Με τον κύκλο εργασιών να παραμένει σε επίπεδα – ρεκόρ δεκαετίας και τη λειτουργική κερδοφορία να σημειώνει μεγάλη άνοδο, καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών, έκλεισαν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο τη χρήση του 2019, ενώ η αποτίμηση των μετοχών παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική, με τη σχέση τιμής/κερδών μάλιστα να έχει υποχωρήσει αισθητά τον Ιούνιο, σε σχέση με το τέλος του 2019, λόγω των σοβαρών απωλειών που κατέγραψε το ΧΑ με την κρίση του κορονοϊού.
Όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι πωλήσεις σταθεροποιήθηκαν πολύ κοντά στα 69 δισ. ευρώ, σε επίπεδο - ρεκόρ δεκαετίας.
Η κερδοφορία προ φόρων και μετά τους φόρους σημείωσε μεγάλη πτώση, κατά -56% και -59%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2018, αλλά αυτό αποδίδεται αποκλειστικά στην επιβάρυνση που προκάλεσε η εξυγίανση του ισολογισμού της ΔΕΗ.
Χωρίς τις μη επαναλαμβανόμενες απομειώσεις αξίας στοιχείων ενεργητικού και συμμετοχών από τη ΔΕΗ, που έφθασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, η κερδοφορία προ φόρων των εισηγμένων εμφανίζεται μειωμένη μόνο κατά -10,7% και μετά τους φόρους κατά -7,4%. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της αύξησης του δανεισμού κυρίως για νέες επενδύσεις. Σε σχέση με τη χειρότερη χρήση της δεκαετίας (2013) η κερδοφορία είναι αυξημένη περισσότερο από 1.000%.
Οι εισηγμένες κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τη λειτουργική κερδοφορία τους, με τα EBITDA να αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,3% σε σχέση με το 2018. Σε σχέση με τη χειρότερη χρήση της δεκαετίας, αυτή του 2013, η λειτουργική κερδοφορία σημειώνει αύξηση κατά 77%, δείγμα της συνεχιζόμενης προσπάθειας των εισηγμένων για βέλτιστη λειτουργία αλλά και της επίδρασης της αλλαγής της λογιστικής πολιτικής με την εφαρμογή του IFRS 16.
Η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς, με τιμές Ιουνίου, το μέσο P/E είναι στα επίπεδα του 16,7, ενώ στο σύνολό τους οι επιμέρους μετοχές έχουν P/E χαμηλότερο του 20 και υπάρχουν 24 με P/E μικρότερο του 10.
Το κεντρικό συμπέρασμα από την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς μιας πολύ δύσκολης δεκαετίας για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπου χάθηκαν 45 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας, είναι ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τεράστιες δυσκολίες, να γίνουν πολύ πιο αποδοτικές στη λειτουργία τους και να ανεβάσουν τη λειτουργική κερδοφορία στο υψηλότερο σημείο από το 2010.
Όμως, έχοντας ξεπεράσει ήδη μια πολύ μεγάλη και με μακρά διάρκεια οικονομική κρίση, οι εισηγμένες μπαίνουν και πάλι, μαζί με την παγκόσμια οικονομία, στα αχαρτογράφητα νερά της κρίσης του κορονοϊού. Όπως εκτιμάται από τους αναλυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μια πρώτη προσέγγιση για το μέγεθος των επιπτώσεων του COVID-19 στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων θα μας δώσουν τα αποτελέσματα του 1ου Εξαμήνου 2020.
Οι επιδόσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης
Οι εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Δείκτης FTSE/ATHEX Large Cap), που αποτελούν τη «βιτρίνα» της αγοράς και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις, παρόλο που τα μεγέθη τους έχουν ανέλθει στα υψηλά της χρονικής περιόδου 2010-2019, μετά τη «βύθιση» της διετίας 2012-2013.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία για την χρήση 2019 είναι:
- Σταθερές Πωλήσεις στα επίπεδα των 53,0 δισ. ευρώ, κοντά στις μέγιστες τιμές της τελευταίας τριετίας, με άνοδο μεγαλύτερη του +10% από τα χαμηλά της δεκαετίας, δείγμα της σταθεροποίησης της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1%-2%).
- Μικρή πτώση στη Μικτή Κερδοφορία της τάξης του 3% σε σχέση με την χρήση 2018, αλλά άνοδο μεγαλύτερου του +25% από τα χαμηλά της χρήσης 2013.
- Μεγάλη άνοδος της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 7,2 δισ. ευρώ, σε ποσοστό +16,7% σε σχέση με το 2018 και περισσότερο από +60% σε σχέση με τη χρήση 2013 (4,4 δισ. ευρώ).
- Πτώση της Κερδοφορίας Προ Φόρων και Μετά Φόρων σε ποσοστά -75,0% και -85,0% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2018, αποκλειστικά λόγω των επιβαρυμένων αποτελεσμάτων της ΔΕΗ.
- Κερδοφορία Προ Φόρων και Μετά Φόρων (χωρίς τη ΔΕΗ) με πτώση της τάξης -14,0% και -4,0% αντίστοιχα σε σχέση με το 2018 και διατήρηση των μεγεθών στα υψηλά της τριετίας.
- Αύξηση του Συνολικού Δανεισμού στα 22,9 δισ. ευρώ (+14,9%) σε σχέση με τη χρήση 2018, με ισόποση αύξηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού, γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κατά το 2019, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιτύχουν δανεισμό από τις τράπεζες με ελκυστικά επιτόκια, ούτως ώστε να χρηματοδοτήσουν τους επενδυτικούς σκοπούς τους.
- Μεγάλη αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ποσοστό +26,0%, σε επίπεδα υψηλότερα των 9,0 δισ. ευρώ σε σχέση με την χρήση 2018, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ύπαρξη υψηλής ρευστότητας από την απόδοση των επενδύσεων.
- Σταθερότητα του λόγου Return on Equity (ROE), της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων, στα επίπεδα του 0,08 (ή 8%), μέγιστη τιμή της δεκαετίας, δείγμα της απόδοσης των επενδύσεων που έχουν ολοκληρωθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.
- Ελκυστική Αποτίμηση του Δείκτη αλλά και των επιχειρήσεων που τον απαρτίζουν, με τον λόγο P/E του Δείκτη να είναι μικρότερος του 16 με τιμές αρχές Ιουνίου (12-Ιουν-2020) και το σύνολο των μετοχών να έχουν P/E μικρότερο του 18 (κάποιες εκ των οποίων είναι μικρότερο του 10).