Νέες πιέσεις στις τράπεζες και ειδικά στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, θα προκαλέσει η δρομολογούμενη αποχή των συμβολαιογράφων για τον Ιούνιο, αποχή που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τα business plan ανακτήσεων «κόκκινων» δανείων και σε περιπέτειες το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων, το Σχέδιο Ηρακλής.
Η αποχή των συμβολαιογράφων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στην λειτουργία του συστήματος, με βασικότερο τη μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του πίνακα κατάταξης από συμβολαιογράφους, χωρίς τον οποίο οι πιστωτές δεν μπορούν να εισπράξουν το εκπλειστηρίασμα, δηλαδή τα χρήματα από τον πλειστηριασμό ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ από πλειστηριασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 3ετία δεν μπορεί να εισπραχθεί από τις εταιρείες διαχείρισης και τις τράπεζες, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί η σύνταξη του πίνακα κατάταξης.
Σύμφωνα με το νόμο, η σύνταξη του πίνακα κατάταξης θα πρέπει να γίνει εντός 3 μηνών μετά την ολοκλήρωση πλειστηριασμού, ωστόσο, αυτό δεν γίνεται και υπάρχουν περιπτώσεις που ο πλειστηριασμός έχει πραγματοποιηθεί το 2018 και το 2019 και οι πιστωτές ακόμα περιμένουν την έκδοση του πίνακα κατάταξης για να εισπράξουν το εκπλειστηρίασμα.
Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί εκνευρισμό σε servicers και τράπεζες, καθώς πέραν της αργής προόδου στη διενέργεια πλειστηριασμών αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλες δυσκολίες και στην είσπραξη των χρημάτων από τους λίγους πλειστηριασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί εκτροχιάζοντας τα business plan.
Κρίσιμος ο Ιούνιος για τα business plan - νέοι τριγμοί στο Σχέδιο Ηρακλής
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ο Ιούνιος έχει αυξημένο ειδικό βάρος στο σχεδιασμό υλοποίησης των business plans καθώς τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί περίπου τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με το μέσο όρο του α’ τριμήνου.
Η αποχή των συμβολαιογράφων θα έχει μεγάλες και πολλαπλές επιπτώσεις: Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί, δεν θα καταρτιστούν πίνακες κατάταξης και δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν συναινετικές πωλήσεις ακινήτων στο πλαίσιο ρυθμίσεων ανατρέποντας τα business plan των εταιρειών διαχείρισης.
Ο κίνδυνος νέας εμπλοκής έρχεται μετά το πάγωμα του 2020 και του 2021, όπου εξαιτίας της πανδημίας τα δικαστήρια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λειτούργησαν, «παγώνοντας» κάθε διαδικασία πλειστηριασμού με αποτέλεσμα οι servicers να μην μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους των επιχειρηματικών σχεδίων.
Όπως σημειώνουν στο Business Daily στελέχη τραπεζών, το νέο πάγωμα των πλειστηριασμών σε συνδυασμό με το ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ που δεν μπορούν να εισπράξουν οι πιστωτές λόγω των καθυστερήσεων στη σύνταξη του πίνακα κατάταξης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων των servicers στις τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ηρακλής με κίνδυν σοβαρών δημοσιονομικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι η Eurostat έχει θέσει σχετικό θέμα στη κυβέρνηση.
Η Ελληνική Δημοκρατία μέσω του Σχεδίου Ηρακλής έχει προσφέρει κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ στους επενδυτές που απέκτησαν τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, αν χαθεί ο Ιούνιος ουσιαστικά θα χαθεί όλο το καλοκαίρι, καθώς τον Αύγουστο τα δικαστήρια στην ουσία δεν λειτουργούν και οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν ούτε να κάνουν πλειστηριασμούς, ούτε συναινετικές πωλήσεις ακινήτων αλλά ούτε και νομικές ενέργειες για τον προγραμματισμό νέων πλειστηριασμών.
Σοβαρές επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων
Η αποχή των συμβολαιογράφων θα οδηγήσει σε πάγωμα των αγοραπωλησιών ακινήτων καθώς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι μεταβιβάσεις των ακινήτων. Έτσι, σε μια συγκυρία που η οικονομία και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε πίεση εξαιτίας της νέας κρίσης που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αγορά ακινήτων, ένας από τους πιο ζωντανούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις, ουσιαστικά θα βρεθεί στον «αέρα» για αρκετές εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν αποφασίσει αποχή, αντιδρώντας στην απόφαση του Κτηματολογίου να καταστήσει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των μεταγραπτέων πράξεων και συμβολαίων από τις 30 Μαΐου. Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω προβλημάτων και ζητούν να έχουν οι συμβαλλόμενοι τη δυνατότητα επιλογής ηλεκτρονικής ή φυσικής παρουσίας για την καταχώρηση.