Με χρηματικά αποθέματα 643 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό, η καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι από τις ελάχιστες εισηγμένες που δεν ανησυχούν από την άνοδο των επιτοκίων. Αντιθέτως, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο δανειστή επιχειρήσεων και τραπεζών επενδύοντας σε εταιρικά ομόλογα, ενώ έσπευσε στο τέλος του 2022 να τοποθετηθεί και σε προθεσμιακές καταθέσεις άνω των τριών μηνών ώστε να ωφεληθεί από την -έστω και ανεπαίσθητη-άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων.
Ειδικότερα, ποσό 321 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας είχαν επενδυθεί στις 31/12/2022 σε καταθέσεις όψεως και προθεσμίας με μέσο επιτόκιο 0,42% έναντι 0,12% το 2021. Από τα 321 εκατ. ευρώ τα 252 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.
Επίσης, η εταιρεία τοποθέτησε πέρυσι 105,5 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά της σε προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 3 μηνών, έναντι μηδενικού ποσού το 2021.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι τοποθετήσεις της εταιρείας σε εταιρικά ομόλογα. Στο τέλος του 2022, ο όμιλος Καρέλια έχει τοποθετήσεις 56,5 εκατ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 72,7 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα και 17,5 εκατ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα.
Αύξηση τζίρου και ανατιμήσεις
Το 2022 η καπνοβιομηχανία αύξησε τον καθαρό τζίρο της κατά 12,61% στα 257 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ που εισπράττει για λογαριασμό του κράτους η εταιρεία) έναντι 228 εκατ. ευρώ το 2021.
Η εταιρεία πέρσι βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καπνών και στα υλικά φιλτροποιίας. Έτσι, υποχρεώθηκε να προβεί σε αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών στις περισσότερες αγορές που εξάγει, ενώ στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία ακολουθήθηκε πιο συντηρητική πολιτική τιμών, προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα σημαντικά μερίδια αγοράς που διαθέτει.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μικτή κερδοφορία του ομίλου να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τα 130,3 εκατ. ευρώ από 123,4 εκατ. ευρώ το 2021. Λόγω όμως των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, στα κόστη ενέργειας και μεταφορών, το περιθώριο μικτού κέρδους επί του καθαρού κύκλου εργασιών υπέστη μείωση από 54,1% το 2021 σε 50,7% το 2022.
Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 2,95% στα 111,7 εκατ. ευρώ λόγω μικρότερων εσόδων από θετικές συναλλαγματικές διαφορές σε σχέση με το 2021, αλλά και της συγκυριακής δυσμενέστερης αποτίμησης των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αποτέλεσμα των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και Η.Π.Α.
Οι δύο αυτές παράμετροι υπερκέρασαν, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, τις αυξημένες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις της εταιρείας και των επενδύσεων σε νέα κρατικά και εταιρικά ομόλογα με αυξημένη απόδοση.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 85,4 εκατ. ευρώ από 87,7 εκατ. ευρώ το 2021.
Αύξηση πωλήσεων στα τσιγάρα
Σχετικά με το 2023, από την εταιρεία αναφέρουν πως στην ελληνική αγορά, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα και σταθερότητα στον καπνό για στριφτό.
«Παρότι η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης, τα σήματά μας δείχνουν ισχυρή ανθεκτικότητα. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση το 2023 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, κατά συνέπεια αναμένουμε αυξημένες πωλήσεις στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. .
Από τα τέλη της προηγούμενης χρήσης, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις με σκοπό την αύξηση της δυνατότητας παραγωγής στα προϊόντα που προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Ε.Ε καθώς και για χώρες στις οποίες νέες αντικαπνιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις αλλάζουν τη μορφή των συσκευασιών. Από τα 257 εκατ. ευρώ του τζίρου το 2022, τα 194 εκατ. ευρώ (ποσοστό 75%) προήλθαν από εξαγωγές, εκ των οποίων 120 εκατ. στην Ευρώπη, 58 εκατ. ευρώ στην Αφρική και 15 εκατ. ευρώ στην Ασία.
Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 11,8 ευρώ ανα μετοχή που συνιστά μερισματική απόδοση 3,5% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή.
Το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί ως μέρισμα ανέρχεται σε 32,56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 31,4 εκατ. ευρώ θα πάνε στα μέλη της οικογένειας Καρέλια που ελέγχει το 96,43% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η σχεδόν ανύπαρκτη διασπορά δυστυχώς δεν δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές να τοποθετηθούν σε μια υγιή εταιρεία χωρίς μάλιστα να γίνονται κινήσεις βελτίωσης της χρηματιστηριακής εικόνας από τους βασικούς μετόχους.
«Πόλεμος» βασικών μετόχων
Οι βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε «εμπόλεμη» κατάσταση μεταξύ τους. Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας μαζί με τον αδελφό του Στάθη και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια στο οποίο προεδρεύει η μητέρα τους Βικτωρία ελέγχουν το 50,28% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ποσοστό 45,37% κατέχουν η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου, η κόρη και η σύζυγος του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρέλια.
Οι δύο τελευταίες μετά την αποπομπή τους από το ΔΣ καταψηφίζουν τις προτάσεις της διοίκησης και ασκούν έντονη κριτική στο management.