ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ έως την Παρασκευή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως δημιουργεί task force (ειδικό επιχειρησιακό κλιμάκιο) για να βοηθήσει τους αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στη σύγκρουση.

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως η πρεσβεία της χώρας στην Ιερουσαλήμ θα παραμείνει κλειστή ως μεθαύριο για λόγους ασφαλείας, την πέμπτη ημέρα της στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, καθώς εντείνεται η σεναριολογία για αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή.

«Λόγω της κατάστασης ασφαλείας και στη βάση συστάσεων» των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών, «η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα είναι κλειστή από αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη 18η Ιουνίου) ως την Παρασκευή (20ή Ιουνίου)», αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους να συνεχίσουν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται στο εσωτερικό και κοντά στις κατοικίες τους μέχρι νεοτέρας», κατά το κείμενο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως δημιουργεί task force (ειδικό επιχειρησιακό κλιμάκιο) για να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στη σύγκρουση.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που συμβουλεύει τους Αμερικανούς «να μην ταξιδεύουν» στο Ισραήλ, στο Ιράκ και πάνω απ’ όλα στο Ιράν «υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις».

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη μειώσει το προσωπικό τους στην πρεσβεία τους στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας και έδωσαν την έγκρισή τους να φύγουν από τη χώρα αυτή και από το Ισραήλ μέλη του προσωπικού τους που δεν θεωρούνται απόλυτα απαραίτητα και οι οικογένειές τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε χθες στον Λευκό Οίκο συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ενώ νωρίτερα απαίτησε το Ιράν να παραδοθεί άνευ όρων, εν μέσω της επίθεσης του Ισραήλ με δημόσια διακηρυγμένο στόχο να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει πως είναι επιδίωξή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μείωση άνω του 10% στο ΑΕΠ την περίοδο του πολέμου

Το ΑΕΠ του Ιράν μειώθηκε κατά 10,1% το πρώτο τρίμηνο, λόγω επίθεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Η συρρίκνωση επηρέασε έντονα τον πετρελαϊκό τομέα και συνδέεται με τους 40ήμερους βομβαρδισμούς.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Νετανιάχου έπεισε τις ΗΠΑ να μας κηρύξουν πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χειραγώγησε τις ΗΠΑ για να τις οδηγήσει σε πόλεμο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το παραδέχεται ανοιχτά σε εβραϊκά μέσα.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι μήνες σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή: 20 νεκροί, 68 συμβάντα στο Ορμούζ

Το στενό του Ορμούζ παραμένει εστία έντασης στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, με 68 ναυτικά περιστατικά σε έξι μήνες σύμφωνα με τον ΔΝΟ. Τουλάχιστον 20 νεκροί, 35 τραυματίες και ένας αγνοούμενος καταγράφονται στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, μετά από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και γειτονικών χωρών, με όρο ταχεία συμφωνία. Προειδοποίησε για χτύπημα άνευ προηγουμένου αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.