Στον ενεργειακό κλάδο που αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα έχει παράσχει μέχρι τώρα 5 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, ενώ αναμένεται το ποσό αυτό να αυξηθεί με επιπλέον 3 δισ. στην επόμενη διετία, με την τράπεζα να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ.
Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζα Πάνος Μυλωνάς στο 4ο ετήσιο Southeast Europe Energy Forum, η τράπεζα θέλει να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στον κλάδο. «Στρατηγική επιλογή της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει χρηματοδοτικά τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι έχουν πετύχει να γίνουμε το τραπεζικό ίδρυμα επιλογής από τους "παίκτες" του κλάδου».
Η χρηματοδότηση τέτοιων σχεδίων είναι περίπλοκη σύμφωνα με τον διευθ. σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας που υπογράμμισε οτι πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας και εντάσεως κεφαλαίου, και σε αυτές οι επενδύσεις υπάρχει μεγάλο διάστημα μέχρι να αρχίσουν να αποφέρουν έσοδα.
Παράλληλα, προκαλεί αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά πως οι φορείς υλοποίησης των επενδύσεων δεν είναι πια εταιρείες του Δημοσίου που μπορούν να έχουν κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχουν και κοινωνικά ευαίσθητοι τομείς που μπορούν να αλλάξουν το πλαίσιο της επένδυσης σημειώνοντας πως «το ρίσκο του φορέα χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά μεγάλο, και χρειάζεται έξυπνη αντιστάθμιση του κινδύνου», τονίζοντας την σημασία της συμμετοχής των τραπεζών σε τέτοια πρότζεκτ.
Επίσης ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως η Ελλάδα αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απεξάρτησή της διατηρεί την υψηλή της εξάρτηση από τον λιγνίτη. Κάτι το οποίο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, ενώ και η τιμή του κόστους του ρεύματος στη χώρα μας είναι 50% πιο πάνω από Γερμανία και Γαλλία.
Ο διευθ. σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ωστόσο πως προχωράει η μετάβαση της χώρας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το φυσικό αέριο, με την πρόοδο αυτή να συνεχίζεται καθώς σύμφωνα με το ΕΣΕΚ τα 2/3 της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το 2030 θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές.
Όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, από τα 9 δισ. ευρώ των επενδυτικών πλάνων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων στην Ελλάδα, τα 5 δισ. στις ΑΠΕ, 1,5 δισ. σε διασυνδέσεις, 1,5 δισ. σε ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και 700 εκατομμύρια για διανομή αερίου. Παράλληλα, αναμένονται επιπλέον επενδύσεις 15 δισ. ευρώ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030, από τα οποία 10 δισ. σε ΑΠΕ.
Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα 10 χρόνια στον ενεργειακό κλάδο της χώρας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προσθέσουν ακόμα 32 δισ. ευρώ με το 30% να προορίζεται για την ενέργεια και το κλίμα.
Σημείωσε επίσης πως συνεχίζεται η αναβάθμιση των δικτύων της χώρας, όπου και προβλέπεται και η διασύνδεση των νησιών, ενώ για τα διεθνή σχέδια, ο South Stream αποτελεί ένα από τα βασικότερα διεθνή έργα που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας.