Θετικά αξιολογούν οι αναλυτές το business plan της ΔΕΗ, το οποίο φιλοδοξεί να πετύχει την ριζική αναδόμηση της εταιρίας. Όπως επισημαίνει η Pantelakis Sec το νέο επιχειρηματικό σχέδιο σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (κατάργηση ΝΟΜΕ, αναπροσαρμογή τιμών ρεύματος κ.α.) ανοίγουν το δρόμο για την τόσο αναγκαία ανάκαμψη της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Pantelakis Sec ο στόχος για EBITDA 650 – 700 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις) το 2020 (από 320 – 370 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά) είναι εύλογος δεδομένης της θετικής επίδρασης των μέτρων ενίσχυσης των εσόδων και την κατάργηση των δημοπρασιών NOME (η σχετική επιβάρυνση υπολογίζεται σε μόλις 30 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2019) παρά την περαιτέρω συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς.
Η «πράσινη» στροφή της ΔΕΗ περιλαμβάνει τον παροπλισμό όλων των υφιστάμενων μονάδων λιγνίτη έως το 2023 (πλην της Πτολεμαίδα V που θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2028) και μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, το μερίδιο του λιγνίτη στο μεικτό δυναμικό θα μειωθεί στο 8% (από 37% σήμερα), το μερίδιο των ΑΠΕ αυξάνεται σε 17% (από 2%) και το υδρογόνο - αέριο στο 74% (από 61% σήμερα).
Η «νέα» ΔΕΗ, απαλλαγμένη από την ζημιογόνο παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη, θα είναι παραγωγικά μικρότερη αλλά πολύ πιο κερδοφόρος και εύλικτη.
Σημαντικά οφέλη για την εταιρία θα έρθουν και από τα προγράμματα συνταξιοδότησης και εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων αλλά και από τις επενδύσεις στα δίκτυα και την ψηφιακή αναβάθμισή τους.
Σύμφωνα με την Pantelakis για την ΔΕΗ πρόσθετη αξία θα μπορούσε να αναδειχθεί από την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρίας αλλά και την ανάκτηση μέρους των οφειλών που συνολικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ανακτήσιμη. Στην αντίπερα όχθη εστία ανησυχίας αποτελεί το συνολικό κόστος παροπλισμού των λιγνιτικών μονάδων, που εκτός από οικονομικό ενέχει και υψηλό κοινωνικό κόστος.