Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ με χρηματοδότηση από τον αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC.
Αυτό προέκυψε από τη σημερινή επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τις συνομιλίες με τους εργαζόμενους, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού, Νίκου Παπαθανάση, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ και του πρόεδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα. Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα διάσωσης των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX με χρηματοδότηση από την αμερικανική DFC αναφέρθηκε χθες το BD.
Παρόντες στη σημερινή συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής, Ευάγγελος Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας και ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου. «Η διαδικασία παίρνει μπρος από αύριο, ώστε σε λίγους μήνες τα ναυπηγεία να έχουν αναγεννηθεί και η ναυπηγική βιομηχανία να γίνει αυτό που πάντα ήταν, το καμάρι της Ελλάδας» είπε ο υπουργός.
Η διαδικασία
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι να επαναληφθεί για την Ελευσίνα το μοντέλο της ΟΝΕΧ στο ναυπηγείο του Νεωρίου, Σύρου και αναλυτικά είπε τα εξής:
«Τον περασμένο Νοέμβριο, στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον, με τη μεσολάβηση του κυρίου Πρέσβη, συναντήθηκα με τους ανθρώπους της DFC. Κατ' αρχάς, να καταλάβετε τι είναι η DFC για να απαντηθούν και οι απορίες σας.
Η DFC είναι ένας αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός, είναι το αμερικάνικο κράτος δηλαδή το οποίο τη διοικεί, με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων στρατηγικής σημασίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκτός των ΗΠΑ.
Όταν πήγαμε εκεί το Νοέμβριο, ο Οργανισμός αυτός δεν μπορούσε να χρηματοδοτεί χώρες όπως ήταν η Ελλάδα, γιατί είχε προσανατολισμό σε χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες. Θέσαμε, όμως, το θέμα της Ελευσίνος, τη σημασία που έχει για την αμερικανική κυβέρνηση αυτό το ναυπηγείο και τον τρόπο που αυτό το ναυπηγείο μπορεί να γίνει πολύ επιτυχημένο. Εξήραμε την ικανότητα των εργαζομένων του, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα το έχουν κρατήσει ανοιχτό με θυσίες - το αναγνωρίζουμε. Και τους προτείναμε να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα της ΟΝΕΧ. Διότι η DFC για να μπορέσει να συμμετέχει κάπου, πρέπει να υπάρχει πάντα μία αμερικάνικη εταιρεία η οποία θα θέλει να συμμετάσχει στο σχήμα. Θα είχαμε φτάσει ενδεχομένως γρηγορότερα εδώ που είμαστε σήμερα αν δεν είχε προκύψει στο ενδιάμεσο ο COVID-19.
Τώρα, να εξηγήσω με βάση το ερώτημα του προέδρου των εργαζομένων, για το θέμα της διαδικασίας. Κατ' αρχάς να δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα: Η πρώτη σημαντική κίνηση ήταν η αλλαγή της νομοθεσίας από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών στο τέλος Δεκεμβρίου όταν συμπεριελήφθη η Ελλάδα στις χώρες που μπορούσε η DFC να χρηματοδοτήσει. Επρόκειτο για μία τροπολογία η οποία ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο με την ψήφο και των δύο κομμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δηλαδή και του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος. Στη συνέχεια, είχα προσωπικά επαφή με τον κύριο Μενέντεζ, ο οποίος είναι ο γερουσιαστής από το Δημοκρατικό Κόμμα στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Φυσικά με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κύριο Ρος, τον διευθύνοντα σύμβουλο της DFC, τον κύριο Μπόελερ και τον υφυπουργό Εξωτερικών - αρμόδιο για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, κύριο Κραντς.
Χρειάστηκε το διοικητικό συμβούλιο της DFC να εξετάσει το ναυπηγείο μας. Θυμάστε, είχαμε έρθει εδώ με έναν υπεύθυνο που είχε στείλει η DFC, τον κύριο Κέιλερ, πριν από μερικούς μήνες. Εξετάστηκαν όλα τα πλάνα του ναυπηγείου. Κατέθεσε η ΟΝΕΧ το business plan και το τι θέλει να κάνει σε αυτό το ναυπηγείο εδώ, πώς θέλει να αναπτυχθεί αυτό το ναυπηγείο τα επόμενα χρόνια. Και το διοικητικό συμβούλιο της DFC αποφάσισε ομόφωνα ότι αυτό είναι ένα project το οποίο και θέλουν και μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει η εξυγίανση. Αυτό είναι το χαρτί που έχετε στα χέρια σας. Η διαδικασία του due diligence είναι τυπική και υποχρεωτική για να δοθούν κάπου χρήματα, αυτό το καταλαβαίνετε.
