Φοροαπαλλαγές και όχι επιδοτήσεις ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος, ώστε να προκύψουν περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να αυξήσει την παραγωγικότητα. «Θα πρέπει να παράγουμε περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές και ταυτόχρονα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος που χάσαμε επί μια δεκαετία στην παραγωγικότητα. Μοναδική απάντηση και στα δύο παραπάνω προβλήματα είναι η αλματώδης αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα που θα έχει διάρκεια και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά όλες οι επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός επενδυτικού εργαλείου, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας.
Το επενδυτικό εργαλείο που «αγκαλιάζει» όλες τις επιχειρήσεις
Αυτό το επενδυτικό εργαλείο έχει όνομα: Υπεραποσβέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Οι αποσβέσεις που υποχρεούνται να διενεργούν οι εταιρείες «τρώνε» τα κέρδη και κατ΄επέκταση η επιχείρηση πληρώνει λιγότερους φόρους, ενώ τα κεφάλαια των αποσβέσεων παραμένουν στην εταιρεία και δεν επηρεάζεται το cash flow.
Mε τις υπεραποσβέσεις η εταιρεία θα έχει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές. Σήμερα, για παράδειγμα, μια απόσβεση μιας γραμμής παραγωγής ύψους 1 εκατ. ευρώ γίνεται σε πέντε χρόνια. Δηλαδή 200.000 ευρώ λιγότερα κέρδη ανά έτος και αντίστοιχα λιγότερος φόρος κατά 44.000 ευρώ (με συντελεστή 22%). Αν αυτό το 1 εκατ. ευρώ αποσβεστεί σε ένα χρόνο (υπεραπόσβεση), η εταιρεία θα έχει λιγότερα κέρδη 1 εκατ. ευρώ αλλά και λιγότερο φόρο κατά 220.000 ευρώ.
Η ένσταση από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι θα λείψει από τον προϋπολογισμό ένα σημαντικό έσοδο, αλλά ο αντίλογος των επιχειρηματιών είναι ότι πλέον ο ΦΠΑ είναι το στήριγμα των εσόδων και η διαρκώς αυξημένη συμβολή του στα έσοδα λόγω και της τεχνολογίας που έχει περιορίσει τη φοροδιαφυγή μπορεί να αντισταθμίσει τα έσοδα από τον φόρο των κερδών που θα χαθούν από τις υπεραποσβέσεις.
«Προκειμένου η Ελλάδα, να αυξήσει τις παραγωγικές επενδύσεις της στο 13% του ΑΕΠ της, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, χρειάζεται επιπλέον περίπου 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Μάλιστα, αυτό το ποσό είναι απαραίτητο για να μας επιτρέψει να μην χάσουμε περισσότερο έδαφος σε σχέση με την Ευρώπη», διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει: «Η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ το 2023 ανήλθε στο 13,4% έναντι 11.2% το 2010. Ξεπέρασε την προ κρίσης συνεισφορά της, και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς ( 30 δισ. έναντι 25 δισ.). Η βιομηχανία κατέχει την πρώτη θέση στις συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του 2023, με ποσοστό 46% (ή 31% χωρίς τα πετρελαιοειδή). Ακολουθούν ο τουρισμός με 20,8% και η ναυτιλία με 18,4%».
Κ. Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα αφετηριακή προϋπόθεση για επενδύσεις
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών, η σωρευτική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5,5%, η μείωση στον φόρο των μερισμάτων κ.α. Παράλληλα, ανέφερε πως έχουν αξιοποιηθεί 18 δισ. μέσω επενδυτικών σχεδίων επί συνόλου 36 δισ. από το Ταμείο Ανάπτυξης και μαζί με τα χρήματα του ΕΣΠΑ την επόμενη διετία θα πέσουν στην αγορά 40 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του στην Ανοιχτή Εκδήλωση του ΣΕΒ
Ζήτησε όμως, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια στις παρεμβάσεις του στις γενικές συνελεύσεις του ΣΕΒ, και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους να ανταμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους και να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, να επανεπενδύουν τα κέρδη τους και να μην τα κάνουν μόνο μερίσματα, αλλά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να εκπαιδεύουν και να καταρτίζουν το προσωπικό τους. Επίσης, τόνισε ότι σε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά δεν πρέπει να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Ο πρωθυπουργός εστίασε και σε ένα άυλο, όπως είπε, πλεονέκτημα της Ελλάδος, που είναι η πολιτική σταθερότητα. «Την αναζητούν πολλά κράτη αλλά δυστυχώς δεν την έχουν. Η πολιτική σταθερότητα είναι αφετηριακή προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το αγαθό αυτό που θεωρείται αυτονόητο αλλά δεν είναι», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.