ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί χρυσή τομή για το σχέδιο «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του BusinessDaily για σοβαρή εμπλοκή. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται διαβουλεύσεις για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του SSM με κρίσιμη συμβολή Σταϊκούρα, Πατέλη.

Την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να εφαρμοστεί το σχέδιο «Ηρακλής» με τρόπο επωφελή για τις τράπεζες και χωρίς να υποχρεωθεί το Δημόσιο να δεσμεύσει μετρητά ως εγγύηση (cash collateral) εκφράζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος στο BusinessDaily, επιβεβαιώνοντας το σημερινό δημοσίευμα, σχετικά με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με το σχέδιο «Ηρακλής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, που θα επιτρέψει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) να αναγνωρίσει ότι οι τιτλοποιήσεις που θα γίνουν με εγγύηση του Δημοσίου θα κατηγοριοποιηθούν ως μηδενικού κινδύνου, ή με πολύ χαμηλή στάθμιση, ώστε οι τράπεζες να έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος, όσον αφορά τη διαμόρφωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Αισιοδοξία υπάρχει, επίσης, σχετικά με τους χειρισμούς που θα χρειαστεί να γίνουν για την παροχή των εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί μια δέσμευση μετρητών, που θα αύξανε το κόστος της κρατικής συμμετοχής στο σχέδιο «Ηρακλής».«Μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα έχει μικρό κόστος για το Δημόσιο, αλλά και για τις τράπεζες», αναφέρουν πηγές του BD που γνωρίζουν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων.

Όπως σημειώνουν, το πρόβλημα ως τώρα ήταν η έλλειψη προετοιμασίας και επαφών από την πλευρά της κυβέρνησης με την εποπτική αρχή, καθώς οι επαφές που έγιναν αφορούσαν μόνο το σκέλος της έγκρισης του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ενώ τα στελέχη του SSM δεν είχαν βρει συνομιλητή από ελληνικής πλευράς για να συζητήσουν τα τεχνικά ζητήματα του σχεδίου και οι διοικήσεις των τραπεζών, όπως έχει αναφέρει το BD, βρίσκονταν επίσης στο «σκοτάδι».

Αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί, με την καθοριστική συμβολή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, και σε στενή συνεργασία, τις τελευταίες ημέρες, με τα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, καταρτίζεται πλέον το εφαρμοστικό νομοσχέδιο του σχεδίου «Ηρακλής» κατά τρόπον ώστε να καλυφθούν όλοι οι προβληματισμοί του SSM και να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να διατυπώσει γνώμη για το σχέδιο νόμου, θα το αξιολογήσει απολύτως θετικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρή εμπλοκή με «Ηρακλή», ο SSM ζητάει μετρητά

Ορατός ο κίνδυνος ναυαγίου του σχεδίου. Ο SSM ζητά cash collateral προκειμένου να αποδεχθεί ως μηδενικού ρίσκου τις κρατικές εγγυήσεις. Κινητοποίηση της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο. Παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διάσωση του σχεδίου, διαβουλεύσεις με SSΜ.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται ο Ηρακλής ΙΙΙ για τις… ουρές «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ.

Με την εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με έμφαση σε αυτή τη φάση στις μικρότερες τράπεζες, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.