ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ρούμπιο και Κόμπος συζήτησαν Σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, με στρατηγικό ρόλο στην ενέργεια λόγω αμερικανικών εταιριών σε ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Συζητήθηκε η ενίσχυση του σχήματος 3+1 και πιθανή συνεδρίαση ΥΠΕΞ.

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή να αποκτούν στρατηγική σημασία. Η παρουσία αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς και το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνεδρίασης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Μάρκο Ρούμπιο.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαρακτήρισε τη συζήτηση «ιδιαίτερα εποικοδομητική», επισημαίνοντας πως καλύφθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Γάζα και τη Συρία. Τόνισε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών διακρίνεται από σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, χαρακτηρίζοντάς τες ως «πυξίδα» της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κοινή βούληση για περαιτέρω εντατικοποίηση της συνεργασίας.

Στρατηγικός Διάλογος και Κυπριακό

Στη συνάντηση εξετάστηκε η πρόοδος στον Στρατηγικό Διάλογο, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενδιάμεσης αξιολόγησης και τεχνοκρατικής συζήτησης για ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος, λόγω της προηγούμενης κοινοβουλευτικής του εμπειρίας και της συμβολής του στο νομοσχέδιο East Med Act. Η αμερικανική πλευρά επανέλαβε τη στήριξή της στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επικείμενη Προεδρία ΕΕ και Μέση Ανατολή

Η αμερικανική πλευρά επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επικείμενη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα επενδύσεων, άμυνας, προστασίας αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Η Λευκωσία αναγνωρίζει ότι, παρά το μικρό της μέγεθος, η προεδρία αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ, ο οποίος χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη. Όπως ανέφερε ο κ. Κόμπος, είναι σημαντικό ότι εντοπίζονται τομείς σύγκλισης συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με προοπτική ενίσχυσης του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Στη Μέση Ανατολή, συζητήθηκε η συμβολή της Κύπρου στο σχέδιο για τη Γάζα, με έμφαση στη συνεισφορά της τόσο στον ανθρωπιστικό τομέα όσο και στην ανοικοδόμηση. Εξετάστηκε επίσης η κατάσταση στη Συρία, με προτεραιότητα στη διατήρηση της σταθερότητας και την προστασία των μειονοτήτων, ιδίως των χριστιανικών κοινοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή για επιβολή διοδίων στα Στενά του Ορμούζ από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ αν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν αποτύχουν, ζητώντας οι ΗΠΑ να αποζημιωθούν για τον ρόλο τους ως «φύλακας» στη Μέση Ανατολή.
αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η βενζίνη πέφτει κάτω από τα 4 δολάρια εν μέσω αποκλιμάκωσης

Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από τα 4 δολάρια/γαλόνι, λόγω αποκλιμάκωσης στην ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, σύμφωνα με την AAA. Η τιμή είχε φτάσει τα 4,5 δολάρια μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επανέρχονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει την επαναφορά κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω πτώσης τιμών, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο πλέον ρέει άφθονο. Το ανέφερε σε συνάντηση με ηγέτες στα πλαίσια της G7 στο Εβιάν.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βανς: Χωρίς διόδια το Στενό του Ορμούζ, χωρίς απελευθέρωση πόρων για το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα επιβάλει διόδια στο Στενό Ορμούζ, ούτε θα λάβει παγωμένα κεφάλαια για τη συμφωνία ειρήνης. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι το Στενό θα παραμείνει ανοικτό, ενώ το Ιράν μιλά για ναυτιλιακά τέλη.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και ΗΠΑ συζητούν συνεργασία σε κοινά έργα στη ρωσική Αρκτική

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζητούν κοινά έργα στη ρωσική Αρκτική, όπως ανέφερε ο Ρώσος απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ. Αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές με τους Αμερικανούς απεσταλμένους τις επόμενες μέρες.