Γραφειοκρατία και καθυστερήσεις δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον στην αγορά των ΑΠΕ στη χώρα σημείωσε η ελληνική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας πράσινης ενέργειας ΑΒΟ Wind σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Ειδικότερα, στις σημαντικές αδειοδοτικές καθυστερήσεις που πάνε πίσω κατά τουλάχιστον δύο χρόνια το τριετές πρόγραμμα επενδύσεων 650 εκατ. ευρώ της εταιρείας αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG.
Η ABO Wind ιδρύθηκε στη Γερμανία πριν από 25 χρόνια και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας έχοντας πωλήσει μέχρι σήμερα έργα συνολικής ισχύος 3600 MW, εκ των οποίων τα 1600 MW «με το κλειδί στο χέρι». Σήμερα απασχολεί πάνω από 700 εργαζόμενους σε 16 χώρες σε 4 ηπείρους αναπτύσσοντας έργα 500 εκατ. ευρώ με συνολική ισχύ 15 GW.
Η εταιρεία ανέπτυξε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα από τα μέσα του 2017. Στις αρχές του 2018 ιδρύθηκε η εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη θυγατρική ABO Wind Hellas ΑΕ και συμμετείχε με επιτυχία σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 95 MW. Από αυτά, έργα 45 MW έχουν ήδη κατασκευαστεί και εγχέουν καθαρή ενέργεια στο δίκτυο. Σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας βρίσκονται 22 φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα αλλά και 6 υβριδικά σε νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή σε φάση κατασκευής βρίσκονται 50MW, 36MW έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και αναμένουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ενώ αναμένουν περιβαλλοντικούς όρους και μη δεσμευτικούς όρους σύνδεσης έργα 780MW.
Μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει μία σοβαρή πρόκληση: οι αρχές καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την έγκριση πολλών έργων. Παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν παρόλο που πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επομένως όλες οι σχετικές επενδύσεις αναβάλλονται ή παρεμποδίζονται από τις εμπλεκόμενες αρχές, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.
«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση» τόνισε ο κ. Σαρρής.
Όπως υπογράμμισε η εταιρεία έχει σε αναμονή συνολικά 770MW έργων και ο ΑΔΜΗΕ δεν προχωράει σε έκδοση των όρων σύνδεσης δίνοντας προτεραιότητα στα ομαδοποιημένα αιτήματα μικροεπενδυτών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι τελικά η ΑΒΟ Wind δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό της ΡΑΕ το Μάιο ενώ η εταιρεία έχει προσφέρει ιστορικά τη χαμηλότερη τιμή στα 45,84 ευρώ η μεγαβατώρα σύμφωνα με τον κ. Σαρρή.
Αναφερόμενος στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης σημείωσε ότι ορισμένοι δήμοι και περιφέρειες εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων», είπε ο κ. Σαρρής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαρρής έφερε σαν παράδειγμα την περιφέρεια Ηπείρου που έδωσε αρνητική γνωμοδότηση για έργα 260MW αναφέροντας λόγους κορεσμού του δικτύου και μεγέθους των έργων. Σε πολιτικές πιέσεις απέδωσε την ανάκληση των αρχικών θετικών γνωμοδοτήσεων από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Μετσόβου ενώ υπογράμμισε ότι η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας εκδίδουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις ως πολιτική κίνηση για να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση για να αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο.
Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ετοιμάζοντας το επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 650 εκ. ευρώ για τα επόμενα 3 έτη. Ωστόσο ο κ. Σαρρής προειδοποίησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον 20πλάσιο των δυνατοτήτων απορρόφησης έργων από το δίκτυο και αν δεν υπάρξουν ταχύτεροι μηχανισμοί για να δούμε ποια έργα μπορούν να γίνουν και ποια όχι θα δημιουργηθούν αδιέξοδα που μπορεί να οδηγήσουν να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία άμεσων επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα αλλά και μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.