ΓΔ: 1404.1 0.18% Τζίρος: 10.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:22:35 DATA
Φωτο: ΔΕΗ

Το θησαυρό των υδροηλεκτρικών θα αξιοποιήσει η ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι πολύτιμες υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν σαν κεφάλαιο για κοινές επενδύσεις με ιδιώτες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το χαρτί των υδροηλεκτρικών ρίχνει στο τραπέζι η ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσουν οι φιλόδοξες συνεργασίες που επιδιώκει στην «πράσινη» ενέργεια με ελληνικούς και ξένους ιδιωτικούς ομίλους. Το μοντέλο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι σε αυτά τα joint ventures, η μεν ΔΕΗ να εισφέρει υδροηλεκτρικές μονάδες και οι ιδιώτες τα κεφάλαια, προκειμένου χωρίς σημαντικές οικονομικές εκροές, να φέρει σε πέρας τους μεγαλεπήβολους «πράσινους» στόχους της επόμενης τετραετίας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που της λύνει τα χέρια, καθώς σε μια χρονική περίοδο με πολλά ακόμη οικονομικά προβλήματα, θα μπορέσει να «τρέξει» τα νέα σχέδια για προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της μέχρι το 2024, πράσινων έργων ισχύος 1 GW και να επιτύχει αύξηση του μεριδίου στις ΑΠΕ, από 2% σήμερα σε περίπου 17%. Στην λογική αυτή θα μπορούσαν να «περπατήσουν» και κάποιες από τις πλέον των 10 προτάσεων συνεργασίας στις ΑΠΕ, που εξετάζει όπως ανέφερε προχθές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γ. Στάσσης.

Ταυτόχρονα, αυτή η ιδέα, σε συνδυασμό με την απόφαση για απόσυρση των 12 υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων μέσα στην επόμενη τετραετία, δίνει μια διπλή «απάντηση» στις επιφυλάξεις της Κομισιόν για τις εκκρεμότητες στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας στον ανταγωνισμό:

  • Στο μέτωπο του λιγνίτη, το ταχύτερο του αναμενόμενου σβήσιμο των φουγάρων ως το 2023, «απαντά» στην κριτική που περιελάμβανε η πρόσφατη έκθεση των Βρυξελλών για διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο, έπειτα και από το ναυάγιο των σχετικών διαγωνισμών.
  • Όσο για την εισφορά υδροηλεκτρικών σε κοινά σχήματα με ιδιώτες, η κίνηση θα μπορούσε να «απαντά» στις ενστάσεις της Κομισιόν για το δειλό μέχρι σήμερα άνοιγμα της ελληνικής αγοράς, μετά και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Το τι τελικά θα προχωρήσει από τα παραπάνω, ουδείς το γνωρίζει. Σε κάθε όμως περίπτωση, τέτοια σενάρια δείχνουν ότι πλησιάζει η ημέρα που θα πέσει ένα από τα τελευταία «ταμπού» στην ελληνική αγορά ενέργειας, δηλαδή το μονοπώλιο της ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, ανεξάρτητα αν η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί απλώς να τεστάρει αντιδράσεις, και τελικά η ιδέα μείνει στα χαρτιά.

Επενδύσεις χωρίς κεφάλαια

Η σκέψη ωστόσο έχει λογική. Το business plan που παρουσίασε προχθές η διοίκηση Στάσση παραπέμπει σε μια ΔΕΗ του μέλλοντος, που απέχει ακόμη πολύ από την σημερινή εικόνα. Τα πράσινα έργα ισχύος 1 GW που φιλοδοξεί να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΔΕΗ μέχρι το 2024, κοστίζουν, και γι' αυτό ακριβώς εκείνη εξετάζει κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιώτες, όπου θα έχει μειοψηφική συμμετοχή.

Αλλά ακόμη και με 49% να συμμετέχει σε αυτά, και πάλι η ΔΕΗ χρειάζεται να συνεισφέρει κεφάλαια, τα οποία από κάπου πρέπει να τα βρει. Σημειωτέον ότι το κόστος επένδυσης για τα φωτοβολταϊκά είναι σήμερα 700-800.000 ευρώ/ μεγαβάτ, ενώ για τα αιολικά, κυμαίνεται στα 1-1,1 εκατ ευρώ.

Μια ιδέα λοιπόν, προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει την εκροή σημαντικών κεφαλαίων θα ήταν να εισφέρει στα συγκεκριμένα joint ventures, το πλέον πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο, δηλαδή κάποιους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Στην λογική αυτή, ένα μοντέλο συνεργασίας που θα μπορούσε να συζητήσει η ΔΕΗ είναι η δημιουργία σχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), όπου εκείνη θα εισφέρει υδροηλεκτρικά και οι εταίροι της, κεφάλαια.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να τύχουν θετικής αντίδρασης και από τις Βρυξέλλες, που συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς. Σημειωτέον ότι ο υδροηλεκτρικός στόλος της ΔΕΗ ανέρχεται σε περίπου 3.320 MW, και αποτελεί εδώ και χρόνια δέλεαρ για πολλούς εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους.

Όσο για τις πάνω από 10 προτάσεις συνεργασίας για joint ventures σε ΑΠΕ, που εξετάζει η ΔΕΗ, προέρχονται μεταξύ άλλων από την γερμανική RWE, ιταλικές εταιρείες όπως την Enel, γαλλικές με τις οποίες η επιχείρηση έχει από παλιά συνεργασία στην Ελλάδα, όπως την EDF, από πλειάδα κινεζικών, όπως επιβεβαιώθηκε στο φόρουμ της Σαγκάης των αρχών Νοεμβρίου, και φυσικά από ελληνικές.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχες σκέψεις για επενδύσεις σε νέες μονάδες, με μειοψηφική συμμετοχή εκ μέρους της ΔΕΗ, είχε κάνει και η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης, την περίοδο 2016-2018, με την διαφορά ότι αυτές αφορούσαν στο λιγνίτη. Τέτοιες συζητήσεις για κοινοπραξίες είχαν γίνει για παράδειγμα με κινέζικες εταιρείες, δίχως ωστόσο να «περπατήσουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.