ΓΔ: 1341.23 -6.27% Τζίρος: 219.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

NBG Sec.: Ποιοι παράγοντες στήριξαν τα κέρδη των τραπεζών το β' τρίμηνο

Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Στους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να εμφανίσουν θετικά μεγέθη και στο β’ τρίμηνο του 2024, εστιάζει σε έκθεσή της η NBG Securities

Όπως σημειώνει ήταν ένα καλό τρίμηνο αν και με χαμηλότερα κέρδη προ προβλέψεων. Αυτή η πορεία οφείλεται: 

  1. Στο υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης (hedging) καταθέσεων, 
  2. Στην αύξηση των χαρτοφυλακίων δανείων με συνολικές νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ, 
  3. Στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, λόγω των MREL κατά τη διάρκεια του β’ τρίμηνου, 
  4. Στα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και 
  5. Στα χαμηλότερα έσοδα από trading. 

Στις τάσεις αυτές συνέβαλε η μείωση των ζημιών απομείωσης δανείων, ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων. Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται με τον μέσο δείκτη NPE να μειώνεται κατά 45 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, χάρη σε οργανικές δράσεις καθώς και σε πωλήσεις NPE. Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

 

Εξετάζοντας τις επιδόσεις ανά τράπεζα τονίζει τα ακόλουθα: 

  • Alpha Bank: Η Alpha Bank βασικά κέρδη προ προβλέψεων (core PPI) ύψους 322 εκατ. ευρώ (-2,6% σε τριμηνιαία βάση), λόγω υψηλότερου κόστους αντιστάθμισης καταθέσεων, του frontloading της έκδοσης προνομιούχων τίτλων πρώτης κατηγορίας, και αυξημένων λειτουργικών δαπανών, που αντανακλούν τις υψηλότερες συνολικές αποδοχές των εργαζομένων, τις αυξημένες αμοιβές τρίτων, καθώς και την επιστροφή των δαπανών μάρκετινγκ και εξοπλισμού συντήρησης πληροφορικής σε πιο φυσιολογικό ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Παράλληλα είχε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 186 εκατ. ευρώ, - 9,6% σε τριμηνιαία βάση, επωφελούμενη επίσης από τη μείωση των προβλέψεων. Το απόθεμα των NPEs μειώθηκε κατά 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση και 1,3 δισ. σε ετήσια, με τα NPEs να φθάνουν στα 1,7 δισ. στο τέλος του β’ τριμήνου. Ο δείκτης NPEs μειώθηκε σε 4,7%, μειωμένος κατά 129 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ενισχύθηκε το 2ο τρίμηνο, με τον δείκτη FL CET1 να διαμορφώνεται σε 15,2%, από 14,8% το 1ο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης Συνολικών Κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 19,6% το 2ο τρίμηνο του 24 έναντι 19,2% το 1ο τρίμηνο. 
  • Eurobank: Η Eurobank ανακοίνωσε για το 2ο τρίμηνο Core PPI ύψους 480 εκατ. ευρώ (+0,4% σε τριμηνιαία βάση), το οποίο προήλθε από τα δάνεια, τα ομόλογα και τις διεθνείς δραστηριότητες. Το bottom line διαμορφώθηκε σε 349 εκατ. ευρώ (-9,0% σε τριμηνιαία βάση), επηρεαζόμενο επίσης από τα σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ για το α’ εξάμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση σε 3,1%. Ο σχηματισμός NPE ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 24. Η κεφαλαιακή θέση της Eurobank παρέμεινε ισχυρή για το α’ εξάμηνο. Το συνολικό CAD ανήλθε σε 19,3% και το FLCET1 σε 16,2%, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας και τη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ. 
  • Εθνική Τράπεζα: Η ΕΤΕ κατέγραψε Core PPI ύψους 482 εκατ. ευρώ (-2,5% σε τριμηνιαία βάση), υποστηριζόμενη από την επιτάχυνση της επέκτασης του PE κατά +1,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 330 εκατ. ευρώ (-13,1% σε τριμηνιαία βάση), επηρεασμένα επίσης από τα σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές. Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου μειώθηκε κατά 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση σε 1,2 δισ. το 2ο τρίμηνο του ή 0,2 δισ. μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, με ασήμαντο οργανικό σχηματισμό το 1ο τρίμηνο, επιτρέποντας την ομαλοποίηση του συντελεστή CoR στις 55 μ.β. το 1ο τρίμηνο του 24 από 68 μ.β. το 1ο τρίμηνο του 23. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου διαμορφώθηκε σε 3,3%, μειωμένος κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση. Ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,5% από την αρχή του έτους σε 18,3%, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης μερίσματος για 40% πληρωμή το 2025 από τα κέρδη του 2024, καθώς και της επίδρασης του πληθωρισμού των RWA που προκύπτει από την έντονη αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων το 2Q24. Ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) ανήλθε σε 20,9%.
  • Πειραιώς: Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε Core PPI ύψους 508 εκατ. ευρώ (+8,0% σε τριμηνιαία βάση), κυρίως λόγω του υψηλότερου όγκου δανείων, με τα επιτόκια δανείων να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, ενώ το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και το χαμηλό beta καταθέσεων συνέβαλαν επίσης στη θετική επίδοση. Τα έσοδα από αμοιβές επίσης αυξήθηκαν, κυρίως λόγω των εργασιών με κάρτες, των προμηθειών χρηματοδότησης, των μεταφορών κεφαλαίων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ (+41,6% σε τριμηνιαία βάση). Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του '24, έναντι 2,0 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Η μείωση σε ετήσια βάση προήλθε από την εμπροσθοβαρή και επιταχυνόμενη εξυγίανση των NPEs, καθώς και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής μείωσης. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 3,3%, έναντι 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% πριν από ένα έτος. Ο δείκτης CET1 της Τράπεζας Πειραιώς με πλήρη επιβάρυνση στο τέλος Ιουνίου ανήλθε στο επίπεδο του 14,2%, κυρίως λόγω της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων. Ο συνολικός δείκτης πλήρως επιβαρυμένου CAD διαμορφώθηκε στο 19%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ακτινογραφία στα μεγέθη α' τριμήνου των τραπεζών από την NBG Securities

Οι τρεις παράγοντες που πίεσαν τα κέρδη προ προβλέψεων και η αντιστάθμιση από τη μείωση των ζημιών απομείωσης δανείων. Νέα μείωση του δείκτη NPE, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και άφθονη ρευστότητα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους από μεγάλους διεθνείς οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Εγκώμια από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες και επάνοδος της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Όλες οι νέες τιμές - στόχοι

Διψήφια ποσοστά περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι, με βασική ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια. Ποιες τιμές δίνουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies, Ambrosia Capital και Axia.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις τράπεζες, σε... απογείωση οι τιμές στόχοι

Αναλυτές ξένων και ελληνικών οίκων αναθεωρούν τις προβλέψεις για τις μετοχές και την κερδοφορία των τραπεζών και στρώνουν το έδαφος για ράλι. Τι ανακοίνωσαν S&P, JP Morgan, Morgan Stanley, Eurobank Equties και Pantelakis Securities.