ΓΔ: 1404.68 0.22% Τζίρος: 10.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:35 DATA

Το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ και τα μεγάλα ερωτήματα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σήμερα το μεσημέρι θα παρουσιαστούν οι στόχοι και η στρατηγική του business plan που φιλοδοξεί να μετασχηματίσει την εταιρία σε μια πράσινη και κερδοφόρα ΔΕΗ. Ποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν.

Ταχύτατη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023, μείωση προσωπικού κατά 5.000 εργαζόμενους μέσα από γενναία πακέτα εθελουσίας εξόδου, πρωτιά στις ΑΠΕ, πετυχημένη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, εκτίναξη στα λειτουργικά κέρδη, είναι οι πέντε μεγαλεπήβολοι στόχοι του νέου business plan της ΔΕΗ, τα αποκαλυπτήρια του οποίου γίνονται σήμερα το μεσημέρι από την διοίκηση της επιχείρησης, μέσα από συνέντευξη Τύπου.

Στόχοι, που συνοδεύονται και από ερωτήματα -στα οποία πιθανότατα σήμερα θα δοθούν κάποιες απαντήσεις. Για παράδειγμα, πόσα κεφάλαια και από πού, πρέπει να βρει η ΔΕΗ για να χρηματοδοτήσει όλα τα παραπάνω, πόσο γενναία θα είναι τα κίνητρα της εθελουσίας προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση από το προσωπικό, πώς θα τροφοδοτεί η επιχείρηση τους καταναλωτές, όταν μετά το σβήσιμο των λιγνιτικών της μονάδων, θα έχει 30% μερίδιο παραγωγής, αλλά 60% μερίδιο στην λιανική, κ.α.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε προχθές το Business Daily, τα νούμερα που σηματοδοτούν την «νέα ΔΕΗ», έτσι όπως προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της Παρασκευής, το οποίο και ενέκρινε το καινούργιο της business plan, μιλούν για:

  • Ταχύτατη απολιγνιτοποίηση, με το σύνολο των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων να «σβήνουν» μέχρι το 2023, κάτι που σημαίνει ότι το μερίδιο της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή θα υποχωρήσει στο 30%. Το 2020, θα κλείσουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, το 2021 οι δυο μονάδες της Καρδιάς, το 2022 η Μεγαλόπολη 3 και οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου, ενώ την ίδια χρόνια θα τεθεί σε λειτουργία η σύγχρονη λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαϊδα 5, που θα παραμείνει εν λειτουργία ως και το 2028, μετά το οποίο θα αλλάξει καύσιμο. Όσο για το 2023, θα κλείσουν οι μονάδες της Μεγαλόπολης 4, της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου 5.
  • Συνεχιζόμενη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην λιανική, όπου από σχεδόν 70% σήμερα, προβλέπεται να έχει υποχωρήσει στα μέσα του 2020, σε περίπου 60%.
  • Μικρότερο αριθμό προσωπικού κατά περίπου 5.000 εργαζόμενους, με την πλειονότητα να προέρχεται από τις λιγνιτικές μονάδες, οι οποίοι θα αποχωρήσουν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Τούτο σημαίνει ότι ο όμιλος ΔΕΗ (μητρική, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες), από 16.500 άτομα σήμερα, το 2024 θα απασχολεί γύρω στα 11.500 άτομα. Τα νούμερα αυτά φυσικά τροποποιούνται και ο αριθμός  προσωπικού της  «νέας» ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 12.500 άτομα, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν το business plan να μιλά και για 1.000 προσλήψεις, με τις περισσότερες να κατευθύνονται στον ΔΕΔΔΗΕ.
  • Εκτίναξη των λειτουργικών κερδών, αρχής γενομένης από του χρόνου, με εκτίμηση ότι τα EBITDA θα ανέλθουν στα 650-700 εκατ ευρώ ή στα 850-900 εκατ ευρώ, εφόσον συνυπολογιστεί και η εφάπαξ επίπτωση από την καταβολή των χρωστούμενων ΥΚΩ, ύψους περίπου 200 εκατ. Όσο για τα EBITDA του 2024, αυτά προβλέπεται να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι οι εκτιμήσεις αυτές για τις από εδώ και πέρα επιδόσεις της επιχείρησης, συνιστούν απόρροια τόσο των τιμολογιακών αυξήσεων που τέθηκαν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, όσο και της απουσίας των ζημιών (300 εκατ ευρώ φέτος) που συνεπάγεται η σημερινή λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
  • Πρωτιά στις ΑΠΕ, αφού μέχρι το 2024 προβλέπεται η προσθήκη 1.000 νέων «πράσινων» μεγαβάτ. Σήμερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει χαρτοφυλάκιο μόλις 153 MW και μερίδιο μόνο 3%.

Τα παραπάνω αφορούν στους στόχους, οι οποίοι γεννούν αυτόματα μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία μένει να απαντηθούν κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπως για παράδειγμα:

  • Πώς θα χρηματοδοτηθούν όλες οι παραπάνω «πράσινες» επενδύσεις της ΔΕΗ. Στη νέα εικόνα της επιχείρησης, μπορεί όσο θα προχωρά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, τόσο να μειώνονται και οι ζημιές της, ωστόσο οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι ακριβή υπόθεση. Το ένα μεγαβάτ αιολικών, στοιχίζει σήμερα 1 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς και η ΔΕΗ σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγου, (εγχείρημα που μπορεί να επαναλάβει αρκετές φορές στα επόμενα χρόνια), ωστόσο παραμένει το ερώτημα κατά πόσο αυτό αρκεί για ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό άνοιγμα στις ΑΠΕ.
  • Πώς θα καλύψει την διαφορά ανάμεσα στην παραγωγή και την λιανική. Τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ θα συνεχίσει να έχει μια «ψαλίδα» μεταξύ των μεριδίων στην ηλεκτροπαραγωγή και στην αγορά λιανικής. Με το πλήρες σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων, το μερίδιο της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή, θα πέσει στο 30%, ωστόσο το μερίδιο της στη λιανική θα συνεχίσει να είναι κοντά στο 60%. Τη διαφορά αυτή η ΔΕΗ θα πρέπει να συνεχίσει να την καλύπτει, προφανώς αγοράζοντας ενέργεια από τρίτους ή από εισαγωγές.
  • Τι είδους ανταπόκριση θα βρουν στο προσωπικό τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Προφανώς η απάντηση βρίσκεται στα μπόνους που θα προταθούν και στα κονδύλια που θα καταφέρει να εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ. Το βέβαιο είναι ότι για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, τα μπόνους θα είναι μικρά, αφού ούτως ή άλλως η επιχείρηση έχει δικαίωμα να τους απολύσει. Το ερώτημα αφορά τα κίνητρα που αυτή θα δώσει στο υπόλοιπο προσωπικό, τόσο εκείνο που έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά του λείπουν ακόμη τα απαραίτητα χρόνια, όσο και σε εκείνο που έχει ακόμη μπροστά του δρόμο, προκειμένου να βγει στη σύνταξη. Τα ποσά, απ’ ότι λέγεται, δεν θα είναι πολύ μεγάλα. Η λογική είναι ότι θα υπάρξουν και προγράμματα μετάταξης, είτε εντός του ομίλου, είτε στο δημόσιο τομέα, όπως προκύπτει και από το πρόσφατο νόμο για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης που ψηφίστηκε στη Βουλή. Στο ερώτημα αν θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση σε όλα τα παραπάνω (εθελουσίες, μετατάξεις), προφανώς και η απάντηση θα δοθεί στην πράξη.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.