Στο ερώτημα: δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 60 ημέρες το due diligence, που ξεκινάει άμεσα. Άρα, στο επόμενο θεωρητικά τρίμηνο όλα αυτά θα έχουν τελειώσει και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συναλλαγή.
Ποια είναι τώρα η διαδικασία με βάση την ελληνική νομοθεσία; Γιατί δεν θέλω να μην υπάρχει τίποτα που δεν το γνωρίζετε: Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού - έτσι ξεκινάει πάντα μια διαδικασία στην Ευρώπη - ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση. Συναντηθήκαμε εχθές στο γραφείο μου και με τις τράπεζες και με τον κύριο Ξενοκώστα που έχουν το lead αυτής της διαδικασίας και οι τράπεζες συμφωνούν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.
Άρα, αύριο που έχουμε τη συνάντηση με τον κύριο Ταβουλάρη, και θέλω εδώ να πω το εξής: εγώ δεν απαξιώνω κανέναν άνθρωπο και δεν θέλω να απαξιώνω κανέναν. Ασφαλώς η συνυπογραφή του κυρίου Ταβουλάρη είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Διότι τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να πάμε με τη σύμφωνη γνώμη του κύριου Ταβουλάρη να μεταβιβάσουμε τις μετοχές στην ΟΝΕΧ και να συμφωνήσει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εμείς και οι τράπεζες, να πάμε στο δικαστήριο με τη διαδικασία του 106Β και να εγκριθεί το επενδυτικό σχήμα βάσει του ελληνικού νόμου, όπως ακριβώς έγινε και με το Νεώριο της Σύρου. Εκεί μέσα θα αναληφθούν από την εταιρεία οι δεσμεύσεις και τονίζω ότι η Νο1 δέσμευση που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση προς την εταιρεία είναι η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων σας. Και αμέσως μετά αναλαμβάνει τον έλεγχο η εταιρεία ΟΝΕΧ. Προχωράει τη διαδικασία. Ξέρετε ότι το δικαστήριο παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής του σχεδίου εξυγιάνσεως και στην ολοκλήρωση του σχεδίου, όταν ολοκληρώνονται όλοι οι όροι, περνάει το ναυπηγείο στο νέο ιδιοκτήτη.
'Αρα, είμαστε πια στην έναρξη αυτής της διαδικασίας. Αύριο στο γραφείο μου έχουμε συνάντηση με τον κύριο Ταβουλάρη, τον κύριο Ξενοκώστα και τον κύριο Παπαθανάση βέβαια, για να ολοκληρωθεί αυτή η συναλλαγή. Και από εκεί και πέρα θα είμαστε, όπως ήμασταν μέχρι τώρα, πάντα σε επαφή να σας τηρούμε ενήμερους με το χρονοδιάγραμμα. Είναι αυτονόητο, το λέω για να μην έχετε ανησυχία, ότι άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα τροπολογία παράτασης αυτής της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η μισθοδοσία σας, όπως γίνεται τώρα μέσω του Πολεμικού Ναυτικού για το υπόλοιπο κομμάτι, την επόμενη τορπιλάκατο για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε ομαλά να συνεχιστεί η λειτουργία του ναυπηγείου μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και την ανάληψη από την ΟΝΕΧ της λειτουργίας του ναυπηγείου και της δικής σας μισθοδοσίας.
'Αρα είμαστε, όχι απλά κοντά, έχουμε φτάσει τώρα στην πηγή και μένει να πιούμε νερό. Και θα πιούμε νερό, μην έχετε για αυτό καμία αμφιβολία.
Έχει υπάρξει, όπως ξέρετε, δημόσια ανακοίνωση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, του κυρίου Κραντς, για το ενδιαφέρον της Αμερικανικής κυβερνήσεως για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και θέλω να επαναλάβω για άλλη μία φορά, ότι για μάς είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συγκριμένου σχεδίου και από το Δημοκρατικό κόμμα της Αμερικής. Είναι διακομματική στις ΗΠΑ η υποστήριξη του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο δείχνει και την πολύ μεγάλη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία με την Ελλάδα και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μακροχρόνιοι και πολύ στενοί και θέλουμε να είναι εξαιρετικά στενοί και ακόμα στενότεροι στο μέλλον.
