Αισιοδοξία ότι τα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες το τελευταίο έτος θα διατηρηθούν και τα επόμενα τρίμηνα διατυπώνουν στο BusinessDaily ανώτατα στελέχη του κλάδου. Το δυναμικό «come back» στα αποτελέσματα των τραπεζών θα διατηρηθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρά τη διεθνή συγκυρία, καθώς και τις θετικές προοπτικές για πιστωτική επέκταση που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.
«Η κερδοφορία είναι πολύ θετική, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη είναι εξαιρετικά. Εάν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί δραματικά, η δυναμική είναι βιώσιμη», εξηγεί στο BD υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας. «Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή αύξηση στο core operating profit», επισημαίνει άλλο ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες, τα τέσσερα ιδρύματα εμφάνισαν το α' εξάμηνο βασικά λειτουργικά κέρδη (core operating profits) που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, η Eurobank κατέγραψε κέρδη 380 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 72% σε ετήσια βάση, η Εθνική Τράπεζα 280 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 40%, η Τράπεζα Πειραιώς 226 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 117% και η Alpha Bank 197 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -33,5% σε σύγκριση με το 2021. Ειδικά για την Alpha Bank, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, στα βασικά λειτουργικά της κέρδη για το πρώτο εξάμηνο δεν περιλαμβάνονται πλέον τα καθαρά έσοδα από τόκους από τα χαρτοφυλάκια Galaxy, Cosmos και Orbit τα οποία τιτλοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς αναλυτές, αυτό που εμπνέει αισιοδοξία είναι ότι τη μεγαλύτερη συμβολή στα αυξανόμενα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν τα έσοδα από τόκους και προμήθειες, τα οποία έχουν καταγράψει ιστορικά υψηλά τα τελευταία τρίμηνα. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και χωρίς τη θετική συμβολή των εσόδων από χρηματοοικονομικές πηγές (όπως το hedging) που παρουσιάζονται ιδιαιτέρως αυξημένα το 2022, τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ανθεκτικά και αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα παράλληλα με την πιστωτική επέκταση που καταγράφεται στον κλάδο.
Η πιστωτική επέκταση φαίνεται από τις ανακοινώσεις και των τεσσάρων τραπεζών ότι αποτελεί την «ατμομηχανή» για την κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο συνολικά στις τέσσερις τράπεζες κατά 7,1 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις των διοικήσεων. Ο κύριος όγκος των νέων δανείων αφορά χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα, καθώς είναι ισχυρή η ζήτηση τόσο για κεφάλαια κίνησης, όσο και για επενδύσεις. Ειδικότερα, η Εθνική αύξησε κατά 2,3 δισ. τα εξυπηρετούμενα δάνεια του χαρτοφυλακίου της, η Alpha κατά 1,7 δισ., η Eurobank κατά 1,6 δισ. και η Πειραιώς κατά 1,5 δισ.
Οι αστερίσκοι της διεθνούς συγκυρίας
Ανησυχία εμπνέει, πάντως, η διεθνής οικονομική συγκυρία και όλες οι εκτιμήσεις διατυπώνονται υπό την αίρεση της -σχετικής- πολιτικοοικονομικής σταθερότητας. Ερωτηθείσες σχετικά με τους κυριότερους παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην εκπλήρωση των προβλέψεών τους, οι ίδιες πηγές «δείχνουν» το cost of risk.
«Όσο το cost of risk βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τα κέρδη θα είναι βιώσιμα», εξηγεί ανώτατο στέλεχος του κλάδου. Το cost of risk, δηλαδή το σύνολο των προβλέψεων που σχηματίζουν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαρτάται, με τη σειρά του από το αν θα προστεθούν νέα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια.
Προς το παρόν, από τις ανακοινώσεις των τραπεζών προκύπτει ότι δεν τίθεται θέμα νέου «κύματος» προβληματικών δανείων, αλλά αυτό τελεί πάντα υπό την αίρεση της διεθνούς συγκυρίας και των πιθανών επιπτώσεών της στην ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα υπάρξει σοβαρή οικονομική επιβράδυνση το 2023, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί κοντά στο μηδέν.
Στους παράγοντες αβεβαιότητας περιλαμβάνουν, επίσης, τα στελέχη των τραπεζών τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία για το 2023, το συρρικνούμενο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών καθώς, φυσικά, και τις «γεωπολιτικές αναφλέξεις» που καθοδηγούν τις εξελίξεις τους τελευταίους μήνες με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.