Ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1,6 δισ. ετησίως την πρώτη δεκαετία, ετήσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των επιχειρήσεων κατά 5%, ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά 1%, δημιουργία 17.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως την πρώτη δεκαετία θα είναι οι επιδράσεις των μέτρων στις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία που προτείνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).
Το ΙΟΒΕ ποσοτικοποίησε τις προτάσεις της ΕΕΝΕ και παρουσίασε τη σχετική μελέτη με τα παραπάνω ευρήματα κατά την 8η οικονομική διάσκεψη της Ένωσης με θέμα: «Επαναβιομηχανοποίηση και Αναπτυξιακές Δεξιότητες».
Τα τέσσερα μέτρα που προτείνει η ΕΕΝΕ είναι:
- Μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.
- Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων.
- Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την αποφυγή αυξημένου effective tax rate.
- Επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων.
Η συμμετοχή της μεταποίησης βρίσκεται στο 8,7% του ΑΕΠ. Άρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Επίσης, η μεταποίηση έχει την υψηλότερη παραγωγικότητα από άλλους επιχειρηματικούς τομείς αλλά υπολείπεται της ΕΕ λόγω πολύ χαμηλότερων επενδύσεων.
Εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες
Το πρώτο μέτρο προβλέπει τη χρηματοδότηση εκπαίδευσης των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ ή κάποιου άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου (αυτό γίνεται σήμερα). Στη συνέχεια ένας ιδιωτικός φορέας θα πιστοποιεί στον εργοδότη ότι πράγματι ο εργαζόμενος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες. Ο εργοδότης βάση του πιστοποιητικού εγγράφου προβαίνει σε αύξηση του μισθού του συμμετέχοντος στην εκπαίδευση προσωπικού.
Ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος της καθαρής αύξησης αλλά δεν θα υπάρχει ουδεμία επιπλέον επιβάρυνση στον εργοδότη/εργαζόμενο σε φόρο ή ασφαλιστικές εισφορές (μη μισθολογικό κόστος) για maximum τρία χρόνια για το ποσό της αύξησης, εκτός αν ο εργαζόμενος ανανεώσει τις ψηφιακές του δεξιότητες οι οποίες ούτως ή άλλως απαξιώνοντας σε αυτό το διάστημα.
Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας ανέφερε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στους εργαζόμενους. «Η πρόταση της ΕΕΝΕ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνοντας χαμηλότερους ασφαλιστικούς και φορολογικούς συντελεστές για τις αυξήσεις μισθών των εργαζομένων που έχουν παρακολουθήσει πιστοποιημένα προγράμματα κατάρτισης. Εφόσον υλοποιηθεί, αυτή η πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε συνολική ετήσια αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 40 εκατομμύρια ευρώ -εκτιμάται αύξηση μισθών από 100-500 ευρώ- σύμφωνα με τον «μετριοπαθή υπολογισμό» επισήμανε ο Ν. Βέττας.
Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές
Το δεύτερο μέτρο είναι η μειωμένη φορολόγηση των ταχέως αναπτυσσόμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων, όταν τα κέρδη υπερβαίνουν τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας προσαυξημένο με το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, και η επιπλέον διαφορά φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10%. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η πρόταση αυτή δε θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους αλλά θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όπως είπε, οι άμεσες επιδράσεις από την εφαρμογή του μέτρου σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας, με το πιο συντηρητικό σενάριο, θα ήταν ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων κατά 2%.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα σε ότι αφορά στη φορολόγηση των επιχειρήσεων βρίσκεται κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο (22% Ελλάδα, 21,5% Ευρώπη) αλλά έχει υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με χώρες όπως η Κύπρος (12,5%) και η Βουλγαρία (10%).
Σταδιακή κατάργηση προκαταβολής φόρου και επιτάχυνση αποσβέσεων
Η πρόταση για την σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων -πέρυσι ήταν 2,8 δισ. ευρώ- αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερο «χώρο» για νέες επενδύσεις. Σε περίπτωση που θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση σε βάθος 5ετίας, το μέτρο αναμένεται να προσφέρει φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις ύψους 5,5 δις ευρώ και εφόσον το 50% αυτών των χρημάτων κατευθυνθεί σε επενδυτικά σχέδια, αυτό σημαίνει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η προκαταβολή φόρου σε εταιρείες με growth ισοδυναμεί με «πρόστιμο» και η κατάργησή της θα ενισχύσει τη ρευστότητά τους.
Σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο αποσβέσεων (10% για 10 χρόνια σήμερα) η πρόταση της ΕΕΝΕ προβλέπει να διατηρηθεί το 10% για τα δύο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια να δίνεται η δυνατότητα να συγκεντρώνεται το σύνολο της απόσβεσης στον τρίτο και τέταρτο χρόνο (από 40%). Όπως εκτιμά ο κ. Βέττας «γνωρίζοντας ότι ισχύει αυτό το μέτρο, οι επιχειρήσεις θα προβούν άμεσα σε αναβάθμιση του εξοπλισμού τους».
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Κυβέρνηση, εξετάζει κάθε πρόταση, όπως και αυτές που έχει καταθέσει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας. Όπως διευκρίνισε: «Δεν έχουμε καταλήξει, όμως η περαιτέρω μείωση των φόρων είναι στο πνεύμα της κυβέρνησης γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα. Αλλά μετράμε κάθε φορά πριν προχωρήσουμε, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο το στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας».
Μ. Στασινόπουλος: Δεν υπάρχει εθνική βιομηχανική στρατηγική
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής διάσκεψης της ΕΕΝΕ με θέμα την «Επαναβιομηχανοποίηση και Αναπτυξιακές Δεξιότητες» ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και εκ των ιδιοκτητών της Viohalco Μιχάλης Στασινόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα. «Η βιομηχανία άντεξε στην κρίση του 2008 και γεννήθηκε μια αντίληψη πως δεν χρειάζεται βοήθεια και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τα αιτήματά της, κάτι που όμως είναι λάθος», υποστήριξε ο κ. Στασινόπουλος και επανέλαβε το αίτημα των εταιρειών για ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας.
Ο κ. Αγις Πιστιόλας της Agrino και πρόεδρος της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ δήλωσε πως παλεύουμε για το αυτονόητο: «Να προβάλλουμε το παραγωγικό έλλειμμα που έχει η Ελλάδα. Στο οκτάμηνο το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών ήταν 20 δισ. ευρώ». Σχετικά με τις υπεραβοσβέσεις ο κ. Πιστιόλας τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν καθώς οι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις επανεπενδύουν τα κέρδη τους.
Η κυρία Ράνια Αικατερινάρη, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ, ανέφερε πως υπάρχει καταιγισμός συμμορφωτικών παρεμβάσεων από την ΕΕ κυρίως σε περιβαλλοντικά θέματα. «Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ οι μικρές είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν να τις εφαρμόσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αρμόδιος Γιαννίδης της Vitex και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) επισήμανε πως «η σημερινή διακυβέρνηση μας ακούει και είμαστε σε διαρκή επαφή. Το θέμα όμως είναι από συνομιλητές να γίνουμε συν-σχεδιαστές του μέλλοντος»
Τέλος, η κυρία Μαίρη Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) δήλωσε πως για να έχεις ανταγωνιστικό κόστος πρέπει να επενδύεις. Όπως επισήμανε: «Πλέον στις επιχειρήσεις είναι όλα μετρήσιμα. Μπορείς να μετρήσεις την παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αμείβονται σωστά γιατί εργαζόμενοι και εργοδότες είναι συνοδοιπόροι».