Όλο αυτό το project που σας περιέγραψα και όλα αυτά τα βήματα, δεν θα γινόντουσαν χωρίς τη συνεχή παρουσία και φροντίδα και του υφυπουργού, του κυρίου Παπαθανάση, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υφυπουργός Βιομηχανίας και αναλαμβάνει από σήμερα το lead το πρακτικό της ολοκληρώσεως αυτού του σχεδίου. Θα δουλέψουμε, αγαπητέ Νίκο, στο υπουργείο με τους συνεργάτες σου, κατά τον τρόπο που χειριστήκαμε το Ελληνικό. Θα έχουμε μία εβδομαδιαία συνάντηση με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις τράπεζες για να παρακολουθούμε την εξέλιξη του σχεδίου έως ότου φτάσουμε στο δικαστήριο, εγκριθεί το σχέδιο, γίνει μεταβίβαση και πληρωθούν τα λεφτά. Θα έχετε εσείς ως εργαζόμενοι πλήρη ασφάλεια και ενημέρωση ανά εβδομάδα της εξελίξεως του σχεδίου. Δεν θέλω να αισθανθείτε κανένα φόβο και καμία αγωνία από εδώ και μπρος. Ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε έτοιμο το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει πια σοβαρός επενδυτής με χρήματα στο τραπέζι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Οι τράπεζες είναι σύμφωνες. Το ναυτικό είναι σύμφωνο. Η κυβέρνηση είναι σύμφωνη. Πάμε να το κάνουμε να γίνει».
Ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία είναι ο πυλώνας που δημιουργεί περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά έχει και σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα δίνεται ένα μήνυμα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, ότι η Ελλάδα εν μέσω της κρίσης έχει ενδιαφέρον από επενδυτές, «αλλά και ότι πλέον μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι νέες και νέοι μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δεν θα συνεχίσουν να φεύγουν, καθότι το επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο σε αυτή τη βιομηχανία, και σε άλλα πολλά έργα, είναι πολύ ισχυρό».
Ο πρέσβης κ. Τζέφρι Πάϊατ υπογράμμισε το ενδιαφέρον που βλέπουν οι Αμερικανοί επενδυτές για την παραπέρα ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, στην ενέργεια και τη ναυτιλία και δήλωσε την ικανοποίησή του, που η εταιρία Διεθνούς Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (DFC) συνυπέγραψε με την ΟΝΕΧ επιστολή συνεργασίας με σκοπό την αγορά και ανακαίνιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Στη συνέχεια απευθυνόμενους στους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, τόνισε: «...Μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κάνει καλό, όχι μόνο σε εσάς τους εργαζόμενους, αλλά και στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων, και θα καθιερώσει ξανά την Ελευσίνα ως ένα κρίσιμο κόμβο μεταξύ άλλων για τη στήριξη τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου, αναγνωρίζοντας ότι ο ελληνόκτητος στόλος τάνκερ LNG αποτελεί το 15% του παγκόσμιου τονάζ.
Το όραμα της ΟΝΕΧ, το οποίο μοιράζεται η κυβέρνησή μου, είναι να καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την επένδυση της ΟΝΕΧ, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει πάλι μια ευκολία παγκόσμιας κλάσης, για την υποστήριξη της αυξανόμενης μερίδας πλοίων LNG, του 6ου Αμερικανικού Στόλου, πλωτών δεξαμενών επανυγροποίησης φυσικού αερίου, αμυντικών και εμπορικών πλοίων και πλωτών κατασκευών».
Ο πρέσβης ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας «πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη ναυτιλιακή σχέση με την Ελλάδα, τη μακρά παράδοση σχέσεων μεταξύ της ελληνικής ναυτιλίας και των ΗΠΑ, την κρίσιμη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο Αμερικανικό Ναυτικό μέσα από τη Σούδα, και μέσα από τις αυξανόμενες ευκαιρίες που βλέπουμε σε λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης, ως αποτέλεσμα της διευρυνόμενης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας. Είμαστε λοιπόν δεσμευμένοι σε αυτή την εταιρική σχέση».
Από την πλευρά του ο Πάνος Ξενοκώστας ευχαρίστησε για την υποστήριξη που υπάρχει στο όραμα της ONEX να εγκαθιδρύσει στην Ελευσίνα το βασικό hub για την υποστήριξη εμπορικών, αμυντικών και ενεργειακών στόλων της περιοχής. Σχετικά με τα δεδουλευμένα είπε: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δεδουλευμένα σας θα τα πάρετε. Ο ιδρώτας του εργαζόμενου δεν κουρεύεται. Είμαι κι εγώ γιος εργαζόμενου» και πρόσθεσε: «Όπως και στο Νεώριο, δεν ήρθαμε εδώ για να μειώσουμε θέσεις αλλά για να τις διπλασιάσουμε και τριπλασιάσουμε...»