Ταχύτερα του αναμενόμενου φιλοδοξεί να κάνει η ΔΕΗ την μεγάλη «επιστροφή», θέτοντας στόχο για λειτουργικά κέρδη 800 με 850 εκατ. ευρώ το 2020, και 1 δισ. ευρώ το 2024.
Κλειδί, το γεγονός ότι σε βάθος πενταετίας, και συγκεκριμένα μέχρι το 2023, η ΔΕΗ σκοπεύει να έχει απαλλαγεί από όλες τις υφιστάμενες ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της, των οποίων οι ζημιές τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, που μόνο για φέτος ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το turnaround story της επιχείρησης παραπέμπουν τα βασικά στοιχεία του νέου της business plan της επιχείρησης, που παρουσιάσθηκε χθες στο Διοικητικό της Συμβούλιο, ενώ οι βασικοί του άξονες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Πρωταγωνίστρια στις ΑΠΕ
Σαν μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση απ’ αυτήν που ξέραμε, η ΔΕΗ, φιλοδοξεί να κάνει ταχύτατα την υπέρβαση και, μέχρι το 2024, όχι μόνο να έχει «πρασινίσει», αλλά και να πρωταγωνιστεί στην αγορά των ΑΠΕ, καθώς το πλάνο που παρουσιάστηκε χθες μιλά για... 6πλασιασμό της εγκατεστημένης της ισχύος μέσα στην επόμενη πενταετία, σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και κάθε είδους τεχνολογία γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε αυτή την πολύ πιο «καθαρή» ΔΕΗ του μέλλοντος, το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων, θα συνοδευτεί από ένα ή περισσότερα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με τα σενάρια να μιλούν για γύρω στα 5.000 άτομα συνολικά, δηλαδή για το 30% σχεδόν ολόκληρου του ομίλου, τα οποία προφανώς και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020.
Στο ερώτημα φυσικά για το ποια θα είναι η ανταπόκριση των εργαζομένων στα παραπάνω, η απάντηση βρίσκεται στα μπόνους που θα τους προταθούν, και στα κονδύλια που θα καταφέρει να εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ.
Εφόσον ο πήχης μπει σε τέτοια επίπεδα, φτάσει δηλαδή στο 1/3 του προσωπικού του ομίλου (τέλη 2018 η ΔΕΗ απασχολούσε 16.747 άτομα), είναι σαφές ότι η εθελουσία θα απορροφήσει πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία δεν έχει απαντηθεί κατά πόσο διαθέτει η ΔΕΗ.
Οι τρεις βασικοί στόχοι
Σε κάθε περίπτωση αυτή η «νέα ΔΕΗ», φιλοδοξεί σύμφωνα με το νέο Business Plan να πετύχει τους παρακάτω στόχους:
- Κατακόρυφη αύξηση στα EBITDA, που από μόλις 260 εκατ. το 2018, στόχος είναι να εκτιναχθούν το 2020 στα 650-700 εκατ. ή στα 800-850 εκατ ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 200 εκατ που πρόκειται να εισπράξει από τον προϋπολογισμό ως αποζημίωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πλάνο, το 2024, τα EBITDA της ΔΕΗ θα κινούνται πέριξ των 1 δισ. ευρώ.
- «Έκρηξη» επενδύσεων σε ΑΠΕ, καθώς στα μόλις 153 MW της σημερινής της εγκατεστημένης της ισχύος, πρόκειται να προστεθούν σταδιακά έως το 2024, επιπλέον 1.000 MW (1 GW) νέων έργων. Σημειωτέον ότι σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει μόλις 20 αιολικά πάρκα, 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 28 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αθροίζοντας το ισχνό μερίδιο του περίπου 3% στην αγορά. Εφόσον επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, η εταιρεία θα πλασαριστεί μέσα στην πρώτη τριάδα της αγοράς των ΑΠΕ.
- Ταχύτερη του αναμενόμενου απολιγνιτοποίηση, με σβήσιμο και των 12 υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, μέχρι το 2023. Το μόνο εργοστάσιο που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2028, είναι το υπό κατασκευή της Πτολεμαίδας 5.
Το πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρόκειται μέσα στην επόμενη πενταετία να έχει προχωρήσει στην απόσυρση λιγνιτικής ισχύος 3.350 MW και, ειδικότερα, των παρακάτω μονάδων :
- Αμύνταιο 550 MW (δύο μονάδες)
- Καρδιά 560 MW (δύο μονάδες)
- Μεγαλόπολη 510 MW (δύο μονάδες)
- Άγιος Δημήτριος 1.440 MW (πέντε μονάδες)
- Μελίτη 290 MW (μία μονάδα)
Η μείωση του προσωπικού
Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες θα αρχίσουν να βγαίνουν από το σύστημα το 2020 και θα πρόκειται για τις δύο πεπαλαιωμένες του Αμυνταίου (550 MW), για να ακολουθήσουν σταδιακά, έως το 2023, όλες οι υπόλοιπες. Η απόσυρση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ανοίγει προφανώς θέμα μείωσης του προσωπικού.
Αν και η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τα πλάνα της, υπολογίζεται ότι στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα μπουν τουλάχιστον 4.000-5.000 εργαζόμενοι, κάποιοι εκ των οποίων έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην εθελούσια, μέχρι τη μετάταξη είτε εντός του ομίλου, είτε στο Δημόσιο τομέα, όπως προκύπτει από το πρόσφατο νόμο για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης που ψηφίστηκε στη Βουλή.