ΓΔ: 1401.26 0.26% Τζίρος: 7.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πλειστηριασμοί: Η ικανοποίηση servicers - τραπεζών και η κριτική Σταϊκούρα

Μετά τη μεγάλη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία οι πλειστηριασμοί το 2022 έχουν επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Τι σημαίνει για τράπεζες – servicers και που οφείλεται η κριτική του υπ. Οικονομικών. 

Μπορεί ως το τέλος Αυγούστου οι πλειστηριασμοί να έχουν μπει στον «πάγο» εξαιτίας των θερινών δικαστικών διακοπών, διακοπή που συμπαρασύρει και τους συμβολαιογράφους ωστόσο η πορεία των πλειστηριασμών τους προηγούμενους μήνες ξεπέρασε τις προσδοκίες των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων και των τραπεζών.

Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 10.000 πλειστηριασμοί, τα 2/3 περίπου όσων είχαν αναρτηθεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα επίδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή των πλειστηριασμών στην κανονικότητα μετά από δύο έτη διαταραχών εξαιτίας της πανδημίας και της αναστολής πλειστηριασμών

Η επιστροφή των πλειστηριασμών σε κανονική λειτουργία περιορίζει την ανησυχία των servicers για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των business plan των ανακτήσεων αν και θα πρέπει να επιταχύνουν προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος της διετίας 2020 – 2021 και την υστέρηση που έχει σημειωθεί. Επιπλέον λειτουργούν ως αρνητικό κίνητρο για την ολοκλήρωση ρυθμίσεων.

Οι εταιρείες του κλάδου άκουσαν με μεγάλη ανακούφιση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που απέρριψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών για μετά το καλοκαίρι. Πρόωρες εκλογές, εκτιμούν οι τράπεζες, θα είχε αρνητική επίδραση στους πλειστηριασμούς και θα καθυστερούσε την πρόοδο υλοποιησής τους. 

Σημειώνεται ότι για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο είχαν προγραμματιστεί περίπου 5.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως, εκ των οποίων περίπου το 1/3 αφορούσαν κατοικίες. Τα υπόλοιπα ενέχυρα που εκπλειστηριάζονται αφορούσαν είτε εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες κ.α.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών θέλουν τόσο οι servicers όσο και οι τράπεζες να χρησιμοποιούν άλλους μηχανισμούς για την διευθέτηση οφειλών, με βασικότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό, και οι πλειστηριασμοί να αποτελούν μόνο την έσχατη λύση.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, άσκησε πρόσφατα κριτική στις τράπεζες και τους servicers για τις φτωχές επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όπως τόνισε παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί «εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Επίσης, οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Δηλαδή, παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Συνεπώς, παρά την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων η... «κληρονομιά» της μεγάλης κρίσης

Στους servicers έχει μεταφερθεί το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οποίες έχουν την δύσκολη αποστολή να «θεραπεύσουν» προβληματικά δάνεια και να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για «πάγωμα» πλειστηριασμών το 2021, παρενέργειες στην αγορά

Τράπεζες και servicers προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέας γενιάς «στρατηγικών» κακοπληρωτών. Στρεβλώσεις και στη λειτουργία των επιχειρήσεων από την εξομοίωση των μη πληττόμενων οφειλετών με τους πληττόμενους.