρουσίασε στη ΔΕΘ, προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με τις τράπεζες. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα την ανάγκη να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).
  • Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλώντας για τις επενδύσεις και το RRF ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση των επενδύσεων και την απορρόφηση των πόρων ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
  • Πολιτική Κατάσταση. Κόντρα στην εγχώρια γκρίνια και κατήφεια που επικρατεί για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, το ζήτημα δεν απασχόλησε τους ξένους επενδυτές και δεν υπήρξαν σχετικές ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, θεωρώντας δεδομένη την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε στους επενδυτές ότι, ακριβώς όπως εξάντλησε την πρώτη τετραετία, έτσι και τώρα θα εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
  • Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ευρώπη και τις περιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση σε Γερμάνια και Γαλλία μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Ρωτήθηκε επίσης για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς καθώς επίσης και την ανάγκη επενδύσεων για την ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Έκθεση Ντράγκι είναι πολύ σημαντική και περιλαμβάνει πολλές σημαντικές πτυχές που θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος και να αξιοποιηθούν.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκστρατεία Μητσοτάκη για νέες επενδύσεις, από το Νταβός ως τη Νέα Υόρκη

Προσκλητήριο για επενδύσεις από τον πρωθυπουργό σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οίκους διαχείρισης κεφαλαίων. Ποιους θα δει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και στο συνέδριο της JP Morgan.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο όψεις της Ελλάδας: Μια χώρα που θέλει αλλά και δεν… θέλει

Η Ελλάδα των καταστροφών και της βαθιά προβληματικής δημόσιας διοίκησης απέναντι στην Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας. Η σύγκρουση δύο κόσμων και η μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Ένα κράτος φέουδο κομμάτων, συντεχνιών και συμφερόντων

Οι επαναλαμβανόμενες συστημικές αστοχίες του κρατικού μηχανισμού, η κατάρρευση της κυβερνητικής αυταπάτης περί αποτελεσματικότητας, η πόλωση και η αδυναμία συνεννόησης του πολιτικού προσωπικού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυβέρνηση κατά τραπεζών: Επίθεση χωρίς προηγούμενο, ανησυχία Θεσμών – επενδυτών

Με παρέμβαση που θυμίζει άλλες εποχές, η κυβέρνηση υπαγορεύει στις τράπεζες αλλαγές στην τιμολογιακή και πιστωτική πολιτική τους. Για άγνοια βασικών εποπτικών κανόνων και απαράδεκτη επίθεση κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές. Ενημέρωση ζητούν ESM και SSM.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέκλεισε έκτακτο φόρο στις τράπεζες ο Κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο

Τι είπε στους ξένους επενδυτές για την οικονομία, τις τράπεζες, τη στήριξη των δανειοληπτών, τις εκλογές, την επενδυτική βαθμίδα, τις επενδύσεις και την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τραπεζικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης - τραπεζών:  Οι επιλογές Γ. Ζαββού, η αμήχανη σχέση με ΤτΕ, η «έφοδος» στις τράπεζες δημιουργούν μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν συμπτώσεις.