Τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση θα υποβάλει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) ώστε να αυξηθεί η εγχώρια βιομηχανική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ως προς το ΑΕΠ και να συγκλίνει η χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς επισήμανε πως οι προτάσεις της Ενωσης έχουν από μηδενικό έως μικρό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά έσοδα αλλά παραδέχτηκε πως θα χρειαστεί μια διετία για να αρχίσουν να αποδίδουν. Εδώ είναι και το στοίχημα για την ΕΕΝΕ: να πείσει το οικονομικό επιτελείο ότι τα έσοδα που θα λείψουν αυτά τα δύο έτη από τον κρατικό κορβανά θα αναπληρωθούν και θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
Οι τέσσερις προτάσεις της ΕΕΝΕ είναι οι εξής:
1) Επανεκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού με μηδενικό μη μισθολογικό κόστος: Η χώρα μας κατατάσσεται στην 22η θέση από τις 27 χώρες στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. Επίσης, είμαστε κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων σε τεχνική εκπαίδευση προσωπικού, ενώ οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων είναι της τάξης του 0,73% του ΑΕΠ σε σχέση με 1,48% της ΕΕ.
Η πρόταση της ΕΕΝΕ προβλέπει τα εξής βήματα: Χρηματοδότηση εκπαίδευσης των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ ή κάποιου άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου (αυτό γίνεται σήμερα). Στη συνέχεια ένας ιδιωτικός φορέας θα πιστοποιεί στον εργοδότη ότι πράγματι ο εργαζόμενος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες. Ο εργοδότης βάση του πιστοποιητικού εγγράφου προβαίνει σε αύξηση του μισθού του συμμετέχοντος στην εκπαίδευση προσωπικού από 0 - 1.000 ευρώ.
Ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος της καθαρής αύξησης αλλά δεν θα υπάρχει ουδεμία επιπλέον επιβάρυνση στον εργοδότη/εργαζόμενο σε φόρο ή ασφαλιστικές εισφορές (μη μισθολογικό κόστος) για maximum τρία χρόνια για το ποσό της αύξησης, εκτός αν ο εργαζόμενος ανανεώσει τις ψηφιακές του δεξιότητες οι οποίες ούτως ή άλλως απαξιώνοντας σε αυτό το διάστημα.
Όπως αναφέρουν από την ΕΕΝΕ, η διαδικασία αυτή πρόκειται να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους πλασματικής επανεκπαίδευσης διότι συνεπάγεται κόστος για τον εργοδότη. Συνεπώς ο εργοδότης αποκτά το κίνητρο να διασφαλίσει την ουσιαστική περαίωση της επανεκπαίδευσης. Τα υφιστάμενα έσοδα του κράτους δεν υπόκεινται σε κάποιας μορφής μείωση υποστηρίζουν από την ΕΕΝΕ, καθώς η πλήρη απαλλαγή αύξησης μισθών δεν αφορά στα υφιστάμενα ασφαλιστικά/φορολογικά έσοδα από εργαζόμενο και εργοδότη. Τουναντίον, η αύξηση της παραγωγικότητας (ΑΕΠ) θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα την αύξηση των δημοσιονομικών έργων.
2) Οριακοί εταιρικοί φόροι: Για τις αναπτυσσόμενες εταιρείες όπου τα κέρδη προ φόρων είναι υψηλότερα, ενδεικτικά από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων τριών οικονομικών ετών, λαμβάνοντας υπόψη την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, το επιπλέον ποσό των κερδών προτείνεται να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή (10%). Πρόκειται για ουσιαστικό κίνητρο για επενδύσεις που θα αυξήσει την ελληνική δραστηριότητα στο εξωτερικό (εκμεταλλευόμενη το χαμηλό marginal κόστος) με αξιόλογη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών. Το μέτρο αυτό προσφέρει σημαντικό κίνητρο για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να αυξήσουν τα δηλωθέντα εισοδήματα, μειώνοντας σημαντικά την παραοικονομία και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα. Από την ΕΕΝΕ υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό καθώς ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δεν αφορά τα υφιστάμενα κέρδη.
3) Σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου: Η σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου είναι επιτακτική, καθώς αυξάνει το κόστος και λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη. Και αυτό γιατί για μια εταιρεία που αναπτύσσεται από έτος σε έτος η προκαταβολή φόρου ουσιαστικά αυξάνει τον φορολογικό συντελεστή.
4) Επιτάχυνση αποσβέσεων: Επιτάχυνση των αποσβέσεων του μηχανολογικού εξοπλισμού που σήμερα είναι 10 χρόνια (10% ανά έτος) σε τέσσερα χρόνια. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει θα έχει θετική επίδραση στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Μειώνει μεν τις φορολογικές υποχρεώσεις βραχυπρόθεσμα αλλά απελευθερώνει κεφαλαια για επανεπένδυση σε νέες τεχνολογίες και καινοτομιες. Ειδικότερα, η πρόταση της ΕΕΝΕ είναι για τα πρώτα δύο χρόνια οι αποσβέσεις να είναι στο 10% και τα επόμενα δύο στο 40%.
Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ θα υποβληθούν επίσημα κατά τη διάρκεια της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης το διάστημα 13-19 Νοεμβρίου όπου θα μετέχουν το ΕΒΕΑ, το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, η Ελληνική Παραγωγή, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών ΣΕΒΧ). Επίσης, θα συνοδεύονται από μελέτη του ΙΟΒΕ που θα δείχνει ότι οι προτάσεις της ΕΕΝΕ δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΕΝΕ, η Ελλάδα έχει άριστη μακροοικονομική κατάσταση και οι εξαγγελίες για το νέο παραγωγικό μοντέλο (τα 3 δισ. που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης) θα πρέπει να συνοδευτούν με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Όπως τονίζουν, υπάρχουν τα εργαλεία όπως τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα και η πολιτική σταθερότητα, αλλά το ζητούμενο είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ ώστε να μειωθεί η ψαλίδα με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Για την παγκόσμια οικονομία ανέφεραν πως υπάρχει ανησυχία για την αύξηση του χρέους, κυρίως στις χώρες του G7 και πως το καλύτερο αντίδοτο ώστε το χρέος να μη φέρει ύφεση είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και οι οριακοί φόροι. Εκτιμούν ότι βιομηχανική πολιτική αυτή την περίοδο ασκούν η Κίνα, η Σαουδική Αραβία αλλά και οι ΗΠΑ με τα μέτρα Μπάιντεν, ενώ η Ευρώπη πασχίζει να συνθέσει τις κατακερματισμένες πολιτικές των κρατών μελών.