Χαρακτηρίστηκε -και δικαίως- ως το απόλυτο turnaround story του 2019. Το επιβεβαιώνουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, οι εκθέσεις όλων των αναλυτών, αλλά και οι ανταγωνιστές της, που συμφωνούν ότι οι προοπτικές μόνο καλύτερες μπορεί να είναι για τον μέχρι πρότινος μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας.
Το στόρι της νέας ΔΕΗ «πουλάει» στους επενδυτές, εισπράττει τα εύσημα της αγοράς και επιβραβεύεται, με κεφαλαιοποίηση που φτάνει πλέον μια ανάσα από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το τελευταίο 6μηνο η μετοχή της έχει εκτιναχθεί πάνω από 120%, ενώ σε επίπεδο έτους, μέχρι και την Παρασκευή, καταγράφει ένα αξιοζήλευτο… 222%! Ελάχιστες ελληνικές μετοχές έκαναν πέρυσι τέτοιο ράλι.
Το αφήγημα μιας ΔΕΗ που θα πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, αλλά «πράσινης», έγινε δεκτό θετικά από τους επενδυτές. Η μετοχή της, που κινείται σταθερά άνω των 4 ευρώ, εκτινάχθηκε κατά :
- 35%, τον τελευταίο μήνα, με την κεφαλαιοποίηση να φτάνει στα 983,6 εκατ ευρώ (στοιχεία Παρασκευής).
- 124%, το τελευταίο εξάμηνο
- 222%, τον τελευταίο χρόνο.
Αν μάλιστα γυρίσουμε το ρολόι πίσω, μόνο θλίψη προκαλεί ο χαμένος χρόνος, τότε που η μετοχή βούλιαζε στα 1,3 ευρώ, και η αξία στο ταμπλό μετά βίας κρατιόταν στα 300 εκατ ευρώ. Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν ως ένας συστημικός κίνδυνος για την αγορά και την οικονομία, δείχνει να κάνει το μεγάλο comeback.
Κουβαλώντας τις αμαρτίες του παρελθόντος, το 2019 θα κλείσει με ζημιές – μικρότερες προφανώς από τα 900 εκατ. του 2018- ωστόσο το 2020 ο στόχος που έχει τεθεί είναι να επιτευχθεί λειτουργική κερδοφορία 650 - 700 εκατ. ευρώ και το 2024 να έχει αυξηθεί σε 1 δισ. ευρώ.
Τα αχαρτογράφητα νερά, και οι Βρυξέλλες
Τo στοίχημα είναι μεγάλο, και τα νερά αχαρτογράφητα, ωστόσο ο κύβος ερίφθη και οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2020.
Tου χρόνου, τέτοια εποχή, το πλάνο προβλέπει μια ΔΕΗ μικρότερη, αλλά υγιέστερη, πιο πράσινη, με πιο σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες, σε φάση ανάταξης και μετασχηματισμού.
Τέτοια εποχή του χρόνου, ο στόχος είναι ο λόγος καθαρού χρέους προς EBITDA να έχει προσεγγίσει ευρωπαϊκά επίπεδα. Και η ΔΕΗ να χρωστά μόνο 4-5 φορές τα κέρδη της (καθαρό χρέος 3,9 δισ / 850 εκατ EBITDA), κοντά στις αντίστοιχες επιδόσεις ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, αντί για τις… 15 και πάνω φορές, όπως στα περυσινά της αποτελέσματα.
Ο πήχης έχει μπει ψηλά, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ερωτήματα, που συνδέονται κυρίως με εκκρεμότητες από το παρελθόν.
Στις Βρυξέλλες, ο φάκελος με τις ενεργειακές εκκρεμότητες της Ελλάδας παραμένει ανοικτός, όπως προκύπτει και από τη τελευταία έκθεση της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτήν, η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει μονοπωλιακή θέση στο λιγνίτη.
Στις επιφυλάξεις των Βρυξελλών, απαντά η ταχεία απόσυρση λιγντικών μονάδων, αλλά και το σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, να αξιοποιήσει η ΔΕΗ το πιο ισχυρό της χαρτί, αυτό των υδροηλεκτρικών σταθμών, προκειμένου να πετύχει την πράσινη στροφή. Το σκεπτικό είναι ότι στα joint ventures που θέλει να συστήσει με εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους προκειμένου να επενδύσει στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εισφέρει κάποιους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, και οι ιδιώτες τα κεφάλαια.
Η πρόταση αυτή απαντά σε δυο ερωτήματα: Το πρώτο, αφορά στην εξεύρεση από τη ΔΕΗ των απαιτούμενων κεφαλαίων, προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο για 1.000 νέα MW πράσινης ισχύος έως το 2024, εγχείρημα που απαιτεί ποσά, τα οποία σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ δεν διαθέτει. Το δεύτερο ερώτημα, αφορά στις επιφυλάξεις των Βρυξελλών σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αλλά και για το γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί το μονοπώλιο του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών.
Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η ταχύτερη του αναμενόμενου απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2023, σε συνδυασμό με τα σενάρια για ταχύτερη αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών της σταθμών, σε μικτά σχήματα με ιδιώτες, θα μπορούσαν να άρουν τους κοινοτικούς ενδοιασμούς.